Ακόμη και στα 2 δις ευρώ μπορούν να ανέλθουν τα έσοδα του Ταμείου Απανθρακοποίησης, από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν διασυνδέσεις και έργα ΑΠΕ στα νησιά, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα σε συνέδριο για τον τουρισμό.
Ο κ. Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι τα νησιά μπορούν να βρεθούν στη πρωτοπορία της βιωσιμότητας και της απανθρακοποίησης αλλά, όπως σημείωσε, αυτό εξαρτάται και από τις τοπικές αρχές, δήμους και περιφέρειες. «Εάν ήμουν δήμαρχος θα πίεζα για την προμήθεια ηλεκτρικών σκούτερ από το να κυκλοφορούν όλα αυτά τα θορυβώδη σκούτερ», τόνισε καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να το επιβάλλει αυτό, μπορεί όμως να εξηγήσει στις τοπικές αρχές ότι αυτός είναι ο δρόμος για το μέλλον.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σέ δυο παραδείγματα:
-την Αστυπάλαια όπου η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Volkswagen ανέπτυξαν το project της «έξυπνης» κινητικότητας, με βάση το οποίο, όπως εξήγησε, «η Αστυπάλαια έγινε προορισμός από το πουθενά ακριβώς επειδή προώθησε τον εαυτό της ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της «έξυπνης κινητικότητας»,
-και την Τήλο που ανακυκλώνει το 90% των απορριμμάτων της και πρόσφατα έλαβε ευρωπαϊκό βραβείο γι’ αυτό. «Αν αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται στην Τήνο, γιατί να μην μπορεί να εξαχθεί και σε άλλα νησιά;», διερωτήθηκε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την οποία αξιολόγησε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα νησιά και προέτρεψε τις τοπικές αρχές να συνεργαστούν με την ΕΥΔΑΠ για την εγκατάσταση, για παράδειγμα, μονάδων αφαλάτωσης.
Γενικότερα, αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις «από μικροσυμφέροντα που θα ενοχληθούν» και «κάποιους που θα αντιδράσουν», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός και προέτρεψε δημάρχους και περιφερειάρχες να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό από τις ανταγωνίστριες της Ελλάδας στον τουριστικό τομέα χώρες.