“Στα κάγκελα” βρίσκονται χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας, που βλέπουν αφενός να καθυστερεί η όλη διαδικασία “αποκάλυψης” του σχεδίου των Ολλανδών για μια ολιστική ανασυγκρότηση της περιοχής, κι αφετέρου τα αιτήματα για αποζημίωση του συνόλου κι όχι μέρους του κόστους/στρέμμα για την κάθε καλλιέργεια, που καταστράφηκε με τον “Ντάνιελ”, να μη συναντά ευήκοα ‘’ώτα” παρά την προχθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, όπως αναφέρουν στο energymag.gr, μέλη αγροτικών συλλόγων της περιοχής, συνεχίζουν να καταφθάνουν λογαριασμοί σε “ρολόγια” αγροτών, που έχουν πλημμυρισμένα χωράφια, με βασικές - ελάχιστες χρεώσεις για αγροτικό ρεύμα. Μάλιστα, όπως τονίζουν, οι χρεώσεις αυτές, αθροίζουν, για πολλούς καλλιεργητές, που έχουν δει το βιος τους να καταστρέφεται και να βρίσκεται κάτω από το νερό ή παντελώς αχρηστευμένο από διαβρώσεις και φερτά υλικά, λογαριασμό εκατοντάδων ευρώ/μήνα. Καθώς, δε, κάθε αγρότης για την εκμετάλλευσή του διατηρούσε 10 και πλέον, πολλές φορές, “ρολόγια”, βλέπει κάθε μήνα “μπιλιέτο” με χρέωση 10-15 ευρώ για ελάχιστη χρέωση αγροτικού ρεύματος, που “δίνει τελική σούμα”, ανά μήνα, στα 100, 200 και μπορεί και παραπάνω ευρώ. Και βέβαια ούτε λόγος για το πώς θα καλυφθεί το “κενό” αυτό καθώς οι πηγές εισοδήματος για πολλούς και πολλές στις περιοχές αυτές είναι αφανισμένες, με 300.000 στρέμματα αδρανοποιημένα (τα 120.000 κάτω από το νερό στην Κάρλα) από την βιβλική καταστροφή.
Εν όψει, δε, και της συνάντησης την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαρτίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκπροσώπων και πάλι θεσμικών φορέων του αγροτικού κλάδου της Θεσσαλίας ζητούν άμεση διευθέτηση του όλου ζητήματος. Στη βάση δε, το ζητήματος, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές είναι εκκρεμούσα νομοθετική ρύθμιση.
Πάντως, με βάση πληροφορίες,οι εκπρόσωποι ζήτησαν άμεση παρέμβαση κατά τη συνάντηση της Δευτέρας, αλλά ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε σε ρυθμιστικές διαδικασίες.
Σύμφωνα, πάντως, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, που ήταν επικεφαλής της 15μελούς επιτροπής των Θεσσαλών αγροτών στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, συνολικά. «αναδείχθηκε το δίκαιο των αιτημάτων μας, αλλά θέλουμε και λύσεις. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί το οικιακό ρεύμα έχει τιμή 8,3 λεπτά και πρέπει να επαναφέρουμε το πλαφόν στα 7 λεπτά. Δώσαμε έναν οργανωμένο αγώνα και συντεταγμένα κάναμε τις κινητοποιήσεις μας».
Και πρόσθεσε: «Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τα προβλήματά μας. Έξι μήνες μετά έγιναν λίγα πράγματα σε σχέση με χρονοδιαγράμματα, καταστροφές και αποζημιώσεις, αλλά και πρόγραμμα για τα 350.000 στρέμματα που δεν θα καλλιεργηθούν». Αυτό που τόνισε ο πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, είναι η ανάγκη να αναπληρωθεί το εισόδημα των αγροτών, «για να σταθούν στα πόδια τους». Και είπε ότι μετέφεραν στον πρωθυπουργό «την πραγματική εικόνα στη Θεσσαλία, διεκδικώντας λύσεις στα αιτήματά μας». Οι άμεσες ενισχύσεις, είπε επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν θα έχουν καταβληθεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, αλλά οι αγρότες χρειάζονται «άμεση ρευστότητα μιας και ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος». «Δίκαια αιτήματα», αλλά... Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, αλλά λύσεις δεν παρουσίασε, περιοριζόμενος σε δηλώσεις σχετικά με το αγροτικό πετρέλαιο και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Το ρεύμα
Υπενθυμίζεται ότι με βάση ανακοίνωση του ΥΠΕΝ στα τέλη Ιανουαρίου, η ευνοϊκή ρύθμιση για το ρεύμα των αγροτών στη Θεσσαλία, με αφορμή «παραπλανητικούς ισχυρισμούς για αποκοπές ρεύματος αγροτών» προβλέπει τα εξής:
Για τα έτη 2024 και 2025 αναστέλλεται η είσπραξη των απλήρωτων οφειλών των πληγέντων, από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023, καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης, που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2023.
