Μενού Ροή
Το Κόσοβο απαγορεύει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου εισήγαγε την Τρίτη απαγόρευση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων σε μια προσπάθεια να περιορίσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της τελευταίας δεκαετίας λόγω διακοπών παραγωγής.

«Όλες οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα σταματήσουν την παραγωγή αυτής της δραστηριότητας σε συνεργασία με άλλους σχετικούς θεσμούς που θα εντοπίσουν τις τοποθεσίες όπου υπάρχει παραγωγή κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Artane Rizvanolli σε δήλωση.

Λόγω των φθηνών τιμών ενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο τα τελευταία χρόνια, πολλοί νέοι στο Κοσσυφοπέδιο έχουν ασχοληθεί με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Αντιμέτωπες με διακοπές σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και υψηλές τιμές εισαγωγής, οι αρχές αναγκάστηκαν τον περασμένο μήνα να προβούν σε διακοπές ρεύματος.

Τον Δεκέμβριο, το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να διαθέσει περισσότερα χρήματα για εισαγωγές ενέργειας, να εισαγάγει περισσότερες διακοπές ρεύματος και σκληρότερα μέτρα.

Η εξόρυξη νομισμάτων έχει αυξηθεί στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, που κατοικείται κυρίως από Σέρβους που δεν αναγνωρίζουν το κράτος του Κοσσυφοπεδίου και αρνούνται να πληρώσουν ηλεκτρική ενέργεια.

Η χώρα των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων εισάγει πλέον περισσότερο από το 40% της ενέργειας που καταναλώνει με υψηλή ζήτηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια κυρίως για θέρμανση. Περίπου το 90% της παραγωγής ενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο προέρχεται από λιγνίτη.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα λιγνίτη στον κόσμο με 12-14 δισεκατομμύρια τόνους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας