Μενού Ροή
Ο Σκρέκας στο AP και τα μυστήρια της Μυτιληναίος - Θα μπει το Ellington στην Attica; - Τα κέρδη με ουρά των πετρελαικών και οι άπιστοι Βολιώτες

Η στήλη υποκλίνεται στον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την παρουσία του στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας. Εξαιρετική και με καλή χρήση της Αγγλικής η τοποθέτηση κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο. Του βγήκε ο Τρικαλινός από μέσα του.

Ο Σκρέκας και το ρουλεμάν..

Η Ellington και το ΤΜΕΔΕ για την Attica

Κέρδη με ουρά

Τα μυστήρια της Μυτιληναίος (1)

Τα μυστήρια της Μυτιληναίος (Protergia) (2)

Νέες αρμοδιότητες στη ΡΑΕ χωρίς προσωπικό;

Οι πρώην Καταριανοί του ..Βόλου (1)

Οι πρώην Καταριανοί του ..Βόλου (2)

Ο Σκρέκας και το ρουλεμάν..

Η στήλη υποκλίνεται στον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την παρουσία του στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας. Εξαιρετική και με καλή χρήση της Αγγλικής η τοποθέτηση κατά την εισοδό του στο Συμβούλιο. Του βγήκε ο ..Τρικαλινός από μέσα του. Η παρουσία του έπαιξε σε όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης ως επικεφαλής της ομάδας των fanatic four (Ελλάδα, Βέλγιο Ιταλία, Πολωνία), όπως στο Associated Press όπου του αφιέρωσαν την κεντρική φωτογραφία. Ακόμα πιο εντυπωσιακή η ..διαρροή που έβγαλε προς τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Έδειξε ότι ο καλός Τρικαλινός ξέρει και από «ρουλεμάν»..

Η Ellington και το ΤΜΕΔΕ για την Attica

Μου λένε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ζητηθεί από την Ellington να απαντήσει με σαφήνεια και αποδείξεις εάν θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank. Η ερώτηση θα απευθυνθεί με την μορφή τελεσιγράφου. Αν απαντήσει θετικά, τότε από κοινού με το ΤΜΕΔΕ θα πορευτούν στον δρόμο που έχει χαραχτεί, δηλαδή του απόλυτου ελέγχου της τράπεζας. Αν δεν πείσει με την απαντησή της τότε, είτε θα οδηγηθεί στην έξοδο και θα ενεργοποιηθεί άλλος επενδυτής που φαίνεται ότι βρίσκεται εν αναμονή, είτε θα υποχρεωθεί το ΤΜΕΔΕ να πάρει την κατάσταση πάνω του αναλαμβάνοντας να εγγυηθεί την αύξηση και για λογαριασμό της Ellington. Κάποιοι λένε βέβαια ότι ήδη το έχει κάνει (το ΤΜΕΔΕ) ως διευκόλυνση..

Κέρδη με ουρά

Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με τα δύο διυλιστήρια της χώρας, την HELLENiQ ENERGY πρώην ΕΛΠΕ και την Motor Oil. Πολύ εντυπωσιάστηκαν - και πώς να γίνει διαφορετικά - από τα δισεκατομμύρια της κερδοφορίας τους. Το εντυπωσιακό επίτευγμα ωστόσο είναι η αύξηση του «καθαρού» περιθωρίου διύλισης της, που για την Motor Oil για δύο συνεχή τρίμηνα 2ο και 3ο τρίμηνο του ’22, παρέμεινε στο ιστορικό υψηλό των 21,7 δολαρίων/βαρέλι. Πέρυσι την ίδια περίοδο δεν ξεπερνούσε τα 6,7 δολάρια/βαρέλι. Μιλάμε για κέρδη με ουρά..

Τα μυστήρια της Μυτιληναίος (1)

Στις 23 Αυγούστου η Mytlineos με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε την πρώτη εξαγορά εταιρείας στην λιανική του ρεύματος, αποκτώντας την Watt+Volt. Πλήρωσε 36 εκατομμύρια ευρώ για να συγχωνεύσει το 2,13% της αγοράς. Μέχρι εδώ όλα καλά. Θεωρητικά παίρνεις μια εταιρεία για να την αναπτύξεις. Όταν έγινε η εξαγορά το μερίδιο της Mytilineos (Protergia) έφτανε το 7,48%. Στα τέλη Οκτωβρίου το μερίδιο της Mytilineos (Protergia) έχει ανέβει στο 12,88% έναντι 8,77% τον Σεπτέμβριο. Αυξήθηκε χωρίς να πληρώσει τίποτα κατά 4 μονάδες. Αντίθετα της Watt+Volt υποχώρησε από 2,13% στο 1,93%, ενώ αναμένεται να μειωθεί περεταίρω καθώς και τον Δεκέμβριο η τιμή του ρεύματος που ανακοίνωσε, είναι από τις ακριβότερες μεταξύ των ενεργειακών εταιρειών (μόνο η Voltera ακριβότερη) και τουλάχιστον 2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα υψηλότερη από αυτή της μητρικής.

