Μενού Ροή
Αμφίβολη η προσφυγή στον ΠΟΕ κατά των ΗΠΑ για τις πράσινες επιδοτήσεις

Η κατάθεση κατηγορητηρίου κατά των ΗΠΑ για την προώθηση των πράσινων επιδοτήσεων υπό τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) θα μπορούσε τελικά να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, παρά τις έντονες επικρίσεις ότι παραβιάζει τους κανόνες του ΠΟΕ, δήλωσε στο Euractiv η Monika Schnitzer, επικεφαλής του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Το αμερικανικό πρόγραμμα επιδοτήσεων έχει προκαλέσει οργή στην Ευρώπη, επειδή οι ρήτρες «Buy American», όπως για το πρόγραμμα στήριξης των ηλεκτρικών οχημάτων (EV), εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των ξένων παραγωγών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών της ΕΕ.

Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε στις 14 Σεπτεμβρίου ένα ψήφισμα για να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν οι ΗΠΑ στον ΠΟΕ, η Schnitzer, οικονομολόγος στο LMU του Μονάχου και κορυφαία σύμβουλος της κυβέρνησης, προειδοποίησε κατά της ιδέας αυτής και απηύθυνε έκκληση για διαπραγματεύσεις.

«Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα: το τι μπορείς να πετύχεις με αυτό και σε πόσα προβλήματα θα μπλέξεις με τους Αμερικανούς», δήλωσε στο Euractiv.

«Ίσως να μην είναι στο πνεύμα του καθαρού δόγματος, αλλά είναι πιο χρήσιμο για εμάς συγκεκριμένα αν καταφέρουμε τις ΗΠΑ να μας αντιμετωπίσουν σαν να ήμασταν αμερικανικές εταιρείες», πρόσθεσε.

Ενώ οι αμερικανικοί κανόνες για το «τοπικό περιεχόμενο» περιλαμβάνουν ορισμένες εξαιρέσεις για τις χώρες που έχουν εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η Ευρώπη δεν επωφελείται προς το παρόν από αυτούς. Κι αυτό γιατί οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ απέτυχαν υπό την προηγούμενη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Εάν οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν την Ευρώπη σαν να υπήρχε μια τέτοια εμπορική συμφωνία,«θα επιστρέφαμε στους κανόνες του ‘Buy American’», δήλωσε η Schnitzer. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ διαπραγματεύεται τώρα μια «συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά» με τις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι τα εξαρτήματα μπαταριών που κατασκευάζονται στο μπλοκ θα είναι επιλέξιμα για την αμερικανική φορολογική πίστωση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ για μια νέα συμφωνία για τον χάλυβα βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη, με την προθεσμία που λήγει στα τέλη Οκτωβρίου για την επαναφορά των σκληρών δασμών στον χάλυβα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Ευρωβουλευτής Bernd Lange (SPD/S&D) κάλεσε την ΕΕ να ασκήσει αγωγή κατά των ΗΠΑ για τους κανόνες περί «τοπικού περιεχομένου» που εφαρμόζουν στο πλαίσιο του IRA.

Όμως, δεδομένων των τρεχουσών διαπραγματεύσεων, τώρα θα ήταν η λάθος στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο, δήλωσε ο Lange στο Euractiv, με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της επιτροπής εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η νομοθεσία του IRA εξακολουθεί να μην είναι συμβατή με τον ΠΟΕ», πρόσθεσε.

«Ωστόσο, βρισκόμαστε επί του παρόντος σε εντατικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων για μια συμφωνία για τις πρώτες ύλες και την επίλυση της σύγκρουσης σχετικά με τους παράνομους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, δεν θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες του ΠΟΕ», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, η επιλογή αυτή παραμένει στο τραπέζι, τόνισε. «Μια σύνοδος κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου, ας δούμε τι αποτελέσματα θα προκύψουν από αυτήν», πρόσθεσε ο Lange.

Σε πρόσφατη κοινή δήλωσή τους, Γάλλοι και Γερμανοί οικονομολόγοι ζήτησαν λιγότερο πανικό ως απάντηση στο αμερικανικό σύστημα επιδοτήσεων, προειδοποιώντας αντίθετα για τον κίνδυνο να υπάρξει μια κούρσα επιδοτήσεων.

Εάν οι χώρες της ΕΕ δεν καταφέρουν να συντονιστούν σε μια κοινή προσέγγιση και προσπαθήσουν να ξεπεράσουν η μία την άλλη με επιδοτήσεις, θα χρειαστεί να «πληρώσουν περισσότερα για να προσελκύσουν μια εταιρεία από ό,τι θα συνέβαινε σε διαφορετική περίπτωση», δήλωσε η Schnitzer.

«Γι’ αυτό, πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς για να το μετριάσεις αυτό και να υπάρχει συντονισμός» για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, δήλωσε η Schnitzer.

Εάν υπάρχει στόχος να έρθει μια συγκεκριμένη εταιρεία στην Ευρώπη, «γεωπολιτικά, δεν θα πρέπει να έχει καμία διαφορά αν είναι στη Γαλλία ή στη Γερμανία ή στην Ισπανία», είπε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας