Το Prinos CO2 Storage Project, το πρώτο πρότζεκτ γεωλογικής αποθήκευσης CO2 στην Ελλάδα, αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Υπό την καθοδήγηση της Energean και της θυγατρικής της, EnEarth, το έργο έχει ως στόχο την αποθήκευση έως και 3 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως, αντί για 1 εκατ. τόνους, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Για τo έργο προϋπολογισμού πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, η EnEarth υπέβαλε αίτηση για νέα χρηματοδότηση της υπόγειας αποθήκης, ενώ έχει εξασφαλίσει με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 150 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν εν μέρει το κόστος κατασκευής των χερσαίων και υπεράκτιων υποδομών για τη δημιουργία της υπόγειας αποθήκης.
Τονίζοντας τη σημασία του έργου της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο η Κατερίνα Σάρδη, Country Manager & Managing Director της Energean για την Ελλάδα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι:
«Η εγχώρια βιομηχανία δίνει περίπου το 10% του ΑΕΠ και απασχολεί κοντά στους 400.000 εργαζόμενους. Αν δεν αποθηκεύσει το εκπεμπόμενο διοξείδιο του άνθρακα, τα επόμενα χρόνια απλά θα πάψει να υπάρχει», και πρόσθεσε πόσο σημαντικό είναι για το έργο να εγκριθεί η αίτηση επιχορήγησης που έχει υποβάλει η θυγατρική EnEarth στο πλαίσιο του Connecting Europe Facility για τη δεύτερη φάση του έργου. Και αυτό καθώς αυτή θα είναι που θα επιτρέψει την αποθήκευση 3 εκατ. τόνων CO2 ετησίως, με τον CEO της ΕΔΕΥΕΠ να επισημαίνει ότι τόσες περίπου είναι οι εκπομπές των τριών βιομηχανιών που ήδη έχουν λάβει επιδοτήσεις από το Innovation Fund για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα.
Στρατηγική επιλογή σημείου
Ο ταμιευτήρας του Πρίνου θεωρείται ως ιδανικός για αυτήν την διαδικασία λόγω της δομής και του βάθους του. Όπως τόνισε η Κ. Σάρδη, κατά τη διάρκεια του OT Forum, το έργο στον αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο Καβάλας θα γίνει στις περιοχές όπου τα κοιτάσματα πετρελαίου είναι σχεδόν εξαντλημένα. Ο σκοπός του project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο είναι να συνεισφέρει στην τοπική και περιφερειακή απανθρακοποίηση με την αποθήκευση CO2 που θα δεσμεύεται από βιομηχανίες που δεν είναι δυνατό να αποφύγουν την εκπομπή του, όπως π.χ. τα τσιμεντάδικα, όπου η εκπομπή CO2 αποτελεί μέρος της παραγωγικής διαδικασίας τους.
Το έργο αρχικά αφορούσε γειτονικές βιομηχανίες προς την περιοχή του Πρίνου, όπως σημείωσε η Κ. Σάρδη, αλλά στη συνέχεια προέκυψε η ανάγκη κάλυψης και άλλων επιχειρήσεων που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από την Καβάλα και σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται υποδομές για την υποδοχή πλοίων που θα μεταφέρουν CO2 σε υγροποιημένη μορφή. Αυτό το μέρος του έργου δεν καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς ο αρχικός σχεδιασμός το 2019 δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο. Γι΄αυτό θα απαιτηθεί η αναζήτηση επιπλέον χρηματοδότησης, όπως είπε η Κ. Σάρδη.
Από τη λειτουργία του θα είναι πολλαπλά τα οφέλη, τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για το περιβάλλον. Η αποθήκευση, αντί για την εκπομπή CO2, από επιχειρήσεις της χώρας και της ΝΑ. Ευρώπης με προφανές περιβαλλοντικό όφελος αλλά και με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς η απουσία της δυνατότητας αποθήκευσης συνεπάγεται σημαντική αύξηση του κόστους συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών CO2, ιδίως από το 2027 και μετά. Με τη δημιουργία αυτού του πρότζεκτ θα διασφαλιστεί η δραστηριότητα στον κόλπο της Καβάλας για τουλάχιστον 25 χρόνια, δίνοντας εργασία και στους κατοίκους της περιοχής. Ταυτόχρονα , θα δημιουργηθεί τεχνογνωσία και θέσεις εργασίας με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης και την ελληνική οικονομία γενικότερα.
Ο Α. Στεφάτος CEO της ΕΔΕΥΕΠ μιλώντας χθες στο OT Foroum υπενθύμισε ότι το έργο στον Πρίνο ξεκίνησε το 2021-22 με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ότι στόχος είναι η αποθήκευση να αυξηθεί από 1 εκατ. σε 3 εκατ. τόνους CO2 ετησίως και ότι αυτό απαιτεί άδεια περιβαλλοντικών όρων.