της Νεφέλης Ζορμπά,
Σε μια σημαντική αλλαγή της τελευταίας στιγμής, στους δικαιούχους του νέου Εξοικονομώ προχωρά η κυβέρνηση.
Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και όσοι απέκτησαν ακίνητα κατά το τρέχον έτος. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η δυνατότητα αυτή δεν προβλέπεται στον οδηγό του προγράμματος που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική πρόβλεψη για αποκλεισμό από το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων που άλλαξαν χέρια το 2021 δεν θα ισχύσει, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με πολίτες, φορείς της αγοράς και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους.
Ως εκ τούτου, όσοι επέλεξαν να επενδύσουν σε παλαιότερα ακίνητα φέτος με την προοπτική υπαγωγής στο εξαιρετικά δημοφιλές πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης όταν θα τεθεί σε λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα.
Τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκέμβριου
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι η πλατφόρμα για τους πολίτες αναμένεται να ανοίξει τον Νοέμβριο, ωστόσο δεν αποκλείεται να σημειωθεί μικρή καθυστέρηση και να μετατεθεί τον Δεκέμβριο.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα προγράμματα, η χρονική ιεράρχηση αιτήσεων καταργείται καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο ενός μήνα για να υποβάλλουν το αίτημα υπαγωγής τους στο νέο «Εξοικονομώ».
Τα εισοδηματικά
Ένα από τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, είναι εάν θα έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαίωμα υποβολής αίτησης ανεξαρτήτως εισοδήματος. Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών έχουν διαφορετική προσέγγιση.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αρμόδιος για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θεωρεί ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να τεθεί ανώτατο εισοδηματικό όριο, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει διαφορετική άποψη.
Στο νέο «Εξοικονομώ» έχουν τεθεί εισοδηματικά κριτήρια που συνδέονται με το ανώτατο ποσοστό επιδότησης των προτεινόμενων εργασιών. Για τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, με ατομικό και οικογενειακό ετήσιο εισόδημα 5.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα, το ποσοστό επιδότησης των εργασιών ανέρχεται σε 75%.
Για πρώτη φορά δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ.
Ταμείο Ανάκαμψης
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 632 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η εκτίμηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πως συνολικά θα κινητοποιηθούν κεφάλαια ύψους ενός δισ. ευρώ μαζί με τη μόχλευση.
Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να αναβαθμιστούν ενεργειακά περίπου 50.000 κατοικίες, σχεδόν 10.000 περισσότερες συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο «Εξοικονομώ».
Για την επίτευξη των εθνικών στόχων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, θα πρέπει να αναβαθμιστούν 600.000 κτίρια έως το τέλος της δεκαετίας.
Το νέο «Εξοικονομώ» που θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες, θα αποτελέσει το πρώτο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος που θα υλοποιηθούν για τον σκοπό αυτόν.
Θα ακολουθήσουν προγράμματα για την αναβάθμιση επιχειρήσεων και κτιρίων της δημόσιας διοίκησης, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με πάνω από ένα δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά, αναμένεται να κινητοποιηθούν έως και 3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία.