Τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο αρχές Οκτωβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», όπως υπογράμμισε ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο κ. Σκρέκας τόνισε σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα στηριχθεί μεδημόσια κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή και τη μόχλευση εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος του θα φθάσει στο ένα δισ. ευρώ. Παράλληλα θα αφορά μόνο κατοικίες και πολυκατοικίες και όχι επιχειρήσεις.
Για τις επιχειρήσεις θα υπάρξει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που θα αφορά τουριστικά καταλύματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η συμμετοχή του δημοσίου θα φθάσει στο επίπεδο των 450 εκατ. ευρώ.
Ο υπ. Περιβάλλοντος και ενέργειας, τόνισε ακόμη ότι στις αρχές Αυγούστου θα δοθεί στη δημοσιότητα ο οδηγός του προγράμματος με τα κριτήρια που θα ισχύσουν, ενώ αποκάλυψε ότι πέραν των εισοδηματικών μεταξύ αυτών θα υπάρχουν και ορισμένα ακόμη. Επιπρόσθετα η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι ενδιαφερόμενοι, ενώ κατόπιν να γίνει η εξέτασή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Οι δύο σημαντικές αλλαγές
Στο νέο πρόγραμμα προβλέπονται και δύο καθοριστικής σημασίας αλλαγές σε σχέση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα: Πρώτη, ότι καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα. Kάτι που είχε προκαλέσει στο παρελθόν την έντονη διαμαρτυρία δεκάδων χιλιάδων εταιριών και νοικοκυριών που εύρισκαν τις πόρτες του προγράμματος κλειστές. Καθώς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, από την έναρξη της δυνατότητας υποβολής της αίτησης, το πρόγραμμα «έκλεινε».
Kαι τούτο, γιατί τα οργανωμένα γραφεία έσπευδαν να καταθέτουν ομαδικά τεράστιο αριθμό αιτήσεων για λογαριασμό των χιλιάδων πελατών τους. Αποτέλεσμα, το σύστημα να φρακάρει. Kαι με άφθονες καταγγελίες από πολλές πλευρές για διαβλητή και όχι αντικειμενική λειτουργία του συστήματος. Mε τη νέα ρύθμιση, κάθε παρόμοιος κίνδυνος εξαλείφεται.
H δεύτερη, αφορά τη δημιουργία ειδικού συστήματος για την αξιολόγηση και την κατάταξη. Αυτό γίνεται με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, της γνωστής δηλαδή σε όλους διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης. Τα κριτήρια για τα νοικοκυριά θα είναι ενεργειακά, καθώς και κοινωνικά (μακροχρόνια άνεργοι, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκές οικογένειες).
Θα λαμβάνονται υπόψη: H αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας, οι βαθμοημέρες, η αρχική (πριν από την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση, η παλαιότητα κατασκευής και φυσικά το εισόδημα. Eπίσης, για πρώτη φορά θα είναι υποχρεωτική η Hλεκτρονική Tαυτότητα του Kτιρίου για το οποίο ζητείται η επιδότηση.
Aναδιαρθρώνονται εξάλλου, οι «κόφτες» με στόχο να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες. H κατανομή των διαθέσιμων πόρων θα γίνει ανά νομό και όχι ανά περιφέρεια. Eνώ κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας στην αξιολόγηση των αιτήσεων.