Μενού Ροή
Regional Growth Conference - Το μέλλον των πόλεων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τίτλο: «Πρόβλεψη Ελληνικών Πόλεων και Περιφερειών: Μια μακροπρόθεσμη άποψη» έλαβε χώρα τη δεύτερη μέρα του Regional Growth Conference 2020 που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

Η προσαρμοστικότητα και η ανθεκτικότητα είναι χαρακτηριστικά απαραίτητα για κάθε κυβέρνηση, οργανισμό ή επιχείρηση που επιθυμεί να ανταπεξέλθει στον περίπλοκο μεταπανδημικό κόσμο. Οι πόλεις και οι περιφέρειες δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτήν την πραγματικότητα. Σε ένα ολοένα και πιο απρόβλεπτο περιβάλλον, οι πόλεις οφείλουν να αναπτύξουν νέα εργαλεία, προκειμένου να διαμορφώσουν ανθεκτικές τοπικές οικονομίες.

Στο πολύ άμεσο μέλλον θα υπάρξει μια τεράστια μεταμόρφωση στις πόλεις, εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας, η οποία θα αλλάξει όλο το πλαίσιο ζωής των πολιτών (διασκέδαση, μετακίνηση, εργασία). Επιπρόσθετα, επισημάνθηκε πως το metaverse θα μπει σύντομα στη ζωή μας.

Σήμερα βλέπουμε απλώς ψήγματα του metaverse, το οποίο θα μεταβάλει ριζικά όλο το κοινωνικό φάσμα. Ακόμη, υπογραμμίστηκε πως το metaverse θα πρέπει να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν. Εκτός των άλλων, επισημάνθηκε πως οδηγούμαστε προς το τέλος της παγκοσμιοποίησης, όχι εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, αλλά εξαιτίας της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παράλληλα, έχει περιοριστεί και η τάση της αστικοποίησης, που κυριάρχησε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η ανθρωπότητα εισέρχεται σε μια εποχή επιλεκτικής αξιοποίησης του χώρου και επιστροφής σε μικρότερες κοινότητες, αλλά σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο από την πρότερη κατάσταση των χωριών. Τέλος, τονίστηκε πως το μέλλον της χώρας μας θα είναι καλύτερο από το παρόν, αφού είναι στα χέρια μας να φτιάξουμε το μέλλον όπως επιθυμούμε, αφού αυτό αποτελεί μια ανοιχτή διαδικασία, χωρίς βέβαια να αποκρύβεται πως υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις και προβλήματα, όπως το δημογραφικό, το μεταναστευτικό και το ασφαλιστικό. Αναφορικά με το μέλλον, άλλωστε, η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. Το ζήτημα είναι, όμως, να επιτευχθεί μια ισόρροπη ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ομιλητές:

  • Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Στρατηγικής Προοπτικής, Προεδρία της Κυβέρνησης
  • Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, Επικεφαλής, Πρόεδρος UNESCO
  • Δημήτρης Δημητριάδης, Ψηφιακός Φουτουριστής & Μέλος, Ειδικός Γραμματέας Στρατηγικής Πρόβλεψης, Προεδρία της Κυβέρνησης (v)
  • Γιάννης Ψυχάρης, Καθηγητής Περιφερειακής Οικονομικής Ανάλυσης, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
  • Tuomo Kuosa, Διευθυντής Περιεχομένου, PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής, Futures Platform Oy

 

Συντονιστής:

Σωτήρης Μπέσκος, Εκδότης OPINIONPOST (Dnews, News4health)

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας