Η Μαγιότ έχει αλλάξει ανεπανάληπτα από τότε που ένας κυκλώνας κατέστρεψε το έδαφος του Ινδικού Ωκεανού, προκαλώντας κρίση βιοποικιλότητας που θα μπορούσε να διαρκέσει για μια δεκαετία ή και περισσότερο, λένε οι επιστήμονες. Αφού χτήπησε με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων την ώρα πάνω στο αρχιπέλαγος, ο κυκλώνας Chido άφησε πίσω του κομμένα και διαλυμένα δέντρα σαν να είχε πέσει βόμβα. "Πρόκειται για μια περιβαλλοντική καταστροφή", δήλωσε η Ραϊμα Φαντούλ, βιολόγος. "Δεν υπάρχουν πια δέντρα. Όσα στέκονται ακόμα όρθια έχουν χάσει τις κορυφές τους. Ο κυκλώνας ισοπέδωσε τη βλάστηση". Ένα γιγάντιο μπαομπάμπ ηλικίας άνω των 300 ετών κατέρρευσε πάνω σε ένα εστιατόριο. Μέρος του μαγκρόβιου είναι τώρα εντελώς γυμνό και μαύρο. Ένας χωμάτινος λόφος τριών μέτρων ξεπροβάλλει εκεί όπου μια ακακία, ηλικίας μισού αιώνα, ξεριζώθηκε από τη σφοδρή καταιγίδα.
Ένα αποτέλεσμα της ξαφνικής εξαφάνισης της βλάστησης είναι ότι οι φτωχογειτονιές της Μαγιότ, οι οποίες προηγουμένως ήταν κρυμμένες από το πλούσιο πράσινο, είναι τώρα ολοφάνερες, καθιστώντας ορατό τον αριθμό τους και την εξάπλωσή τους.
"Δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει"
"Το μόνο που βλέπαμε πριν ήταν δέντρα μάνγκο, καρύδες και ένα δάσος", δήλωσε ο Ρουσντάτ Μουρτσίντι, ένας εκπαιδευτικός σύμβουλος που ελέγχει ό,τι απέμεινε από ένα οικογενειακό οικόπεδο στα υψώματα του νησιού. "Δεν καταλάβαμε ποτέ ότι υπήρχαν καλύβες εκεί, επειδή ήταν κρυμμένες στη βλάστηση". Τα δέντρα έπαιζαν πάντα τον κρίσιμο ρόλο της διοχέτευσης της βροχής και της επιβράδυνσης πιθανών πλημμυρών. Τώρα που έχουν εξαφανιστεί, κάθε καταρρακτώδης βροχή θα παρασύρει χώμα στη λιμνοθάλασσα από κάτω, καλύπτοντας τον πυθμένα με λάσπη. Ως αποτέλεσμα, μέρος του κοραλλιογενή υφάλου της λιμνοθάλασσας θα πεθάνει, δήλωσε η βιολόγος, οδηγώντας στην απώλεια ορισμένων από τα 300 είδη ψαριών, κοραλλιών, σπονδυλωτών και μαλακίων που υπάρχουν στο οικοσύστημα του υφάλου. Στην ξηρά, η άγρια ζωή υποφέρει ήδη από την απώλεια της δασικής κάλυψης. Μικροί λεμούριοι που ονομάζονται makis εντοπίζονται τώρα όλο και περισσότερο σε αστικές περιοχές όπου έρχονται για αναζήτηση τροφής και όπου πιθανώς θα πεθάνουν.
Οι νυχτερίδες, επικονιαστές που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μελλοντική αναδάσωση, γίνονται επίσης όλο και πιο σπάνιες, αφού έχουν χάσει τις φωλιές τους στα δέντρα. Υπάρχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες για τις σαύρες, τα έντομα και τα ανθοφόρα φυτά που συνήθιζαν να πολλαπλασιάζονται στη Μαγιότ.
Σε 10 χρόνια
Μια αχτίδα ελπίδας είναι ότι το τροπικό κλίμα της Μαγιότ θα συμβάλει στην επιτάχυνση της μελλοντικής ανάπτυξης των δέντρων, δήλωσε ο Μπενουά Λουσιέ, περιφερειακός διευθυντής του Εθνικού Γραφείου Δασών. "Σε 10 χρόνια, οι φυτείες μπορεί να έχουν αποκαταστήσει μια δασική κάλυψη" ύψους οκτώ μέτρων, είπε. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ο πληθυσμός αντισταθεί στον προφανή πειρασμό να μετατρέψει τις κατεστραμμένες δασικές ζώνες σε γεωργικές εκτάσεις. Αυτή η παράνομη δραστηριότητα ήταν ήδη εμφανής πριν από τον κυκλώνα, κυρίως λόγω των απελπιστικά φτωχών παράνομων μεταναστών που ασκούν γεωργία προς το ζην.
Το 2020, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης εκτίμησε ότι το 6,7% των δασικών εκτάσεων της Μαγιότ είχε αποψιλωθεί μεταξύ 2011 και 2016, ποσοστό συγκρίσιμο με αυτό που παρατηρείται στην Αργεντινή ή την Ινδονησία. Ο κίνδυνος παράνομης αναφύτευσης είναι ακόμη πιο έντονος καθώς οι καλλιέργειες καταστράφηκαν επίσης από τον κυκλώνα Chido. Ένας άλλος διαφαινόμενος κίνδυνος είναι η "λαθροθηρία χελωνών για βιοποριστικούς λόγους", προειδοποίησε η Λάμια Εσεμλάνι από τη Sea Shepherd, μια ΜΚΟ για τη διατήρηση της άγριας ζωής, καθώς οι φτωχότεροι άνθρωποι της Μαγιότ πεινάνε και η επισιτιστική βοήθεια εξακολουθεί να αργεί να φτάσει. Επισήμως η Μαγιότ έχει 320.000 κατοίκους - με τους μη καταγεγραμμένους παράτυπους μετανάστες να προσθέτουν πιθανώς άλλους 100.000 - στοιβαγμένους σε μια περιοχή 374 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα η πυκνότητα του πληθυσμού να είναι οκταπλάσια από εκείνη της ηπειρωτικής Γαλλίας.
Το μέσο εισόδημα στη Μαγιότ είναι 260 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Insee, έξι φορές λιγότερο από ό,τι στην ηπειρωτική Γαλλία.
Πηγή: ΕΡΤ