Μενού Ροή
Sea
Τα Θαλάσσια Οικοσυστήματα αλλάζουν - Σύγχρονες Προκλήσεις για τη Θαλάσσια Βιολογία και Αλιεία στο 22ο Ετήσιο Συμπόσιο της FishBase στο ΑΠΘ

Όλες οι παγκόσμιες εξελίξεις στη θαλάσσια και αλιευτική βιολογία θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του 22ου Ετήσιου Συμποσίου της FishBase, με τίτλο «Fishes in changing ecosystems», το οποίο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, τη Δευτέρα 2 και Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου (ώρες 9.00 με 17.30), στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Διακεκριμένοι επιστήμονες από 20 χώρες της Αφρικής, Αμερικής, Ασίας, Ευρώπης, και Ωκεανίας, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους που σχετίζονται με τη βιολογία και την οικολογία των υδρόβιων οργανισμών, κυρίως των ψαριών, και την επίδραση ανθρωπογενών δράσεων, κυρίως της κλιματικής αλλαγής και της αλιείας, στη δυναμική των πληθυσμών, στη βιοποικιλότητα των θαλασσών και την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η FishBase ιδρύθηκε το 1990 και είναι η μεγαλύτερη, παγκοσμίως, ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια και βάση δεδομένων για τα ψάρια, με πληροφορίες για όλα τα είδη ψαριών και περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια επισκέψεις κάθε μήνα. Η SeaLifeBase ιδρύθηκε το 2005 και περιέχει πληροφορίες για όλους τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του ΑΠΘ συμμετέχει στη σύμπραξη για τη διαχείριση της FishBase (FishBase Consortium) από το 2004.

 

Τι θα συζητηθεί στο Συμπόσιο

 

Η πρώτη ημέρα του Συμποσίου (Advances in Gill Oxygen Limitation Theory) θα είναι αφιερωμένη στην ανατρεπτική θεωρία GOLT για τη σωματική αύξηση των ψαριών και τον εορτασμό των 25 ετών από την έναρξη του διεθνούς δικτύου Sea Around Us (https://www.seaaroundus.org), στο οποίο το Εργαστήριο Ιχθυολογίας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου. Το Sea Around Us περιέχει όλα τα αλιευτικά δεδομένα για κάθε χώρα και θαλάσσιο οικοσύστημα της Γης.

H δεύτερη ημέρα (Fishes in Mare Nostrum) θα εστιάσει σε θέματα που σχετίζονται με τη FishBase (https://fishbase.se) και τη SeaLifeBase (https://www.sealifebase.se) και περιλαμβάνει τον εορτασμό των 20 χρόνων συμμετοχής του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας του ΑΠΘ στη FishBase.

 

Ο φημισμένος καθηγητής Daniel Pauly στη Θεσσαλονίκη

 

Η εναρκτήρια ομιλία θα δοθεί από τον μεγαλύτερο επιστήμονα όλων των εποχών στο αντικείμενο της θαλάσσιας αλιευτικής βιολογίας, Καθηγητή στο University of British Columbia του Καναδά και Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, Daniel Pauly. Ο Daniel Pauly έχει συγγράψει περισσότερες από 1000 επιστημονικές δημοσιεύσεις και περίπου 20 βιβλία που πραγματεύονται τη βιολογία των θαλάσσιων οργανισμών και τη διαχείριση των πληθυσμών τους, ενώ ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικοσυστημικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας MarinOmics, καθηγητή Αθανάσιο Τσίκληρα, ο οποίος φέτος προεδρεύει του FishBase Consortium, «η συμμετοχή του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας του ΑΠΘ σε διεθνή δίκτυα όπως η FishBase και το Sea Around Us, που είναι αποτέλεσμα της επιστημονικής δυναμικής και διεθνούς αναγνώρισης των δημόσιων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, στοχεύει στην αναδόμηση των θαλάσσιων πληθυσμών και οικοσυστημάτων, μέσω της βιώσιμης αλιευτικής διαχείρισης, που θα βελτιώσει την υγεία των θαλασσών, θα μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει και τα εισοδήματα των ψαράδων».

Περισσότερες πληροφορίες για το Συμπόσιο -το πρόγραμμα και τις ηλεκτρονικές εγγραφές, είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2024FBsymposium

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας