Μενού Ροή
Μυτιληναίος: Τα ιστορικά της μετοχής, το ρεκόρ μεγεθών και το μπαράζ αναβαθμίσεων

Εβδομάδα… Μυτιληναίου θα είναι η τρέχουσα καθώς το πρωί της Πέμπτης θα ανακοινώσει μεγέθη χρήσης 2022, ανοίγοντας πρώτος το χορό των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων για τον FTSE 25 και δεύτερος για όλο το Χ.Α., δεδομένου ότι ήδη έχει (προλάβει να) ανακοινώσει μεγέθη η Παπουτσάνης. Τα μεγέθη αναμένονται εκρηκτικά και θα είναι τα καλύτερα – μακράν μάλιστα - που έχει ανακοινώσει από την ίδρυσή του ο όμιλος, κάτι που έχει ήδη προϊδεάσει και η μετοχή με τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά της.

Την περασμένη Παρασκευή η μετοχή έκλεισε με νέα άνοδο 3,64% στα 22,20 ευρώ επίπεδα που αποτελούν νέο ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή ενισχύεται σε ποσοστό 10,56%. Πλέον η Μυτιληναίος αποτιμάται 3,17 δισ. ευρώ ευρισκόμενος στην 6η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στον FTSE 25, αποτελώντας και την πρώτη ενεργειακή μετοχή που βρίσκεται στην 6άδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία, όπως έγινε και πριν ένα χρόνο, στο ξεκίνημα του 2022, καταγράφεται ένα μπαράζ αναβαθμίσεων για τη μετοχή της Μυτιληναίος, με τις τιμές στόχους πλέον να ξεπερνούν και τα 30 ευρώ, κάτι που δεν υπάρχει για καμιά άλλη μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου. Πέρυσι τέτοιο καιρό, οι τιμές στόχοι που δίνονταν έφταναν έως τα 22 ή και τα 24 ευρώ κάποιες, φέτος, μετά τις ανακοινώσεις μετασχηματισμού και αλλαγής «πίστας» σε όλα τα επίπεδα, υπάρχουν τιμές – στόχοι που ξεπερνούν και τα 31 ευρώ.

Τα αποτελέσματα αναμένονται εξαιρετικά και ίσως φέρουν νέες αναβαθμίσεις. Η εκτίμηση είναι ότι τα EBITDA μπορεί να φτάσουν ή και να υπερβούν τα 800 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη θα προσεγγίζουν την ζώνη των 480 έως 500 εκατ. ευρώ.

 

Η Wood

Πρώτη ξεκινησε τον πρόσφατο χορό των αναβαθμίσεων η Wood η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο ανέβασε την τιμή στόχο στα 26 ευρώ, με σύσταση αγοράς. Οι αναλυτές τόνιζαν ότι η ελληνική εταιρεία είναι «πιο ισχυρή από ποτέ» και πραγματοποιεί τη μετάβαση σε μία νέα εποχή «πράσινης» κερδοφορίας.

Βασικός άξονας της αναβάθμισης τόσο στην τιμή στόχο όσο και στις εκτιμήσεις κερδοφορίας της Mytilineos είναι:

  •   H σημαντική αύξηση της αξίας του κλάδου ηλιακής ενέργειας, κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ μετά και από ένα τρίμηνο με ρεκόρ κερδοφορίας (Q3 2022) που δείχνει το δρόμο για τα επόμενα έτη.
  • Η εξίσου σημαντική αύξηση στο valuation του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης κατά 220 εκατ., καθώς κατοχυρώνεται υψηλότερη κερδοφορία με παράλληλη ενδυνάμωση και των περιθωρίων κέρδους, ενώ το backlog σηματοδοτεί περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας του Τομέα.
  • Η ταχύτητα υλοποίησης των έργων ΑΠΕ καθώς η Wood αναμένει 1.7GW εγκατεστημένης ισχύος μετά το 2025, μόνο στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα η Εταιρεία ωριμάζει ένα Παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, άνω των 6GW.

 

Εθνική

 Η Εθνική Χρηματιστηιακή ανέβασε την τιμή στόχο στα 31,20 ευρώ δίνοντας περιθώριο ανόδου άνω του 50% από τα τρέχοντα επίπεδα, καθώς ο νέος εταιρικός μετασχηματισμός ανοίγει τον δρόμο για να φανερωθούν οι κρυμμένες αξίες του ομίλου.

Ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος με δείκτες αποτίμησης EV/EBITDA και Ρ/Ε για το 2023 4,1 φορές και 4,8 φορές, οι οποίοι δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως τα προσόντα της και τη μοναδική δυναμική ανάπτυξής του. Η πρωτοπορία του oμίλου μεταξύ των εγχώριων εισηγμένων σε πρακτικές ESG αντικατοπτρίζεται από την είσοδό της στον δείκτη Dow Jones Sustainability Index Emerging Markets.

H Alpha Finance

 Σε πολύ μεγάλη αναβάθμιση της τιμής – στόχου από τα 20,1 ευρώ στα 31,4 ευρώ προχώρησε πρόσφατα η Alpha Finance, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις μετασχηματισμού της εταιρείας. Συνάμα, η Alpha Finance ανέβασε τις προβλέψεις της για την κερδοφορία της Μυτιληναίος τόσο για τη χρήση που παρήλθε, όσο και για την επόμενη τριετία. Συγκεκριμένα για το 2022 προβλέπει EBITDA στα 780 εκατ. ευρώ και καθαρά έσοδα 438 εκατ. ευρώ, εκτίμηση που εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αντιστοιχεί σε μέρισμα άνω του 1 ευρώ ανά μετοχή ή 5-6% dividend yield.

Για την επόμενη 5ετία (2023-2027), η Alpha Finance προβλέπει ότι η κερδοφορία της Μυτιληναίος θα αυξάνεται σταδιακά, με το EBITDA να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ το 2025, με τα καθαρά έσοδα ήδη από το 2023 να ξεπερνούν  το μισό δισ. ευρώ.

 

Παντελάκης Χρηματιστηριακή

Η Παντελάκης Χρηματιστηριακή που πέρυσι τέτοιο καιρό είχε διατυπώσει τιμή στόχο στα 22 ευρώ, πλέον την ανεβάζει στα 28,5 ευρώ με σύσταση υπεραπόδοσης (overweight). Η ΑΧΕ επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα των προηγούμενων τριμήνων καταδεικνύουν ότι η Μυτιληναίος μπορεί να δημιουργήσει κέρδος χωρίς να απολέσει τον έλεγχο του κόστους.

Διαπιστώνει ότι οι εταιρεία ξεπέρασε σχετικά εύκολα τα εμπόδια που έβαλε η πανδημία. Όπως αναφέρει η πορεία της εταιρείας «τους αιφνιδίασε ευχάριστα» προβλέποντας πλέον ότι το ΕΒΙΤDA του ομίλου θα φθάσει τα 800 εκατ. ευρω εως το 2024 χάρη κυρίως σε μια πολύ ισχυρή απόδοση στο Power & Gas, αλλά και στο (τώρα εκτός λειτουργίας) Μονάδες RSD και SES.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας