Μενού Ροή
Ηλεία: Ηλεκτρονικό σύστημα για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών

Ένα αποτελεσματικό ηλεκτρονικό σύστημα για τον ουσιαστικό και ταχύ συντονισμό των υδροφόρων οχημάτων και των μηχανημάτων έργου, τα οποία συνδράμουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, τόσο για την κατάσβεση μεγάλων δασικών πυρκαγιών, όσο και για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, ξεκινά να εφαρμόζεται στην Ηλεία.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, «το συγκεκριμένο σύστημα είναι λειτουργικό και έχει χρησιμότητα, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα αρκετά μεγάλο και δύσκολο γεγονός», προσθέτοντας: «Στην ουσία πρόκειται για ένα σύστημα "ιχνηλάτησης" του στόλου οχημάτων που βρίσκονται ήδη στην λίστα της Περιφέρειας, το οποίο θα διευκολύνει σημαντικά τη διαχείρισή τους από τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αφού μπορεί να προσφέρει καλύτερο συντονισμό, ουσιαστικότερη καθοδήγηση και αποτελεσματικότερη διαχείριση των μηχανημάτων».

Μάλιστα, όπως τόνισε, «η περιφερειακή ενότητα Ηλείας είναι από τις πρώτες της χώρας που θέτει σε εφαρμογή ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης». Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Βασίλης Γιαννόπουλος, «το νέο ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού μηχανημάτων, αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη σωστή και γρήγορη διαχείριση του μεγάλου αριθμού των οχημάτων, τα οποία κινητοποιούνται και συμμετέχουν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης "δύσκολων" δασικών πυρκαγιών».

Παράλληλα, σημείωσε, ότι «με τον τρόπο αυτό, θα γνωρίζουμε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεται κάθε μηχάνημα, ώστε ακολουθώντας τις οδηγίες της Πυροσβεστικής να το κατευθύνουμε άμεσα σε περιοχές που υπάρχει ανάγκη συνδρομής».

Όπως εξήγησε, «με την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος επιτυγχάνεται ο γρήγορος συντονισμός των οχημάτων και των μέσων, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνεται σημαντικά η επικοινωνία με το κέντρο διαχείρισης Πολιτικής Προστασίας στο διοικητήριο της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, κερδίζοντας έτσι χρόνο, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμα και το κάθε λεπτό είναι πολύτιμο».

Όσον αφορά το σύστημα, ο Βασίλης Γιαννόπουλος λέει ότι «δεν θα παρέχει μόνο το στίγμα, την πορεία, και την ταχύτητα της κάθε υδροφόρας και του μηχανήματος έργου, αλλά θα διαθέτει και "κουμπί έκτακτης ανάγκης" με την χρήση του οποίου ο χειριστής θα ενημερώνει το κέντρο διαχείρισης Πολιτικής Προστασίας ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή βρίσκεται σε κίνδυνο».

Σχετικά με τη διαχείριση των πληροφοριών, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει ότι «εκτός από την έδρα του κέντρου διαχείρισης Πολιτικής Προστασίας, αυτή θα μπορεί να γίνει και απομακρυσμένα, σε οποιαδήποτε περιοχή από τους διαχειριστές, με την χρήση "έξυπνων" ηλεκτρονικών συσκευών στο σημείο της πυρκαγιάς ή στην περιοχή που θα λειτουργεί κάθε φορά το επιχειρησιακό κέντρο», προσθέτοντας ότι «με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαθέσιμων μέσων».

Παράλληλα, ο Βασίλης Γιαννόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «στις μεγάλες πυρκαγιές του 2021 στην Αρχαία Ολυμπία χρησιμοποιήθηκαν 50 υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ πέρυσι στην μεγάλη φωτιά στις περιοχές Μακρίσια και Κρεστένα χρησιμοποιήσαμε 20 υδροφόρες και μηχανήματα έργου».

«Αυτό λοιπόν που παρατηρείται στις μεγάλες πυρκαγιές», συνέχισε, «είναι πως όταν έχεις πολλά μηχανήματα, πρέπει να γνωρίζεις σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεται ακριβώς η κάθε μία υδροφόρα και το κάθε μηχάνημα έργου, ώστε, αν χρειαστεί, να μετακινηθεί άμεσα σε κάποιο άλλο σημείο που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη».

Όπως αναφέρει σε αυτό το σημείο ο Βασίλης Γιαννόπουλος, «τα μηχανήματα έργου συνδράμουν σημαντικά το έργο των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αφού μπορούν να "κόψουν" την φωτιά, ώστε να μην εξαπλωθεί και κατευθυνθεί σε κάποια κατοικημένη περιοχή».

Παράλληλα, πρόσθεσε, «πέρυσι στην περιοχή των Κρεστένων η φωτιά δεν πέρασε το βουνό και δεν πήγε προς Ζαχάρω και Σμέρνα, διότι την "έκοψαν" τα μηχανήματα έργου, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή τους και στην μεγάλη φωτιά της Αρχαίας Ολυμπίας, το καλοκαίρι του 2021».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «το συγκεκριμένο σύστημα αφορά στον εντοπισμό οχημάτων και κατά την συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, αλλά η χρήση του σε αυτές τις περιπτώσεις, θα αποφασίζεται κατά περίπτωση και εφόσον κρίνεται σκόπιμο από την έκταση των προβλημάτων και τον αριθμό των οχημάτων που συμμετέχουν σε αυτές τις επιχειρήσεις».

Όσον αφορά την συνεργασία της Περιφέρειας με τους ιδιοκτήτες των υδροφόρων και των μηχανημάτων, ο Βασίλης Γιαννόπουλος λέει ότι «βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινόμενων», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «είναι ικανοποιημένοι από την εφαρμογή του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού συστήματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας