Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα, θα αποδειχθούν προβληματικοί για τις πολωνικές αυτοδιοικήσεις, εάν υιοθετηθούν, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας τα συνεχή προβλήματα της χώρας με την επεξεργασία των λυμάτων.
Η νέα οδηγία, που αποσκοπεί στην αντικατάσταση της οδηγίας για την επεξεργασία αστικών λυμάτων, η οποία ισχύει σήμερα για περισσότερα από 30 χρόνια, έχει ως στόχο να βελτιώσει την επεξεργασία τοξικών μικρορυπαντών, συμπεριλαμβανομένων των μικροπλαστικών, και φαρμακευτικών ουσιών.
Οι νέοι κανόνες διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής της ισχύουσας οδηγίας, η οποία ισχύει για πόλεις με περισσότερους από 2.000 κατοίκους, ώστε να καλύπτει όλες τις πόλεις με περισσότερους από 1.000 κατοίκους, όπως εξηγείται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Αυτό το όριο είναι πολύ φιλόδοξο για εμάς, καθώς έχουμε ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα στο χειρισμό των διατάξεων της προηγούμενης οδηγίας», παραπονιέται η Klara Ramm από το Πολωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Υδάτων (IGWP). Με τους νέους κανόνες το πρόβλημα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, «καθώς υπάρχουν πολλοί μικροί και διάσπαρτοι οικισμοί στην Πολωνία», επιμένει η ίδια, όπως αναφέρει το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Portal Samorządowy.
Επίσης, σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η Επιτροπή πρόκειται να απαιτήσει την παρακολούθηση υγειονομικών παραμέτρων στα λύματα «προκειμένου να ενισχυθεί η ετοιμότητα της ΕΕ έναντι πανδημιών ή άλλων μεγάλων απειλών για τη δημόσια υγεία, όπως γίνεται σήμερα για το COVID-19».
Η Πολωνία είχε μια κακή εμπειρία στον τομέα αυτό, επισημαίνει η Portal Samorządowy, αναφερόμενη στα στοιχεία της Ανώτατης Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Πολωνίας (NIK). Τα αποτελέσματα των ελέγχων της NIK έδειξαν ότι το 80% των αστικών αποβλήτων που παράγονται σε κτίρια που δεν είναι συνδεδεμένα με το σύστημα αποχέτευσης διοχετεύεται στο περιβάλλον ανεπεξέργαστο.
Επιπλέον, η επικαιροποιημένη οδηγία θα βελτιώσει την πρόσβαση στην αποχέτευση σε δημόσιους χώρους και για τα 2 εκατομμύρια πιο ευάλωτα και περιθωριοποιημένα άτομα στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Ramm, ο στόχος αυτός μοιάζει με την οδηγία για το πόσιμο νερό που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να παρέχουν νερό σε όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των αστέγων.
«Αλλά η εγκατάσταση δημόσιων τουαλετών είναι πιο δύσκολη από την παροχή πηγών νερού», λέει η Ramm.
Πηγή: euractiv.gr