Μενού Ροή
Οι «πράσινες» επενδύσεις της Jumbo

Αποτελώντας έναν από τους πλέον εύρωστους – αν όχι τον πιο εύρωστο – ομίλους στην ελληνική αγορά λιανεμπορίου αλλά και ευρύτερα, η Jumbo έχει βάλει μπροστά τα τελευταία χρόνια ένα πρόγραμμα πράσινης μετάβασης και προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις των καιρών.

Εκμεταλλευόμενος την ισχυρή χρηματοοικονομική του θέση ο όμιλος Jumbo επενδύει στην ενεργειακή του αυτοτέλεια, την πράσινη οικονομία και την βιώσιμη λειτουργία.

Το 2021 ολοκληρώθηκε το τριετές πρόγραμμα αντικατάστασης συμβατικών λαμπτήρων φθορισμού με λαμπτήρες LED για 19 κτηριακές εγκαταστάσεις σε όλα τα καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Επίσης το 2021, ξεκίνησε το τριετές πρόγραμμά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ιδιοκατανάλωσης σε 28 κτηριακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και Κύπρο με ισχύ που θα ξεπεράσει τα 9,7MW.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί δύο έργα στην Κύπρο, με συνολική ισχύ 1,29MW. Η συνολική παραγωγή των συστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο αναμένεται να ξεπεράσει τις 12.593,3MWh ετησίως. Με τη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων γίνεται μια σημαντική εξοικονόμηση στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα της τάξεως των 8.069 τόνων ετησίως.

Η πρώτη φάση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων ιδιοκατανάλωσης (Net Billing) σε υποστατικά της Jumbo Trading Ltd από την εταιρεία Suntechnics Ltd, θυγατρική του Ομίλου Green Energy.

Πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία που ξεκίνησε το 2021, της οποίας η συνολική εγκατεστημένη ισχύ θα φτάνει τα 2.8MWp. Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορούσε στην εγκατάσταση και σύνδεση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1.34MWp εντός του 2021, ενώ η δεύτερη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022, κατόπιν εξασφάλισης και όλων των απαιτούμενων αδειών και θα αφορά τα υπόλοιπα 1.46MWp.

Το τρίτο και τελευταίο έργο, της πρώτης φάσης της συμφωνίας, υλοποιήθηκε στις αποθήκες της Jumbo Trading Ltd στη Λάρνακα. Στο υποστατικό εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ της εταιρείας Hanwha Q Cells, μετατροπέας Huawei και βάση στήριξης από την εταιρεία Alumil.

Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία του εξοπλισμού που εγκαταστάθηκε διασφαλίζεται η βέλτιστη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική με την παραγόμενη ενέργεια να τροφοδοτεί τις ηλεκτρικές ανάγκες του υποστατικού και με την περίσσεια ενέργεια να εξάγεται στο δίκτυο και να πιστώνεται στο λογαριασμό του πελάτη σύμφωνα με το κόστος αποφυγής. Η ετήσια παραγωγή του Φ/Β συστήματος αναμένεται να φτάσει τις 80850kWh.

Με το σχέδιο ιδιοκατανάλωσης Net Billing, διασφαλίζεται η σημαντική μείωση στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο της Α.Η.Κ., πετυχαίνοντας έτσι σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς και συμμετέχει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος. Με την ολοκλήρωση των έργων σε όλα τα υποστατικά του πελάτη, η συνολική παραγωγή των συστημάτων αναμένεται να ξεπεράσει τις 4238MWh ετησίως, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 80.07% των ετήσιων καταναλώσεων των υποστατικών της Jumbo Trading Ltd

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας