Έτοιμο είναι το νομοσχέδιο για την ορεινότητα, στο οποίο είναι ενταγμένες παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας για την αναβάθμιση των υποδομών, την κοινωνική προστασία και την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού στους ορεινούς δήμους των Αγράφων κι όχι μόνο.
Ουσιαστικά μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ύψους 90 εκατ. ευρώ για τους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα του ν. Καρδίτσας και του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του πέρυσι στην περιοχή.
Στην πρώτη συνεδρίαση, την περασμένη Δευτέρα, της Επιτροπής Καθοδήγησης και Ομάδας Συντονισμού για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, εγκρίθηκαν οι πρώτες εντάξεις έργων κοινωνικού χαρακτήρα και υποδομών και θα ακολουθήσουν, έως το φθινόπωρο, νέες εγκρίσεις υποδομών στους τομείς της πράσινης μετάβασης, εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Μετά την έγκριση των έργων θα ακολουθήσουν άμεσα οι δημοπρατήσεις καθώς οι μελέτες υλοποίησής τους έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Η επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου και με συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων, των περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Η ταυτότητα των έργων που εγκρίθηκαν και μπαίνουν σε γραμμή χρηματοδότησης να υλοποιηθούν δείχνει και τη χρησιμότητα τους», όπως επισήμανε ο δήμαρχος Αργιθέας και πρόεδρος του «Δικτύου Πίνδος» Ανδρέας Στεργίου, αναφέροντας ότι στα έργα για το Δήμο Αργιθέας περιλαμβάνονται στέγαστρο στην έδρα του δήμου, προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ, που θα προστατεύει κατοίκους και διερχόμενους οδηγούς από κινδύνους μεγάλων κατολισθήσεων, την αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης των ορεινών περιοχών Θεσσαλίας και Ευρυτανίας σε τμήμα 6 χιλιομέτρων, (μεταξύ των Βραγγιανών με την Ευρυτανία), που εξυπηρετεί την ασφαλή διέλευση μαθητών όλων των τάξεων, καθώς και το περιφερειακό ιατρείο. Αντίστοιχα έργα όπως και παρεμβάσεις για ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων αναπλάσεων, ύδρευσης κ.α. εγκρίθηκαν για όλους τους δήμους που εντάσσονται στο πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) έχουν διαπεριφερειακό χαρακτήρα για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ορεινής περιοχής των Αγράφων, η οποία δοκιμάστηκε σκληρά από την πρωτοφανή σε ένταση και επιπτώσεις κακοκαιρία “Ιανός” το φθινόπωρο του 2020».
Υπενθυμίζεται ότι το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων, αποτελεί κοινή πρωτοβουλία των όμορων Δήμων Αργιθέας, Αγράφων και Λίμνης Πλαστήρα, που εστιάζει στο κομμάτι της ορεινότητας σε μία συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας η οποία παρουσιάζει την ίδια γεωφυσική ταυτότητα, αντιμετωπίζοντας από κοινού τα Ευρυτανικά και τα Θεσσαλικά Άγραφα. Η χρηματοδότηση ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ αφορά σε δράσεις για αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών, για ανάπτυξη παραγωγικού ιστού και ευκαιρίες οικονομικής εξέλιξης και για δημόσια προστασία και δικτύωση κοινωνικών δομών και μεμονωμένων πολιτών και αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η εκπόνηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΑΠ) Αγράφων και ήδη έχει ανατεθεί η μελέτη σε εταιρία συμβούλων.
Στην πρώτη συνάντηση της Ομάδας Συντονισμού για την ΟΧΕ «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων» συμφωνήθηκε, λοιπόν, ότι θα υπάρχει συστηματική συνεργασία, για την ταχύτερη προώθηση μελετών και έργων από τους δήμους και την παρακολούθηση υλοποίησης των έργων.
Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης ανακοίνωσε στη πρώτη συνάντηση της Ομάδας Συντονισμού για την ΟΧΕ «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων» ότι έχει προχωρήσει η προετοιμασία και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα - για μετά τις εκλογές - η προώθηση από τη νέα κυβέρνηση νομοσχεδίου εθνικής νομοθεσίας για την ορεινότητα.
Το νομοσχέδιο έχει ετοιμαστεί από την γενική γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και γενικών γραμματέων, της ΚΕΔΕ και από τις ορεινές περιοχές του δημάρχου Αργιθέας και πρόεδρου του «Δικτύου Πίνδος» Ανδρέας Στεργίου.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη θέσπιση ειδικών φορολογικών κινήτρων για τις ορεινές περιοχές, πολιτική στέγασης, με την παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων, που μπορεί να περιλαμβάνει κοινωνική κατοικία ή άλλα προγράμματα παροχής στέγης με ευνοϊκούς όρους, δράσεις για το γεωργικό τομέα και την κτηνοτροφία ενώ στον τομέα της ενέργειας θα δοθεί έμφαση μεταξύ άλλων σε δράσεις εξοικονόμησης, αρχής γενομένης από τα δημοτικά κτίρια.