Μενού Ροή
Ενέργεια - Αγρότες: Το “ανάχωμα” διετίας, η προσδοκία για κάθετη πτώση τιμών και η πρόσβαση στο “πράσινο” ρεύμα

«Μακροχρόνια οι τιμές ενέργειας θα πέσουν, αλλά η πτώση αυτή δεν θα είναι μια ευθεία γραμμή. Θα είναι βίαιες αλλαγές» τόνισε μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης, που υπεραμύνθηκε των μέτρων που ανακοινώθηκαν για μείωση του κόστους ενέργειας για τον πρωτογενή τομέα.

Ακόμη, κι έτσι βέβαια, με τις τιμές ανά κιλοβατώρα να ξεκινούν από τα 9,5 λεπτά για όσους συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα, την ώρα που το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, πριν τα τελευταία μέτρα είναι στο επίπεδο των 15,2 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Προφανώς, και μετά το 10% της έκπτωσης στη ΔΕΗ αλλά και την χτεσινή παρέμβαση του Πρωθυπουργού, η επιβάρυνση είναι σημαντική μια και σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα οι τιμές είναι κατά τουλάχιστον 2- 3 λεπτά, πιο ακριβές.

«Το (ενεργειακό) κόστος το αναλαμβάνει η πολιτεία. Το άλλο που προσφέρει η πολιτεία είναι κατά απόλυτη προτεραιότητα ηλεκτρικό χώρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα πάρκα ή άλλες ανανεώσιμες πηγές, μπορεί να είναι φωτοβολταϊκά ή κάτι άλλο, που θα αφιερωθούν αποκλειστικά σε αυτό το σκοπό. Τα δύο πρώτα χρόνια οι πάροχοι θα αναλάβουν το κόστος – κατά κύριο λόγο η ΔΕΗ υποθέτω, για τις χαμηλότερες τιμές και στη συνέχεια αυτό θα ενταχθεί στο μακροχρόνιο σχέδιο για τα πάρκα που ρίχνουν τις τιμές» διευκρίνισε, πάντως, ο υπουργός.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δίνουμε στους αγρότες το χαμηλότερο τιμολόγιο ρεύματος που υπάρχει» ενώ ακόμη υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι εν μέρει δικαιολογημένες.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επιπλέον παροχές»

«Δεν υπάρχει περαιτέρω περιθώριο να δοθεί κάτι παραπάνω από την κυβέρνηση», εξήγησε ο υπουργός. Για το αν είναι εφικτό να δοθεί στους αγρότες 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για περισσότερα από δύο χρόνια, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Όλο αυτό είναι συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο βασίζεται σε πραγματικές ανανεώσιμες πηγές, όχι σε φανταστικές». Αν το κάναμε αυτό «θα αποκλείουμε από τον ηλεκτρικό χώρο και όλες τις άλλες επιχειρήσεις της οικονομίας, διότι οι αγρότες είναι ένα κομμάτι αξιόλογο, σημαντικό της οικονομίας, αλλά είναι ένα μικρό κομμάτι σε σύγκριση με όλο το υπόλοιπο που χρησιμοποιεί ρεύμα».

Πάντως σε ημερίδα, που διοργάνωσε η ΓΣΕΕ την Τρίτη ετέθη μετ΄ επιτάσεως το ζήτημα του κόστους ενέργειας αλλά και την ανάγκης άμεσης πρόσβασης των αγροτών σε υποδομές ΑΠΕ, αλλά και σε ατέλεια στο πετρέλαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θεοχάρης Λιούρης Πρόεδρος Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» έκανε λόγο για “ολιγοπώλιο 5 ομίλων στις ΑΠΕ” και για δυσκολίες των κτηνοτρόφων, αγροτών κτλ να έχουν ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, ενώ ο Αλέκος Βάρσος Πρόεδρος του ΑΣ Μαραθώνα τόνισε ότι “δεν μπορεί ο εφοπλιστής να μην πληρώνει ΕΦΚ και ο αγρότης να πληρώνει τα πάντα, και 20 λεπτά την κιλοβατώρα το ρεύμα την ώρα μάλιστα που υπάρχει εκτόξευση κόστους στα λιπάσματα, με τα αζωτούχα από 400 ευρώ/ τόνο να έχουν φτάσει τα 1200 ευρώ με την κρίση”

