Μενού Ροή
Αντιμέτωπη με τον κινεζικό και ινδονησιακό ανταγωνισμό η γαλλική παραγωγή νικελίου

Η παραγωγή νικελίου της Γαλλίας υστερεί σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη της Ινδονησίας και της Κίνας και πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί και να αναδιαρθρωθεί ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι ανεξαρτησίας της ΕΕ από κρίσιμες πρώτες ύλες, αποκαλύπτει νέα κυβερνητική έκθεση.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (1 Αυγούστου), εξετάζει τα διαρκή αρνητικά αποτελέσματα των σημαντικών γαλλικών ομίλων μεταλλουργίας, αποδίδοντας την υστέρηση στη μεταβλητότητα της τιμής του νικελίου, στα τεχνικά προβλήματα που οδήγησαν σε υποβελτιστοποίηση της δυναμικότητας των εργοστασίων και στην αύξηση του κόστους ενέργειας και εργασίας.

Σχεδόν το σύνολο της γαλλικής εξόρυξης και διύλισης νικελίου πραγματοποιείται στη Νέα Καληδονία, ένα γαλλικό έδαφος στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Αυστραλίας, το οποίο φιλοξενεί το 10% των παγκόσμιων πόρων νικελίου. Τρεις βασικοί παίκτες κυριαρχούν στην αγορά: Société Le Nickel (με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών που κατέχει ο γαλλικός γίγαντας των ορυχείων Euramet), καθώς και η κρατική Koniambo Nickel (με 49% συμμετοχή της ελβετικής Glencore) και η Prony Resources Nouvelle-Calédonie.

«Οι εταιρείες αυτές, όσο ασύμφορες και αν είναι, εξαρτώνται τόσο από την ιδιωτική όσο και από τη δημόσια χρηματοδότηση για να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους», περιγράφει η έκθεση, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανή η πλήρης κατάρρευση του τομέα, αν δεν γίνει τίποτα.

Ανεξαρτησία της ΕΕ από κρίσιμες πρώτες ύλες

Η αξιολόγηση της γαλλικής κυβέρνησης πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού με κρίσιμες πρώτες ύλες κατά την προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, η οποία ενθαρρύνεται από την ανάπτυξη των γιγαντοεργοστασίων στην ΕΕ – εργοστάσια κατασκευής μπαταριών μεγάλης κλίμακας – συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων στη Γαλλία.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε έναν νέο κανονισμό, ο οποίος θέτει στόχους για την παραγωγή, τη διύλιση και την ανακύκλωση βασικών πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένου του νικελίου.

Το νικέλιο, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπαταριών, θεωρείται «κρίσιμο» και «στρατηγικής σημασίας» για τις προσπάθειες της ΕΕ να αποσυνδεθεί από την Κίνα.

«Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδονησία κυριαρχούν στην αλυσίδα αξίας του νικελίου», αναφέρει η γαλλική έκθεση. Προσθέτει ότι έως και το 90% όλων των ινδονησιακών ορυχείων και εργοστασίων διύλισης ελέγχονται από κινεζικούς παράγοντες, καθιστώντας τους τον προφανή παίκτη που πρέπει να νικηθεί στην παγκόσμια αγορά.

Καθώς η ζήτηση της ΕΕ για αυτά τα υλικά αυξάνεται, με αυξημένη έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι η γαλλική παραγωγή νικελίου θα μπορούσε να καλύψει το 85% όλων των γαλλικών αναγκών των γιγαντιαίων εργοστασίων και το 15% της συνολικής ζήτησης της ΕΕ, εάν ο τομέας αναδιαρθρωθεί επαρκώς.

Συστάσεις

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την κάθετη ενσωμάτωση των ομίλων μεταλλουργίας με άλλους φορείς παραγωγής μπαταριών της ΕΕ που βρίσκονται πιο ψηλά στην αλυσίδα αξίας και τη χαλάρωση των απαγορεύσεων εξαγωγής που ισχύουν όταν το νικέλιο έχει εξορυχθεί σε συγκεκριμένες περιοχές «υψηλού δυναμικού».

Οι απαγορεύσεις υπήρχαν αρχικά για να περιορίσουν τις εξαγωγές και να ευνοήσουν την τοπική χρήση που θα μπορούσε να ωφελήσει άμεσα την οικονομία του νησιού. Η έκθεση προτείνει την προσωρινή άρση αυτών των απαγορεύσεων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ενισχύοντας έτσι τις εξαγωγές ακατέργαστου νικελίου και τα έσοδα από την εξόρυξη.

Η μείωση του κόστους παραγωγής – και ιδίως του ενεργειακού – είναι επίσης κρίσιμη για την αντιμετώπιση του ασιατικού ανταγωνισμού. Σε αντίθεση με την ηπειρωτική Γαλλία, η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί μέρος του ενεργειακού μείγματος της Νέας Καληδονίας. Μια ριζική αναθεώρηση του ενεργειακού μείγματος, με αυξανόμενη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG), λαμβάνει χώρα επί του παρόντος – και θα έπρεπε να επιταχυνθεί, υποστηρίζει η έκθεση.

Επιπλέον, η έκθεση ζητά την αναθεώρηση του πλαισίου διακυβέρνησης που ισχύει για τις εταιρείες που ανήκουν στο δημόσιο, ζητώντας μεγαλύτερη συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών κυβερνητικών οντοτήτων μέσω σχετικής ρύθμισης και αποτελεσματικής φορολογικής πολιτικής, ώστε τα οφέλη από τις εξαγωγές και τη διύλιση νικελίου να μπορούν να αναδιανεμηθούν στον τοπικό πληθυσμό.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας