Μενού Ροή
doun
Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά Κομισιόν: Επικίνδυνο το έργο στον Δούναβη

Δεκάδες διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν χαρακτηρίσει επικίνδυνο το υδροηλεκτρικό έργο του Δούναβη που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει την κατασκευή φράγματος και σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Δούναβη μεταξύ της βουλγαρικής πόλης Nikopol και της ρουμανικής πόλης Turnu Magurele.

«Πρόκειται για ένα παλιό έργο της δεκαετίας του 1980, το οποίο είχε απορριφθεί ακόμη και επί σοσιαλισμού, επειδή οι βλάβες του υπερέβαιναν κατά πολύ τα οφέλη του», αναφέρει η WWF σε ανακοίνωση που απέστειλε στα μέσα ενημέρωσης.

Πάνω από 38 περιβαλλοντικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της CEE Bankwatch, «ενώνουν τις φωνές τους και καλούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να επανεξετάσουν αυτή την απόφαση», πρόσθεσε το WWF.

Οι ακτιβιστές υπέρ του κλίματος έχουν εκπλαγεί από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριλάβει το υδροηλεκτρικό έργο του Δούναβη στον κατάλογο των επενδύσεων προτεραιότητας σε υποδομές, παρά τον υψηλό κίνδυνο ζημιών για τις κοινότητες, τις οικονομίες και τα πολύτιμα οικοσυστήματα κατά μήκος του ποταμού.

Στις 30 Ιουλίου, η Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αξιολογήσει θετικά το παλιό έργο, το οποίο ξεκίνησε υπό το ολοκληρωτικό κομμουνιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία σχεδιάζουν να κατασκευάσουν από κοινού δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 840 MW. Η προκαταρκτική εκτίμηση του έργου ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Η προβλεπόμενη περίοδος κατασκευής του υδροηλεκτρικού κόμβου είναι μεταξύ οκτώ και δέκα ετών.

«Το έργο περιλαμβάνεται στον κατάλογο διασυνοριακών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ΕΕ», σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (NEC).

Ο κατάλογος υπόκειται σε τελική έγκριση και δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο θα υλοποιηθεί από κοινού από τη βουλγαρική NEC και τη ρουμανική εταιρεία και θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών εργοστασίων που λειτουργούν σε ποτάμι και μια εγκατάσταση αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής χωρητικότητας.

«Το έργο επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ παράλληλα καλύπτει τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού και της βιομηχανίας», δήλωσε η NEC.

Το έγγραφο θέσης του WWF αναφέρει ότι το υδροηλεκτρικό έργο Turnu Magurele-Nikopol θα οδηγήσει στην απώλεια τεράστιων ποσών χρημάτων των φορολογουμένων και θα υπονομεύσει τα περιβαλλοντικά επιτεύγματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Η ΜΚΟ προειδοποιεί ότι το έργο θα απειλήσει την επιβίωση εμβληματικών ειδών, όπως ο οξύρρυγχος που απειλείται με εξαφάνιση.

Η WWF αναφέρει ότι το έργο, που σχεδιάζεται για τον Κάτω Δούναβη στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υπάρχει κίνδυνος να απειλήσει μεγάλες εκτάσεις γεωργικών εκτάσεων και εκατοντάδες οικισμούς κατά μήκος μιας διαδρομής 280 χιλιομέτρων του ποταμού.

«Οι μεγαλοπρεπείς οξύρρυγχοι συμβολίζουν τον Δούναβη και μέρος της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Η κατασκευή αυτού του υδροηλεκτρικού κέντρου θα εμποδίσει τη μεταναστευτική τους διαδρομή και θα καταστρέψει τους τελευταίους τόπους αναπαραγωγής τους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος αυτών των εμβληματικών ειδών», δήλωσε ο Stoyan Mihov, επικεφαλής του προγράμματος υδάτων του WWF.

Η WWF, το Bankwatch και άλλες 36 ΜΚΟ ζητούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζητήσει δίμηνη παράταση της περιόδου δημόσιας διαβούλευσης για την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει το έργο στον κατάλογο των διασυνοριακών έργων.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας