Η γαλλική κυβέρνηση διέλυσε την Τετάρτη την περιβαλλοντική ομάδα Les Soulèvements de la Terre, επικαλούμενη τις βίαιες συγκρούσεις της με την αστυνομία, καθώς η ομάδα προσπάθησε να σταματήσει την κατασκευή μιας δεξαμενής νερού στη δυτική Γαλλία στις 24 Μαρτίου.
Η απόφαση της κυβέρνησης έρχεται περισσότερο από δύο μήνες αφότου ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin πρότεινε τη διάλυσή της.
Τότε, η κυβέρνηση κατήγγειλε το σαμποτάζ που πραγματοποίησαν οι ακτιβιστές, καθώς και τις «έντονες πράξεις βίας κατά των αστυνομικών δυνάμεων» και τις «εκκλήσεις για εξέγερση».
Για να διαλύσει τη συλλογικότητα, η κυβέρνηση επικαλέστηκε νόμο του 1936 που της επιτρέπει να διαλύει μια ένωση που «επιδίδεται σε βίαιες πράξεις κατά ανθρώπων ή περιουσίας».
Από το 2017, 33 ενώσεις έχουν απαγορευτεί από τη γαλλική κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ενώσεις που θεωρούνται «ισλαμιστικές» ή προωθούν «ιδεολογία που καλεί σε μισαλλοδοξία», όπως ο Σύνδεσμος Άμυνας Μαύρων Αφρικανών (LDNA).
Όσον αφορά τη Les Soulèvements de la Terre, το διάταγμα διάλυσης της κυβέρνησης τονίζει τις «υλικές καταστροφές» και τις «επιθέσεις εναντίον της σωματικής ακεραιότητας των αστυνομικών» που πραγματοποιεί η συλλογικότητα, η οποία διαδραματίζει «σημαντικό ρόλο στη σύλληψη, τη διάδοση και τη νομιμοποίηση βίαιων μεθόδων λειτουργίας».
Οι εκπρόσωποι της Αριστεράς και των Πρασίνων αντέδρασαν έντονα στην απόφαση αυτή.
«Πρόκειται για μια εκτροπή της δημοκρατίας. Εν μέσω οικολογικής κρίσης, η κυβέρνηση επιλέγει να ποινικοποιήσει όσους αγωνίζονται για τη ζωή», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Marie Toussaint.
«Η αστυνόμευση αυτής της κυβέρνησης έχει καταδικαστεί από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης», δήλωσε ο ηγέτης της αριστεράς Jean-Luc Mélenchon, υπογραμμίζοντας τη βία που προκάλεσε ο Darmanin κατά τη διάρκεια πρόσφατων διαδηλώσεων.
Πράγματι, μετά τις ευρείας κλίμακας διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, η Dunja Mijatovic, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε ότι «οι σποραδικές πράξεις βίας από ορισμένους διαδηλωτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την υπερβολική χρήση βίας από πράκτορες του κράτους».
Ενώ λίγοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι υπερασπίστηκαν την κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης, ο ευρωβουλευτής του Renew Jérémy Decerle δικαιολόγησε την απόφαση, λέγοντας ότι οι δραστηριότητες της συλλογικότητας ήταν «απαράδεκτες, συχνά βίαιες» και «θεμελιωδώς επικίνδυνες».
«Είναι φυσικό σε μια χώρα που διέπεται από κράτος δικαίου όπως η Γαλλία, να πληρώσουν ένα υψηλό τίμημα για τα αγαθά που κατέστρεψαν και λεηλάτησαν χωρίς λόγο και για τους αγρότες που έκαναν να υποφέρουν», συνέχισε ο ευρωβουλευτής.
Μετά την ανακοίνωση της διάλυσης, το κίνημα επιβεβαίωσε ότι «θα προσφύγει στα δικαστήρια», πιστεύοντας στην «πιθανότητα νίκης».
Το Les Soulèvements de la Terre δεσμεύεται να αντιταχθεί στην αρπαγή γης και σε όλα τα «περιττά και επιβαλλόμενα» έργα. Καταφεύγει σε διαμαρτυρίες, πολιτική ανυπακοή και σαμποτάζ βιομηχανικών υποδομών και περιλαμβάνει πάνω από 200 τοπικές ενώσεις, ΜΚΟ και συνδικάτα.
Η διάλυση μπορεί να αμφισβητηθεί με συνοπτική αίτηση ή με προσφυγή ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή ακόμη και με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Το βράδυ της Τετάρτης, η συλλογικότητα κάλεσε σε συγκεντρώσεις σε περίπου 100 πόλεις σε όλη τη Γαλλία για να δείξουν την υποστήριξή τους.
Μετά από μια πρώτη διαδήλωση κατά του έργου της σιδηροδρομικής σήραγγας Λυών-Τορίνο, η συλλογικότητα καλεί και πάλι σε μια δεύτερη συγκέντρωση στις 17 και 18 Ιουνίου.
Πηγή: euractiv.gr