Αντιστοίχως, από 1ης.1.2026 οι παραπάνω οφειλές δύναται να υπαχθούν σε ρύθμιση έως την 31η.12.2030 με μηδενικό επιτόκιο για τους πληγέντες. Το ελληνικό δημόσιο θα καλύψει στο ακέραιο το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης, με ισόποση επιχορήγηση του παρόχου.
Δικαιούχοι της ρύθμισης είναι αγρότες που κατά την 4η.9.2023 έχουν παροχή αγροτικής χρήσης, ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, οργανισμοί άρδευσης και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκλειστικά για παροχές για σκοπούς άρδευσης, των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.
Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αρμόδιου για την Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, μετά από γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, εξειδικεύεται το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, οι δικαιούχοι, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι όροι και οι προϋποθέσεις ρύθμισης των οφειλών, όπως και η τυχόν χορήγηση έκπτωσης ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησης.
Επιπρόσθετα, ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και καθορίζεται η μεθοδολογία υπολογισμού της έντοκης επιβάρυνσης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια που απαιτείται για την εφαρμογή της ρύθμισης.
Παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί για αποκοπές ρεύματος αγροτών
Όπως αναφερόταν, τότε, οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται περί αποκοπών ρεύματος σε αγρότες που επλήγησαν από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία, είναι τελείως παραπλανητικοί. Κάτι, που προκύπτει από την παράθεση των γεγονότων όπως πραγματικά συνέβησαν:
- Στις 8.11.2023 είχε εξαγγελθεί η ευνοϊκή ρύθμιση για το ρεύμα των πληγέντων αγροτών στη Θεσσαλία από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.
- Στις 5.1.2024 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έλαβε γνώση για 301 αποσυνδέσεις ρεύματος αγροτών στην Θεσσαλία. Υπήρξε άμεση επικοινωνία από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου με τον πάροχο, για τη διευθέτηση του ζητήματος. Από την πλευρά του, επίσης την ίδια ημέρα (5/1) επιβεβαίωσε το σφάλμα και προέβη σε δύο ενέργειες: Πρώτον, αιτήθηκε (5/1) από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) να το διορθώσει και δεύτερον διασφάλισε ότι δεν θα δημιουργηθεί, εκ νέου, αντίστοιχο πρόβλημα. Ο Διαχειριστής, δεσμεύτηκε πως θα γίνουν οι απαραίτητες επισκέψεις για τις επανασυνδέσεις έως τις 10/1. Πραγματοποιήθηκαν μέχρι τότε και οι 301 επισκέψεις και έγιναν 208 επανασυνδέσεις. Για τις υπόλοιπες 93 περιπτώσεις υπήρξε αδυναμία επανασύνδεσης, καθώς δεν ήταν εφικτή η προσβασιμότητα. Από τον Διαχειριστή άφησαν σχετικά σημειώματα και έκτοτε συνεχίζονται οι επισκέψεις (έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον δύο επισκέψεις γι’ αυτές τις 93 περιπτώσεις) μέχρι να αποκτήσουν πρόσβαση στους συγκεκριμένους μετρητές. Για 44 περιπτώσεις δεν βρέθηκαν οι αγρότες που θα έδιναν στον Διαχειριστή πρόσβαση στους αντίστοιχους μετρητές, για να μπορέσει με τη σειρά του να επανασυνδέσει το ρεύμα. Για τις υπόλοιπες 49, οι επανασυνδέσεις δεν έχουν γίνει ακόμη, για τεχνικούς λόγους. Έχουν πραγματοποιηθεί, ωστόσο, πάνω από τρεις επισκέψεις γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Σημειώνεται πως κανείς από τους 93 δεν έχει επικοινωνήσει με τον πάροχο ή τον ΔΕΔΔΗΕ για να εκφράσει κάποιο παράπονο.
Σχετική ανακοίνωση για τις εξελίξεις γύρω από το εν λόγω ζήτημα εξέδωσε (5.1.2024) ο κ. Τριαντόπουλος, έπειτα από συνάντηση, με τους αγρότες των Παρακάρλιων χωριών και των περιοχών της Μαγνησίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως την τρέχουσα χρονική περίοδο δεν υπάρχει καμία χρήση αγροτικού, ηλεκτρικού ρεύματος.
“Η κυβέρνηση, έχει αποδείξει πως ανταποκρίνεται, άμεσα, στις ανάγκες της κοινωνίας, στηρίζοντας κατά προτεραιότητα τους πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσμενείς συνθήκες” ανέφερε η κυβέρνηση.