Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης με κοινή τους απόφαση χαρακτήρισαν την περιοχή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης ως περιοχή άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης, η οποία χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης.
Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε συσταθεί ομάδα επιτόπιας αυτοψίας στην περιοχή η οποία υπέβαλε τη σχετική έκθεση καθώς και οι ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως της Δ/νσης Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων, της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας κ.α.
Στην απόφαση προβλέπεται ο χαρακτηρισμός της περιοχής Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης ως άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης (Α.Β.Σ.), η οποία χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης, κατά τα οριζόμενα στην παρ.2, του αρ.20, του ν.4982/2022.
Όπως αναφέρεται, η ευρύτερη βιομηχανική περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης οριοθετείται δυτικά από την Εγνατία οδό και τον Γαλλικό ποταμό, νότια από τον Θερμαϊκό, τον οικισμό της Δ.Κ. Καλοχωρίου και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, ανατολικά από τη Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης, τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης (οδός 26ης Οκτωβρίου), το ρέμα Δενδροποτάμου και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και βόρεια από τον οικισμό της Νέας Μαγνησίας, την οδό Βέροιας/Νέας Μοναστηρίου και τις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ. Επιπλέον, διχοτομείται από τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ/ΝΕΟΑΘ.
Η περιοχή έχει συνολική έκταση 11.293 στρέμματα περίπου και χωροθετείται εντός των Δημοτικών Ενοτήτων Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα και Μενεμένης του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης.
Στην περιοχή η οποία αποτυπώνεται σε σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα επί χάρτου δύναται να ιδρυθεί Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (Ε.Π.Ε.), τα ακριβή όρια του οποίου θα προσδιοριστούν στην κοινή υπουργική απόφαση έγκρισης ανάπτυξης Ε.Π.Ε. που θα εκδοθεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ.1, του αρ.20, του ν.4982/2022.
Οι απαιτήσεις του παραπάνω θεσμικού πλαισίου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα Εξυγίανσης (ΕΠΕ), καλύπτονται καθώς στην εν λόγω περιοχή διαπιστώθηκαν σημαντικά λειτουργικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, το άθροισμα των επιφανειών κάλυψης των δομημένων γηπέδων ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 15% (ήτοι 15,02 %) της συνολικής οριοθετημένης έκτασης και η αιτούμενη συνολική προς οριοθέτηση έκταση έχει εμβαδόν άνω των 100 στρεμμάτων.