Η Ευρώπη δαπανά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις πυρκαγιές να ξεσπάσουν στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη της ηπείρου αυτό το καλοκαίρι, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg σε ανάλυσή του.
Αυτή την εβδομάδα οι πυρκαγιές στα περίχωρα της Αθήνας έκαψαν περισσότερα από 10.000 στρέμματα - περίπου διπλάσια έκταση από το Μανχάταν. Οι φλόγες ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους από πολλές περιοχές να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Περισσότεροι από 700 πυροσβέστες, δεκάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα και περίπου 200 πυροσβεστικά οχήματα αναπτύχθηκαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Αν και η Ελλάδα έσβησε επιτυχώς τις φλόγες, η ηρωική προσπάθεια -τονίζει το Bloomberg - αναδεικνύει τη δύσκολη μάχη που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει την απειλή των πυρκαγιών. Η Ελλάδα διαθέτει τώρα 89 αεροπλάνα και ελικόπτερα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, σε σύγκριση με 61 όταν η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία το 2019. Παρόλα αυτά, υπάρχει αυξανόμενη πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επικεντρωθούν περισσότερο στην πρόληψη, καθώς η ακραία ζέστη και οι πυρκαγιές γίνονται πιο συχνές λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
"Πρέπει να γίνει πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της πρόληψης. Νομίζω ότι έχουμε θέσει κάποια σημαντικά πρώτα θεμέλια προς αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνει το πρακτορείο.
Από τις αρχές Μαΐου έως τις 13 Αυγούστου φέτος, στην Ελλάδα εκδηλώθηκαν 3.543 πυρκαγιές, έναντι 2.344 κατά την ίδια περίοδο το 2023. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή έργα ύψους 4,3 δισ. ευρώ, με ορισμένες νέες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προστασία των δασών και τη μείωση των κινδύνων πυρκαγιάς.
Οι πυρκαγιές κόστισαν στην Ευρώπη τουλάχιστον 4,1 δισ. ευρώ σε ζημιές πέρυσι, καίγοντας περίπου 500.000 στρέμματα γης σε όλη την ήπειρο. Το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία υπέστησαν επίσης σημαντικές ζημιές. Καθώς κλιμακώνεται η κλιματική κρίση, η Ευρώπη αύξησε τον προϋπολογισμό της για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, ο οποίος αυξήθηκε κατά περίπου 35% σε πέντε χρόνια και ανήλθε σε 37,8 δισ. ευρώ το 2022. Φέτος το μπλοκ έχει θέσει σε ετοιμότητα δεκάδες αεροπλάνα και εκατοντάδες πυροσβέστες εν αναμονή μιας έντονης περιόδου πυρκαγιών.
Ακόμη και χώρες τόσο βόρεια όσο το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε επιφυλακή για πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι λόγω των πρόσφατων καυσώνων. Η Hina Bokhari, πρόεδρος της επιτροπής πυρκαγιών της Συνέλευσης του Λονδίνου, δήλωσε ότι υπάρχουν ανησυχίες για επανάληψη των πυρκαγιών που έκαψαν τμήματα της πόλης το 2022. "Αν δεν είμαστε ειλικρινείς σχετικά με το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή έχει τεράστιο αντίκτυπο και θα αυξήσει τον πιθανό κίνδυνο για πυρκαγιές, ακόμη και σε πόλεις όπως το Λονδίνο, τότε δεν θα είμαστε έτοιμοι για άλλο ένα φρικτό περιστατικό όπως αυτό που είχαμε το 2022", είπε.
Τον Απρίλιο, η Ελλάδα δήλωσε ότι επενδύει σε αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη, drones για εναέρια παρακολούθηση και άλλα συστήματα ανίχνευσης και κατάσβεσης πυρκαγιών στο πλαίσιο ενός προγράμματος προμηθειών ύψους 2,1 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνει το Bloomberg, δήλωσε ότι μια παραγγελία για πυροσβεστικά αεροπλάνα από τον Καναδά δεν εκτελείται τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν πολλοί άνθρωποι, επειδή το εργοστάσιο που τα κατασκεύαζε ήταν κλειστό για χρόνια.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι θα διαθέσει 600 εκατ. ευρώ επιπλέον για την εναέρια πυροσβεστική της ικανότητα και ότι παρήγγειλε 12 αμφίβια πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Canadian Commercial Corporation. Ωστόσο, η πρώτη παρτίδα αυτών των νέων αεροσκαφών δεν αναμένεται να παραδοθεί πριν από το τέλος του 2027. Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, το rescEU, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του μπλοκ, διαθέτει περισσότερα από 20 αεροπλάνα τοποθετημένα σε 10 κράτη μέλη.
Οι πυρκαγιές στην Ευρώπη έχουν κάψει φέτος έκταση μεγαλύτερη από το Λονδίνο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά περίπου το 90% του προϋπολογισμού της για τις δασικές πυρκαγιές για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και όχι για την πρόληψη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2023 από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής.
Ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής της ΕΜΥ, δήλωσε ότι τα προληπτικά μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αναδάσωση δασών με λιγότερο εύφλεκτα δέντρα. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, θα πρέπει να μεταφυτεύσει τα εξαιρετικά εύφλεκτα πευκοδάση της με δρυς, είπε.
Άλλοι εμπειρογνώμονες έχουν υποστηρίξει ότι η αστική εξάπλωση σε δασικούς οικοτόπους είναι επίσης αιτία του προβλήματος και πρέπει να σταματήσει.
Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερες χωρίς τα μέτρα πρόληψης και την τεχνολογία που έχουν τεθεί σε εφαρμογή φέτος. Παρά τους κινδύνους που εγκυμονούσαν οι πυρκαγιές αυτή την εβδομάδα, υπήρξε μόνο ένας νεκρός. Ένα σύστημα ειδοποίησης μέσω μηνυμάτων (σ.σ. το 112), το οποίο εισήχθη το 2019, πιθανότατα βοήθησε στην αποφυγή περισσότερων θανάτων. Η χρήση drones βοήθησε επίσης στον εντοπισμό πυρκαγιών που ήταν πιθανό να βγουν εκτός ελέγχου.
"Πρόκειται για μια συνολική προσπάθεια σε μια εποχή μεγάλης κλιματικής κρίσης, την οποία νομίζω ότι όλοι βιώνουμε", δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. "Πρέπει να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Και από κάθε αποτυχία μας ή από κάθε φωτιά που ξεφεύγει, πρέπει πάντα να κοιτάμε να μάθουμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα", καταλήγει το Bloomberg.