Μενού Ροή
GIAGITZOGLOU
Κ. Γιαγιτζόγλου: Το Αντιμόνιο είναι ήδη παρόν σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, στα κινητά, στα αυτοκίνητα, στα σπίτια μας

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Κωνσταντίνος Γιαγιτζόγλου μίλησε στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή UPDATE και στον δημοσιογράφο Χρήστο Παγώνη για το θέμα των κρίσιμων πρώτων υλών, των σπάνιων γαιών, όπως αποκαλούνται. Επίσης στη συνέντευξη εξετάστηκε ακριβώς πώς τις ονομάζουμε, καθώς αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ευρώπη, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, όπου η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι καθ’ οδόν, αλλάζει τα δεδομένα και απαιτεί νέα υλικά. Πρόκειται για παλιά υλικά, αλλά με νέες ανάγκες για υλικά τα οποία είναι σπάνια και δεν υπάρχουν σε αφθονία.

Κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες

«Η ορολογία που επικρατεί είναι “κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες”, ακριβώς γιατί αυτό ακριβώς υποδεικνύει και η ίδια η λέξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από πολλές πιέσεις, κατέληξε σε μια λίστα, έναν κατάλογο, και προσδιόρισε 34 πρώτες ύλες ως κρίσιμες» είπε ο κ. Γιαγιτζόγλου και συνέχισε «Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα γύρω μας που να μην απαιτεί πρώτες ύλες. Αν θέλουμε να δώσουμε έναν αριθμό για να καταλάβει ο κόσμος, μόνο για τις αδρανείς πρώτες ύλες, δηλαδή εκείνες που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές, η χώρα μας απαιτεί 50 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αν αυτά λείψουν, θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα. Αν προχωρήσουμε σε άλλες πρώτες ύλες, αυτές σχετίζονται με την υψηλή τεχνολογία, την πληροφορική, την παραγωγή ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, τα φωτοβολταϊκά, και πολλά άλλα. Και βέβαια, έχουμε και πρώτες ύλες που σχετίζονται με την ιατρική, και πολλά ακόμα. Κάποιες από αυτές είναι κρίσιμες. Το πρόβλημα ποιο είναι;»

Επίσης ο κ. Γιαγιτζόγλου επισήμανε πως υπάρχουν κάποιες που ίσως ο κόσμος δεν έχει ακούσει, όπως το Γάλλιο, το Βολφράμιο, το Αντιμόνιο, το Αλουμίνιο. «Το Λίθιο είναι μία από τις 34. Όπως και να έχει, κάποιες έχουν εξωτικά ονόματα. Ορισμένα από αυτά τα μέταλλα λέγονται “σπάνιες γαίες”, ακριβώς γιατί είναι δύσκολο να τα βρει κανείς στην Ελλάδα».

Ένας σπάνιος θησαυρός στο υπέδαφος της χώρας μας

Στην Ελλάδα είπε ο κ. Γιαγιτζόγλου «έχουμε 4 ή 5 από αυτές τις πρώτες ύλες, όπως τον Βωξίτη, την Αλουμίνα, το Αντιμόνιο, το Γάλλιο και το Γερμάνιο. Τα έχουμε με βεβαιότητα». Επίσης, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ενδείξεις για κάποιες άλλες σπάνιες γαίες, και θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και αν είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμες. «Σίγουρα, αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος από τη φύση, τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια. Αρκεί να έχουμε τη γνώση και την εμπιστοσύνη να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες».

Για το ποιες περιοχές έχουν ενδιαφέρον, βάσει των ερευνών και των γεωτεχνικών μεταλλευτικών μελετών ο κ. Γιαγιτζόγλου είπε πως «Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ενδιαφέρον για την περιοχή των Μολάων στη Λακωνία, καθώς εκεί εντοπίζεται το Βολφράμιο, αλλά και το Αντιμόνιο. Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για το Γάλλιο στη Βοιωτία, όπου εντοπίζεται σε συνδυασμό με το Αλουμίνιο».

Εντωμεταξύ ο κ. Γιαγιτζόγλου ανέφερε ότι υπάρχει μια μεγάλη επένδυση σε εξέλιξη. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε «το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι από τις 34 κρίσιμες πρώτες ύλες, οι 26 ελέγχονται από τα κράτη (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική). Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό γεωπολιτικά. Από τις 34 πρώτες ύλες, για τις 20 ο έλεγχος ξεπερνά το 70%» και πρόσθεσε στο αν αυτό είναι πολύ ανησυχητικό ότι «Ακριβώς και γι’ αυτό το πρόβλημα με το Γάλλιο προέκυψε όταν η Κίνα είπε ότι θα σκεφτεί αν θα συνεχίσει να μας το προμηθεύει. Το Γάλλιο από μόνο του μπορεί να μην αλλάξει άμεσα τη ζωή μας, αλλά αν κάποιος αυξήσει την τιμή του ή τον περιορίσει, θα δούμε σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας».

Ακολούθως τόνισε ότι αυτό θα είχε άμεση επίπτωση και στην καθημερινότητά μας «Αν κάποια από αυτά τα κρίσιμα ορυκτά αυξήσουν την τιμή τους ή περιοριστούν, θα το καταλάβουμε αμέσως στην τσέπη μας».

Ποιες είναι οι συνέπειες στην αγορά;

Για τις συνέπειες στην αγορά καθώς και για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτών των εξορύξεων ο κ. Γιαγιτζόγλου δήλωσε «Είναι παντού στις συσκευασίες, στα αυτοκίνητα, στα τρόφιμα… Το αλουμίνιο, για παράδειγμα, μειώθηκε δραματικά στην παραγωγή στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη εξαρτάται από άλλες χώρες για την παραγωγή του. Δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα που να μην έχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όταν λέμε ότι δεν θέλουμε, για παράδειγμα, εξόρυξη Αντιμονίου στη Χίο, πρέπει να αναλογιστούμε ότι το Αντιμόνιο είναι ήδη παρόν σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, στα κινητά, στα αυτοκίνητα, στα σπίτια μας».

Πηγή: ertnews.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας