της Νεφέλης Ζορμπά,
Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαβούλευση του οδηγού του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο μήνα.
Το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 632 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτιμάται ότι συνολικά θα κινητοποιηθούν κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση έως και 50.000 κατοικιών, περίπου 10.000 περισσότερων από τον προηγούμενο κύκλο.
Μικρότερη επιδότηση, περισσότεροι δικαιούχοι
Πρόκειται για το έκτο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, το οποίο σε σχέση με τα προηγούμενα θα έχει αρκετές διαφορές. Ο μέσος όρος της επιδότησης θα είναι κατά 18% χαμηλότερος από το αμέσως προηγούμενο, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ωφελούμενων και των στεγασμένων επιφανειών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα αναβαθμιστούν 5,15 εκατ. τμ έναντι 3,8 τμ με το προηγούμενο «Εξοικονομώ».
Αύξηση εξοικονόμησης ενέργειας
Εκτός από την αύξηση των δικαιούχων και των επιφανειών που θα αναβαθμιστούν, ένας από τους βασικούς στόχους είναι και η αύξηση της συνολικής ενέργειας που θα εξοικονομηθεί.
Η αύξηση έχει υπολογιστεί σε 43% συγκριτικά με το προηγούμενο πρόγραμμα, με το αντίστοιχο κόστος ανά εξοικονομούμενη kWh να μειώνεται κατά επίσης 43%.
Πρόκειται για σημαντική αλλαγή, δεδομένου ότι η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.
Με λίστα επιλαχόντων
Εκτός από τα κριτήρια αξιολόγησης, στο νέο πρόγραμμα τροποποιείται σημαντικά και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.
Για να γίνει πιο δίκαιο και να σταματήσουν τα παράπονα από εκείνους που δεν πρόλαβαν να επωφεληθούν από το προηγούμενο «Εξοικονομώ», καταργείται η ιεράρχηση της χρονικής υποβολής των αιτήσεων, ενώ θα δημιουργηθεί και λίστα επιλαχόντων.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για χρονικό διάστημα ενός μήνα και στο πρόγραμμα θα υπάγονται πολίτες που έχουν υποβάλει αιτήσεις και βρίσκονται στη λίστα επιλαχόντων, όταν θα εξασφαλίζονται επιπλέον κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το επόμενο ΕΣΠΑ.
Επιπλέον ενίσχυση για ευάλωτα
Για πρώτη φορά δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά και λαμβάνεται μέριμνα για πολύτεκνους, μονογεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ.
Στο νέο πρόγραμμα δίνεται προτεραιότητα σε μακροχρόνια άνεργους και σε νοικοκυριά που διαμένουν σε παλαιότερες και χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης κατοικίες, αλλά και σε εκείνα που κατοικούν σε περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες το χειμώνα.
Ο αριθμός των αιτήσεων περιορίζεται σε μία ανά ωφελούμενο και καταργούνται οι αιτήσεις για παρεμβάσεις αποκλειστικά σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Το μέγιστό ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 75% για νοικοκυριά με ατομικό και οικογενειακό εισόδημα έως 5.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα. Ο ανώτατος προϋπολογισμός επιλέξιμων παρεμβάσεων ανά αίτηση μαζί με τον ΦΠΑ δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 28.000 ευρώ, ενώ οι εγκεκριμένες προτάσεις θα πρέπει να ολοκληρώνονται εντός 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.
Με τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες στη Βουλή, τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας και την αξιολόγηση των αιτήσεων αναλαμβάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Με τα προηγούμενα πέντε προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα, έχουν αναβαθμιστεί περίπου 140.000 κτίρια. Σύμφωνα με τους στόχους του ΕΣΕΚ, έως το 2030 θα πρέπει να αναβαθμιστούν 600.000 κτίρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτόν αναμένεται να διατεθούν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία για την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος, το οποίο μαζί με την ηλεκτροπαραγωγή και τις μεταφορές αποτελούν τις κύριες αιτίες ατμοσφαιρικής ρύπανσης.