Μενού Ροή
Κύπρος: Επανένταξη νέων μέσα από πράσινα επαγγέλματα

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για επανένταξη των νέων στην κοινωνία μέσα από την ενασχόληση με πράσινα επαγγέλματα, ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης, προβολή καλών πρακτικών και δράσεων για βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο, ήταν ο στόχος του 1oυ φεστιβάλ με τίτλο «Επανένταξη των νέων στην κοινωνία μέσα από πράσινα επαγγέλματα», που οργάνωσε την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 στην πλατεία Ελευθερίας (κάτω διάζωμα) στη Λευκωσία ο εθελοντικός Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Δράσης (Social Policy and Action Organization).

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ομότιτλου έργου με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επίκεντρο τα πράσινα επαγγέλματα όπως οικοσυστήματα, προστασία της βιοποικιλότητας, διαχείριση και χρήση ενέργειας και φυσικών πόρων, βιοκαλλιέργειες, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών όπως ξύλο, ρούχο και άλλα. Ο υπογράφων επισκέφθηκα τον χώρο της εκδήλωσης και συνομίλησα με την διευθύντρια του οργανισμού Ιφιγένεια Κάτσιη και με άτομα και εκπροσώπους ομάδων και φορέων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό εκφράστηκαν οι εθελοντές έφηβοι μαθητές και μαθήτριες των λυκείων Αποστόλου Βαρνάβα και Ιδαλίου, που ως νέες/νέοι πρέσβειρες/πρεσβευτές του οργανισμού (SPAO Youth Ambassadors), συμμετείχαν η κάθε ομάδα με δικό τους περίπτερο. Οι πρώτοι πρόβαλαν την ανάγκη επαναχρησιμοποίησης παιχνιδιών και οι δεύτεροι εστίασαν στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα ζώα από τη ρίψη αποβλήτων και σκουπιδιών στο περιβάλλον. Η πρώτη ομάδα νέων, πώλησαν στη διάρκεια του φεστιβάλ παιχνίδια που είχαν συλλεχθεί μέσα από την εκστρατεία ToysWithLove, αφού τα επιδιόρθωσαν. Τα έσοδα 100 ευρώ από τις πωλήσεις, δόθηκαν μετά από δική τους επιθυμία, στο Ίδρυμα «Αλκίνοος Ιωαννίδης». Στο περίπτερο της νεοσύστατης άτυπης ομάδας FurFriends συνάντησα την ιδρύτρια της ομάδας Νατάσα Σαββοπούλου και το μέλος Χαράλαμπο Τηλεμάχου, που μού εξήγησαν ότι εδώ πωλούνταν μεταχειρισμένα ρούχα και άλλα προϊόντα προερχόμενα από δωρεές, με στόχο τη συλλογή χρημάτων για τη στήριξη καταφυγίων σκύλων. Μαζί τους στο περίπτερο και η σκυλίτσα τους Νόβα! Στο φεστιβάλ συμμετείχε και η Λίτσα Θεοχαρίδου για πολλά χρόνια δασκάλα στην προδημοτική εκπαίδευση, δημιουργός του εργαστηρίου «Χειροτεχνίες από Καρδιάς», με έκθεση χειροποίητων κατασκευών της, φτιαγμένων με ανακυκλώσιμα, φυσικά και μεταποιημένα υλικά. «Το μότο μου, μου είπε, είναι ότι δεν πετώ τίποτε, αφού όλα αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε πράγματα, να μη γεμίζουμε τους καλάθους με σκουπίδια, γιατί αυτά που θεωρούμε σκουπίδια, δεν είναι σκουπίδια – μπορούν να χρησιμεύσουν σε κάτι άλλο, ή σε κάποιον άλλο». Βότσαλα που μαζεύει από παραλίες, καρυδότσουφλα, κουκούτσια, υφάσματα, σπόροι φυτών, άμμος, είναι μερικά μόνο από τα υλικά με τα οποία η κυρία Θεοχαρίδου φτιάχνει τις υπέροχες κατασκευές της.

«Στόχοι του εργαστηρίου μου – τόνισε – είναι η ανάπτυξη έκφρασης και δημιουργικότητας, η ευαισθητοποίηση και καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, με συμβολή στην κυκλική οικονομία». Σημειώνω ότι στο φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης με περίπτερα, η ομάδα εθελοντριών/εθελοντών του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Δράσης άνω των 65 ετών (SeniorCitizens), η ομάδα VeganAkira με φυσικά, βιολογικά, χειροποίητα προϊόντα, φιλικά προς τη γη και τα ζώα, η ομάδα Friends of the Earth και η οργάνωση Reset με το έργο YouthEco Project που απευθύνεται σε νέες και νέους εκτός εργασίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης (NEETs) για ένταξη τους στην εργασία σε «πράσινους» οργανισμούς. Στον χώρο ήταν και ο Χριστάκης Μαλεκκίδης από την Πλατανιστάσα, που έφτιαχνε επί τόπου παραδοσιακό παλουζέ!

Πηγή: Φιλελεύθερος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας