Μενού Ροή
diatrofi-laiki
ΟΗΕ: Η Ευρώπη πληρώνει ακριβά τις διατροφικές της συνήθειες

Σημαντικό μέρος του κρυφού κόστους του αγροδιατροφικού συστήματος της ΕΕ αποτελεί το κόστος για την υγεία, δήλωσε στο Euractiv αξιωματούχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έκθεσης του οργανισμού του ΟΗΕ για το θέμα.

«Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται το κρυφό κόστος των αγροδιατροφικών συστημάτων, πολύ συχνά σκέφτονται το περιβαλλοντικό κόστος», δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος του FAO Andrea Cattaneo.

Ωστόσο, η έκθεση που διεξήχθη με επικεφαλής τον ίδιο και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (6 Νοεμβρίου) διαπίστωσε ότι, μόνο στην Ευρώπη, το 82% του κρυφού κόστους των αγροδιατροφικών συστημάτων οφείλεται σε ανθυγιεινές δίαιτες που οδηγούν σε χαμηλότερη παραγωγικότητα της εργασίας.

Οι συνέπειες της ανθυγιεινής διατροφής περιλαμβάνουν το δημόσιο και ιδιωτικό κόστος για την αντιμετώπιση των μη μεταδοτικών ασθενειών (ΜΜΣ), όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

«Τα κόστη για την υγεία είναι αρκετά υψηλά στην Ευρώπη καθώς υπολογίζονται με βάση τις ημέρες απώλειας εργασίας», δήλωσε ο Andrea. «Με σχετικά υψηλούς μισθούς, αυτό έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε δολάρια», πρόσθεσε.

Η έκθεση χαιρετίστηκε από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), οι οποίες ανέκαθεν τόνιζαν ότι η ανθυγιεινή διατροφή επιβαρύνει σημαντικά την υγεία και την ευημερία.

«Για πρώτη φορά, αυτή η έκθεση του FAO αποτυπώνει με αριθμούς το τεράστιο κόστος [της ανθυγιεινής διατροφής] για τις οικονομίες μας», δήλωσε η Camille Perrin, ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής της BEUC, στο Euractiv.

Σύμφωνα με την ίδια, η υποστήριξη πολιτικών που καθιστούν την υγιεινή επιλογή εύκολη και προσιτή για τους καταναλωτές «θα πρέπει επομένως να είναι μια εύκολη υπόθεση».

Τόσο η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» όσο και το σχέδιο της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου, δύο εμβληματικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προέβλεπαν πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της προώθησης της υγιεινής διατροφής.

Ωστόσο, μία από τις κύριες μεταρρυθμίσεις που είχε αρχικά προγραμματίσει η Επιτροπή, αυτή του πλαισίου για την ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να μπορούν να επιλέγουν ευκολότερα υγιεινά τρόφιμα, αναβλήθηκε πάμπολλες φορές και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν την διεξαγωγή των επόμενων ευρωεκλογών.

Στην έκθεσή του, ο FAO αναγνώρισε ότι η εμπορία τροφίμων, η επισήμανση και η πιστοποίηση είναι «ζωτικής σημασίας» για να επηρεαστεί η συμπεριφορά των καταναλωτών.

Μια έρευνα της BEUC για το 2020 διαπίστωσε ότι πάνω από τους μισούς καταναλωτές της ΕΕ επηρεάζονται από περιβαλλοντικές ανησυχίες και τα δύο τρίτα είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες ανάλογα, αλλά δεν έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να το πράξουν.

Η αύξηση του κρυφού κόστους θα αφορά την υγεία

Ο FAO αναμένει ότι το παγκόσμιο κρυφό κόστος το 2023 θα φθάσει τα 13,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό για το 2016 ήταν σχεδόν 12,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει αύξηση κατά ένα τρισεκατομμύριο σε διάστημα μόλις επτά ετών.

Σύμφωνα με τον Cattaneo, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης όσον αφορά τις ποσοτικοποιημένες ζημίες θα αφορά την υγεία.

«Ουσιαστικά πρόκειται για τη θέσπιση [περιβαλλοντικών και υγειονομικών] στόχων» είπε, προσθέτοντας ότι «ενώ παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το κόστος των τροφίμων δεν θα αυξηθεί, ιδίως για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού».

Η έκθεση του FAO ενθαρρύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να χρησιμοποιούν «κίνητρα ή αντικίνητρα τιμών για την τόνωση της παραγωγής βιώσιμων και θρεπτικών τροφίμων».

«Εάν η βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων δεν είναι αρκετά ισχυρή κινητήρια δύναμη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», δήλωσε η Perrin της BEUC, «ελπίζουμε ότι η οικονομική διάσταση της υγιεινής διατροφής θα τους πείσει να δράσουν»

Η έκθεση του FAO προειδοποιεί επίσης ότι το σημερινό ζήτημα με τις ανθυγιεινές δίαιτες «δεν πρέπει να επηρεάσει την προσοχή που δίνεται ήδη για περιβαλλοντικό και κοινωνικό κρυφό κόστος».

Η περιβαλλοντική ζημία στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) και αζώτου, της χρήσης γλυκού νερού και της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων, εκτιμάται σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, το πραγματικό κόστος είναι σχεδόν σίγουρα υψηλότερο, καθώς παράγοντες όπως η έκθεση σε φυτοφάρμακα και η υποβάθμιση της γης δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, αναφέρεται στην έκθεση.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι οι χώρες της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοτικοποιημένο κρυφό κόστος σε σχέση με την αξία της αγροδιατροφικής τους παραγωγής.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας