Μενού Ροή
Καθυστερημένη η Γαλλία στις δράσεις για το κλίμα

Η Γαλλία βρίσκεται πίσω στην πορεία της προς τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με κοινοβουλευτική έκθεση που εγκρίθηκε την Τετάρτη, στην οποία συνιστάται επίσης η εφαρμογή ενός «πραγματικού οικολογικού σχεδιασμού».

Η έκθεση βασίζεται σε μια «αιφνιδιαστική» ενημερωτική αποστολή που ανατέθηκε στη βουλευτή του Renaissance, Laurence Heydel Grillère και στον βουλευτή των Les Républicains, Antoine Vermorel-Marques με στόχο την αξιολόγηση της προόδου της Γαλλίας σε σχέση με τους στόχους που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού  – δηλαδή τη διατήρηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς και τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η Γαλλία έχει υιοθετήσει τον στόχο της ΕΕ για το 2030 για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) κατά 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, επεσήμαναν οι συνεισηγήτριες της έκθεσης Vermorel-Marques και Grillère.

Έχει επίσης σεβαστεί την υποχρέωσή της να υποβάλει έκθεση σχετικά με το πώς τα πηγαίνει με την προστασία του κλίματος στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, πρόσθεσαν.

Καθυστέρηση και έλλειψη δημόσιου διαλόγου

Όμως «η Γαλλία υστερεί στην πορεία μείωσης των εκπομπών της», πράγμα που σημαίνει ότι για να καλύψει τη διαφορά θα χρειαστεί «επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης» κατά -4,7% κατά μέσο όρο ετησίως. Και αυτό για να «παραμείνει εντός της συμφωνίας του Παρισιού», εξήγησε ο Vermorel-Marques στο France Inter.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που κατέγραψε ο γαλλικός δημόσιος οργανισμός που καταμετρά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Γαλλίας, ο Citepa, στις αρχές Απριλίου – παρόλο που το Ανώτατο Συμβούλιο για το Κλίμα (HCC) κατέληξε τον Ιούνιο του 2022 στο συμπέρασμα ότι η Γαλλία είχε επιτύχει τους εθνικούς της στόχους στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής της για τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίοι βέβαια δεν συνάδουν με τους στόχους της ΕΕ.

Συν τοις άλλοις, η κοινοβουλευτική έκθεση δεν εξέτασε τις εκπομπές από τις διεθνείς αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές, αλλά σημείωσε ότι «έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 50% από το 1990».

Οι συνεισηγητές εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους για την έλλειψη δημόσιου διαλόγου για τα κλιματικά ζητήματα, υποστηρίζοντας ότι το έργο του HCC δεν είναι αρκετά ορατό και ότι οι τοπικοί και εθνικοί εκλεγμένοι αντιπρόσωποι δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι σε θέματα κλίματος.

Πρέπει «να δώσουμε ορατότητα στις εταιρείες και τις τοπικές αρχές που πρέπει να γνωρίζουν, σε δέκα χρόνια από τώρα, πού οδηγούμαστε», δήλωσε ο Vermorel-Marques στο France Inter.

«Πραγματικός οικολογικός σχεδιασμός»

Όμως δεν έχουν χαθεί όλα.

Σύμφωνα με τους δύο εισηγητές βουλευτές, πρέπει να υπάρξει «μια στρατηγική οικολογικού σχεδιασμού που να επιτρέπει τον καθορισμό στόχων, την επικαιροποίησή τους και τον προσδιορισμό των μέσων που απαιτούνται για την επίτευξή τους».

Η έκθεση συνιστά επίσης την ενίσχυση του ρόλου του κοινοβουλίου με μια ετήσια συζήτηση, την υιοθέτηση ενός πολυετούς νόμου για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ενίσχυση των γνώσεων των βουλευτών σε τέτοια θέματα. Η έκθεση προτείνει επίσης τη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων σε έναν «περιβαλλοντικό διάλογο» για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών.

Λόγω του κακού ιστορικού της Γαλλίας, το κράτος κινδυνεύει με «νέα καταδίκη» για την αδράνεια σε σχέση με το κλίμα, όπως τον Φεβρουάριο του 2021, όταν το Διοικητικό του Παρισιού αναγνώρισε τις «υπαίτιες αποτυχίες» του κράτους στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας