Η ισπανική κυβέρνηση ποντάρει πολύ στον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων κτιρίων για να τα καταστήσει ενεργειακά πιο αποδοτικά, απομακρύνοντας την παράδοση της νέας κατασκευής στη χώρα επισημαίνουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times. Είναι μια φιλοδοξία στην οποία η αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας αφιερώνει σχεδόν το ένα δέκατο των 70 δισ. Ευρώ σε επιχορηγήσεις που αναμένει να λάβει από το ταμείο επείγουσας ανάκαμψης - παρά τις επικρίσεις που δέχεται για διοχέτευση των χρημάτων στον κατασκευαστικό τομέα.
«Η κρατική ενίσχυση ενέχει πάντα έναν κίνδυνο. είναι σαν ντόπινγκ της οικονομίας », δήλωσε ο Rodrigo Morell, συνεργάτης της Creara, της εταιρείας που εκτελεί τα έργα εκσυγχρονισμού στη βόρεια Μαδρίτη. «Αλλά αν θέλετε να δημιουργήσετε αλλαγές πολύ γρήγορα, δεν έχετε πολλές επιλογές».
Το πρόγραμμα - με προϋπολογισμό 6,8 δισ. Ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια - θα επιδοτήσει έργα όπως η καλύτερη μόνωση, τα φωτοβολταϊκά πάνελ και οι αντλίες θερμότητας σε ιδιωτικές κατοικίες, ενώ θα ανακαινίσει επίσης κυβερνητικά κτίρια και θα κατασκευάσει νέα κοινωνικά σπίτια.
Η κυβέρνηση λέει ότι είναι ένα ζωτικό βήμα προς τους στόχους της ΕΕ το 2030 για την καταπολέμηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα-περισσότερο από το ένα πέμπτο των οποίων στην Ισπανία προέρχονται από σπίτια ανθρώπων-και θα δημιουργήσει επίσης θέσεις εργασίας και δεξιότητες στην οικονομία της χώρας που πλήττεται από τον κορωνοϊό.
Θα μειώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος
«Είναι σημαντικό όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά για τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπό του: οι μεγάλες οικιστικές εξελίξεις της δεκαετίας του 1960 και του 1970 δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα όσον αφορά την αποδοτικότητα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει στη μείωση των οικογενειακών λογαριασμών ενέργειας.
Αλλά οι επικριτές λένε ότι το σχέδιο είναι σύμπτωμα μιας παλιάς, κακής συνήθειας - της εξάρτησης της ισπανικής οικονομίας από τις κατασκευές ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης και όχι από πιο παραγωγικές επενδύσεις.
Πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, ο τομέας ήταν η όχι και τόσο μυστική σάλτσα της οικονομίας, που συνέβαλε σημαντικά στα κέρδη των τραπεζών και των εταιρειών και στα φορολογικά έσοδα. Το 2004, η χώρα έκτισε περισσότερα σπίτια από ό, τι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία μαζί. Αλλά μετά τη συντριβή, η Ισπανία έμεινε με δισεκατομμύρια ευρώ σε επισφαλή δάνεια, μισό κτίριο συγκροτημάτων και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους με άχρηστες κατασκευαστικές ικανότητες.
Ο Luis Garicano, ευρωβουλευτής του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos, ανησυχεί ότι το σχέδιο είναι πολύ μεγάλο και ότι εστιάζοντας στον κατασκευαστικό τομέα κινδυνεύει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, δεξιότητες και οικονομική φούσκα.
«Ο φόβος μου είναι ότι έχουμε ένα τεράστιο εμπόδιο σε αυτές τις συγκεκριμένες κατασκευαστικές δεξιότητες που έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση κτιρίων», είπε. «Θα εκπαιδεύσουμε πολλούς ανθρώπους σε δεξιότητες που θα καταστούν παρωχημένες μέχρι να τελειώσουν την προπόνηση».
Φορολογικά κίνητρα
Ο Eduardo Brunet, διευθύνων σύμβουλος της Greenward Partners, μιας εταιρείας που στοχεύει να διοχετεύσει επενδύσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για να καταστήσει τα κτίρια πιο ενεργειακά αποδοτικά, προσθέτει ότι τα φορολογικά κίνητρα και ένα σαφέστερο κανονιστικό πλαίσιο θα ήταν πιο αποτελεσματικά από τις επιδοτήσεις.
"Βασικά βάζουν 6,8 δισ. Ευρώ σε ένα status quo που σαφώς δεν λειτουργεί", είπε. «Πρέπει να σκεφτούμε με διαφορετικό τρόπο εάν θέλουμε να επιτύχουμε διαφορετικούς στόχους».
Αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια έχουν ως στόχο να πυροδοτήσουν μια διαδικασία αλλαγής και ανακαίνισης που θα διαρκέσει τελικά πολύ περισσότερο.
Η Joan Groizard, επικεφαλής του ισπανικού κρατικού ινστιτούτου διαφοροποίησης ενέργειας, το οποίο έχει συμμετάσχει στενά στα σχέδια, υποστηρίζει ότι η ανάγκη για το πρόγραμμα είναι συντριπτική. Η Ισπανία υστερεί σε μεγάλο βαθμό σε άλλα κράτη της ΕΕ σε ποσοστά ανακαίνισης, παρόλο που περισσότερο από το 80 % του κτιριακού της αποθέματος καταναλώνει πολύ ενέργεια, με ενεργειακή κατάταξη E ή χειρότερη.