Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ελληνικού αγροτικού τομέα και επικαιροποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας, το νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που τέθηκε την Παρασκευή σε διαβούλευση δημιουργεί μεταξύ άλλων ένα πλέον επαρκές πλαίσιο για τη λειτουργία φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, των λεγόμενων αγροβολταϊκών.
To νέο νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή (5 Ιανουαρίου), περιλαμβάνει ρυθμίσεις, οι οποίες αφενός εισάγουν ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την στήριξη των αγροτών και αφετέρου ρυθμίζουν λειτουργικά ζητήματα και την ενίσχυση των πληγέντων αγροτών από τις θεομηνίες (πυρκαγιές, πλημμύρες).
«Με το [εν λόγω] νομοσχέδιο δίνουμε λύσεις σε εκκρεμότητες ετών στον πρωτογενή τομέα», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης για το πολυνομοσχέδιο.
Οι ρυθμίσεις που εισάγει αφορούν διάφορους τομείς της αγροτικής δραστηριότητας στη χώρα. Μεταξύ των σημαντικότερων είναι αυτή των ενισχύσεων των πληγέντων αγροτών ύστερα από τις θεομηνίες του περασμένου έτους, ενώ δημιουργείται και πλέον ένα επαρκές πλαίσιο που ρυθμίζει την παράλληλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και λειτουργία φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
Στην προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής αγροτικής ανάπτυξης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τους ευρωπαϊκούς στόχους ενίσχυσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αγροβολταϊκά, το νέο νομοσχέδιο θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την εγκατάσταση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, οριοθετώντας τον τρόπο, τον τόπο, τις απαιτήσεις και τα κριτήρια εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε αγροτεμάχια.
Σημειώνεται ότι ο νόμος που ρύθμιζε τα εν λόγω ζητήματα ήταν του 1998, σύμφωνα με το άρθρο 33, το οποίο αναφέρεται στην τροποποίηση του αρ. 6 του παλαιότερου νόμου ώστε τελικά να επικαιροποιηθεί η ελληνική σχετική νομοθεσία κατά τις ανάγκες και τα πρότυπα της ΕΕ.
Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίγους μήνες νωρίτερα, είχε δημοσιεύσει έκθεση του ερευνητικού κέντρου JRC, όπου επισήμανε ότι ο συνδυασμός καλλιεργειών και ηλεκτροπαραγωγής με φωτοβολταϊκά μπορεί από μόνος του να ξεπεράσει το στόχο του 2030 που έχει θέσει η ΕΕ, οποίος είναι 720 GW, προσφέροντας έως 944 GW. Αν λοιπόν, εγκατασταθούν τα λεγόμενα αγροβολταϊκά στο 1% της αγροτικής γης της ΕΕ, τότε ο ευρωπαϊκός στόχος για ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά είναι περισσότερο από εφικτός, σύμφωνα με την έκθεση.
Πηγή: euractiv.gr