Τα μυστήρια της Μυτιληναίος (Protergia) (2)

Είναι γνωστά και ανακοινώθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ τα μερίδια αγοράς των προμηθευτών για τον Οκτώβριο. Η ΔΕΗ υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το 60%, στο 56,73% χάνοντας περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες από το 60,81% του Σεπτεμβρίου. Η Mytilineos ανέβασε το μερίδιό της στο 12,88% από 8,77% τον Σεπτέμβριο, κερδίζοντας περίπου 4 μονάδες. Επειδή οι συμπτώσεις είναι σπάνιες σε αυτή την ζωή, κάποιοι βλέπουν ότι η αλλαγή των μεριδίων, οφείλεται στην ..αυτοπαραγωγή.

Νέες αρμοδιότητες στη ΡΑΕ χωρίς προσωπικό;

Είναι εντυπωσιακό πόσο πρόχειρα συνεχίζει να λειτουργεί το ελληνικό Κράτος. Εδώ και καιρό, υπάρχει μια κοινοτική οδηγία που υποχρεώνει την χώρα να ορίσει μια ρυθμιστική αρχή για τα νερά και τα αστικά απόβλητα. Αν δεν οριστεί έως το τέλος του έτους έρχονται πρόστιμα. Το αρμόδιο υπουργείο σου λέει που να την δώσω την αρμοδιότητα, ας την δώσω στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η ΡΑΕ όμως έχει χάσει ήδη πάνω από 40 στελέχη που προτίμησαν λόγω των χαμηλών αποδοχών να μετακινηθούν στην ιδιωτική αγορά και δεν τα έχει αντικαταστήσει. Για μπορεί να ασκήσει τις νέες αρμοδιότητες θα χρειαστεί πολύ κόσμο, τον οποίον δεν τον βρίσκεις αν δεν πληρώσεις.. Για την ώρα το υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει συμφωνήσει σε αύξηση αμοιβών με οποιαδήποτε μορφή στην συγκεκριμένη αρχή. Άρα οι αρμοδιότητες απλά θα δοθούν.. Δύσκολο να ασκηθούν άμεσα..

Καταριανοί του ..Βόλου (1)

Η Mediterranean Gas ανακοινώνει “ότι είναι ασημένιος χορηγός στο 22ο World LNG Summit & Awards. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Grand Hyatt Athens, στις 29 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2022. Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου και συνεχίζει το market test της για την κατανομή δυναμικότητας (capacity allocation Open Season) θα παρουσιάσει το έργο ARGO FSRU στο Βόλο, την πρώτη ημέρα του συνεδρίου και συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας 3 «Europe LNG Panel: Γιατί το LNG είναι το κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή».

Καταριανοί του ..Βόλου (2)

Το πρόβλημα είναι ότι στον Βόλο δεν φαίνεται να έχουν πειστεί για την επένδυση των περίφημων ..πρώην Καταριανών και του Θόδωρου Θεοδωρόπουλου. Επικαλούνται μάλιστα αναφορά του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά στην Βουλή, ο οποίος είπε πως καμία άδεια δεν έχει δοθεί στην εταιρεία Mediterranean Gas για εγκατάσταση LNG στον Παγασητικό. Παραπέμποντας τη διαδικασία της αξιολόγησης της επένδυσης στο μακρινό μέλλον και σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις εκφρασμένες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, ισχυρίστηκε ο κ. Αμυράς ότι μέχρι στιγμής η όλη συζήτηση αφορά μόνο προθέσεις από την πλευρά της εταιρείας, αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση το θεσμικό πλαίσιο της χώρας είναι επαρκές για να αξιολογήσει την όποια επένδυση. Τέλος, δήλωσε ότι η μόνη άδεια που έχει λάβει η επένδυση είναι αυτή για τη χωροθέτηση στα Πευκάκια και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα τροποποίησης από την εταιρεία. Περίεργα πράγματα..

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας