Στην τελική ευθεία για την προκήρυξη του πρώτου από τα τρια σκέλη του νέου Εξοικονομώ-Αυτονομώ, μπαίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Την Πέμπτη το υπουργός Κώστας Σκρέκας θα ανακοινώσει, τον οδηγό του προγράμματος, τις λεπτομέρειες και τα κριτήρια εφαρμογής αυτού που απευθύνεται στα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα είναι μειωμένο στα 500 εκατ. ευρώ έναντι 900 εκατ. που περιλάμβανε το προηγούμενο, ωστόσο με την μόχλευση θεωρείται ότι μπορεί να κινητοποιήσει πάνω από 1 δισ. επισκευών για 50.000 περίπου κατοικίες.
Το ανώτερο ποσοστό επιδότησης χαμηλώνει στο 65% από το 90% που έφτανε πέρυσι με τα διάφορα «premia».
Στις βασικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο περιλαμβάνεται η κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας για την ένταξη στο πρόγραμμα και αντ’ αυτής δημιουργείται ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, δηλαδή μέσω συγκριτικής αξιολόγησης.
Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται η αξιολόγηση θα είναι ενεργειακά, κατά κύριο λόγο, αλλά και κοινωνικά. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνονται υπ' όψιν στοιχεία όπως η αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας, οι βαθμοημέρες, η αρχική (πριν την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση, η παλαιότητα κατασκευής, το εισόδημα, το εάν οι αιτούντες είναι μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκή οικογένεια κλπ.
Παράλληλα, για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται.
Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας ενώ ως κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κλάσεις.
Η κατανομή των πόρων του νέου προγράμματος
Άλλη μία αλλαγή που προωθείται στο σχεδιασμό του νέου «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» αφορά στην κατανομή των πόρων, η οποία σχεδιάζεται να γίνει ανά νομό και όχι ανά περιφέρεια.
Παράλληλα, αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια και τα αντίστοιχα ποσοστά ενίσχυσης με την προσθήκη της κατηγορίας των νοικοκυριών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Ενα από τα νέα κριτήρια που εισάγονται είναι το ύψος της επένδυσης ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα ενέργειας. Δηλαδή προτεραιότητα θα έχουν τα νοικοκυριά που πετυχαίνουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας με τη χαμηλότερη δαπάνη. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται να μπει φρένο στις υπερτιμολογήσεις που γίνονταν κατά το παρελθόν.
Επίσης, καταργείται το κριτήριο της υπαγωγής στη δράση που ήταν η ταχύτητα στην υποβολή της αίτησης και πια θα υπάρχει ένας συνδυασμός όρων και προϋποθέσεων για να κερδίσει ένα νοικοκυριό την επιδότηση: εισοδηματικό κριτήριο, βαθμοημέρες (ακραίες καιρικές συνθήκες ανά περιοχή), οικογενειακά κριτήρια (πολύτεκνοι, ΑμεΑ) και παλαιότητα του κτιρίου.
Τέλος δεν θα υπάρχουν επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά συστήματα και φορτιστές ΙΧ οχημάτων.
Η τροπολογία
Το δύσκολο έργο της ταχείας διεκπεραίωσης του νέου προγράμματος Εξοικονομώ - Αυτονομώ, αναθέτει η κυβέρνηση στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ μέρος των καθηκόντων υλοποίηση και διαχείρισης του εκάστοτε σχετικού Προγράμματος ανατίθεται και στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει έτοιμη τροπολογία με την οποία ανατίθενται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος καθήκοντα, όπως, διαχείριση και υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος, διαχείριση και αξιολόγηση των αιτήσεων, έλεγχος των δικαιολογητικών, συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, εισήγηση προς τον Φορέα του Προγράμματος για επίλυση τυχόν προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία και ενημέρωση για την εξέλιξη του Προγράμματος, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Προγράμματος.
Στην τροπολογία αυτή, προβλέπεται και αποζημίωση ως ποσοστό του προϋπολογισμού των δράσεων που διαχειρίζονται, για την κάλυψη των εξόδων τους, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει, το 2,5 %επί του προϋπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων του Προγράμματος που βαρύνει σχετική Συλλογική Απόφαση Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σημειώνεται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να δημοσιευθεί ο οδηγός του νέου προγράμματος που θα στηριχθεί με δημόσια κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή και τη μόχλευση εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος του θα φθάσει στο ένα δισ. ευρώ