Η φορολόγηση του πετρελαίου

Σε σχέση με τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο πάντως ο κ.Σκυλακάκης ήταν προβληματισμένος σε σχέση με πιθανότητα ανάπτυξης περαιτέρω του λαθρεμπορίου. «Η φορολόγηση του πετρελαίου αφορούσε πάντα την εσωτερική κατανάλωση. Δεν είναι κομμάτι δικό μου να απαντώ για του υπουργείου Οικονομικών, αλλά το βασικό πρόβλημα που είχαμε πάντα στο αγροτικό πετρέλαιο ήταν ότι αν βάζεις σε έναν τομέα μόνο εσωτερικό, πολύ χαμηλή φορολογία, πρέπει να έχεις πολύ αυστηρούς ελέγχους, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται φαινόμενα παρανομιών στο εσωτερικό μιας ενιαίας αγοράς. Αλλά αυτό δεν έχει και καμία ιδιαίτερη σημασία, διότι αυτό που συζητούμε σήμερα είναι στην πραγματικότητα μια επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου πολύ σημαντική, η οποία κουβέντα δεν ήταν αυτή. Εγώ που ήμουνα στη συνάντηση, κανένας δεν έθεσε τέτοιο θέμα. Αυτό που έθεσαν οι άνθρωποι είναι αν αυτό το μέτρο μπορεί να είναι μόνιμο και τι χαρακτήρα θα έχει, αν είναι μόνιμο και πώς μπορεί να είναι πιο δίκαιο και να μη βγαίνει με έναν αλγόριθμο» πάντως, μεταξύ άλλων υπουργός Ενέργειας.

Τα μέτρα

Σε σχέση, πάντως, με τα μέτρα, που θα “πατήσουν” στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, αξίζει να σημειωθεί ότι αφορούν όλους τους αγρότες και όχι μόνον εκείνους που ανήκουν σε συνεταιρισμούς ή οργανώσεις παραγωγών. Επίσης “πιάνουν” και τους αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στους προμηθευτές (κατά κύριο λόγο στη ΔΕΗ).

Τα μέτρα στηρίζονται σε πρόγραμμα διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, που θα έχει διάρκεια 2+8 χρόνια, και στο οποίο δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. 

Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η Απριλίου 2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται κατά μέγιστο, για το σύνολο της κατανάλωσης, ως εξής:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα

  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα

  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Για τα επόμενα 8 έτη, στο 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται ακόμα χαμηλότερα, στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα. Αυτό είναι ένα σοβαρό κίνητρο, με μόνο μειονέκτημα ότι απαιτεί 10ετή δέσμευση από τον αγρότη, χωρίς κανένας να ξέρει αν οι αγορές θα πάνε προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Για τα 2/3 της κατανάλωσης που απομένουν, οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και μπορούν να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά. Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά και περιλαμβάνουν ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, πρόκειται για μια δίκαιη ρύθμιση, καθώς οι συνεπείς αγρότες θα έχουν στα πρώτα δύο χρόνια χαμηλότερη εκτιμώμενη τιμή ανά KW (κάτω από 10 λεπτά) ενώ στους έχοντες ληξιπρόθεσμες οφειλές η τιμή της KW εκτιμάται ότι θα κινείται μεταξύ 10,5 – 11 λεπτά δεδομένου ότι θα μπορούν ταυτόχρονα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε βάθος δεκαετίας και μηδενικό επιτόκιο.

Το πρόγραμμα μπορούν να το προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο εκτιμάται ότι θα αφορά κατά κύριο λόγο τη ΔΕΗ που είναι ο κύριος προμηθευτής των αγροτικών «ρολογιών».

Η απαιτούμενη ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού οι συμμετέχοντες πάροχοι θα λάβουν όρους σύνδεσης για συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.
Το πρόγραμμα της συμφωνίας παρόχων - αγροτών εκτιμάται ότι θα εξυπηρετηθεί με 300 έως 500 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας