Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η χθεσινή ημέρα για την εταιρεία Dimand Real Estate Development αλλά και για τον ιδρυτή, επικεφαλής και κύριο μέτοχο κ. Δημήτρη Ανδριόπουλο, καθώς η μετοχή της εταιρείας έκανε ντεμπούτο στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ το μεσημέρι ανακοίνωσε νέα μεγάλη επένδυση 55 εκατ. ευρώ στο Μαρούσι.
Ο λόγος για την κατασκευή των νέων γραφείων της PwC στην Ελλάδα, που θα χτιστούν σε ένα από τα τελευταία φιλέτα της Κηφισίας, κοντά στο «δαχτυλίδι» σε έκταση 11 στρεμμάτων, όπου η Dimand φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα από τα πλέον ονομαστά και επιβλητικά κτίρια γραφείων της πολυεθνικής εταιρείας μελετών στον κόσμο.
Πρόκειται για ένα μεγάλο project για τη Dimand Real Estate Development, που θα αποφέρει σημαντικά έσοδα, καθώς η εταιρεία έχει αποκτήσει μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις το ακίνητο, ενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα προχωρήσει στην πώληση του κτιρίου, όπως χαρακτηριστικά τόνισε χθες ο κ. Ανδριόπουλος στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Moxy Athens City, κατασκευής της ίδιας.
Οι PwC και Dimand, στην κοινή συνέντευξη τύπου, ανακοίνωσαν τη μίσθωση των νέων υπερσύγχρονων γραφείων που θα δημιουργηθούν 100% σύμφωνα με τις αρχές βιωσιμότητας και ευεξίας, καθιστώντας το κτιριακό συγκρότημα ως νέο αρχιτεκτονικό σημείο αναφοράς, με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου ΑΣ.Π.Α. Design.
Η συμφωνία μίσθωσης αφορά σε περίοδο 10 + 10 ετών, με το project να ανήκει κατά 100% στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, ενώ θα ανεγερθεί βιοκλιματικό κτίριο συνολικής επιφάνειας 22.550 τ.μ..
Τα χαρακτηριστικά του project
Το ακίνητο βρίσκεται σε προνομιακή θέση, επί της Λεωφόρου Κηφισίας 65, στο Μαρούσι, και πρόκειται να πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα LEED και WELL καθώς θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας. Όπως αναφέρθηκε τόσο από πλευράς των Dimand (Δ. Ανδριόπουλος) - PwC Ελλάδας (Μ. Ψάλτης) όσο και από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Τσαγκαράτου που έχει αναλάβει την αντίστοιχη δημιουργία, το project βρίσκεται στο πλέον «δυναμικό» τμήμα της Λ. Κηφισίας, από το ΟΑΚΑ και το εμπορικό κέντρο έως τον ΟΤΕ και τον κόμβο της Αττικής Οδού, κατά συνέπεια, το νέο κτήριο πρέπει να αποτυπώνει «δυναμική και κίνηση», όπως ο οδικός άξονας.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Ανδριόπουλος, στο κόστος των 50-55 εκατ. ευρώ έχει προβλεφθεί και η άνοδος των τιμών στα υλικά, δηλαδή η αύξηση κατά περίπου 40% που καταγράφεται το τελευταίο 12μηνο. Η κατασκευή θα αφορά δύο ίδια – αντικριστά - κτίρια 5.500 τ.μ. έκαστο, που θα συνδέονται και θα επικοινωνούν, ενώ θα αναπτυχθούν σε έκταση 11 στρεμμάτων, με υπόγειους χώρους (π.χ. πάρκινγκ 250 θέσεων).
Το νέο κτίριο θα μπορεί να φιλοξενήσει συγχρόνως 1.000 με 1.200 εργαζόμενους σε ένα πρωτοποριακό και ευχάριστο περιβάλλον, που όμοιό του ίσως δεν υπάρχει έως τώρα στην Ελλάδα. Θα έχει χώρο φιλοξενίας – Experience Center – για πανεπιστήμια και ερευνητές, ενώ η περίοδος κατασκευής υπολογίζεται σε περίπου 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών.
Η εισαγωγή στο Χ.Α. – To υψηλότερο ποσό άντλησης από το 2007
Χθες το πρωί, σε ειδική τελετή στο χρηματιστήριο, η ελληνική κεφαλαιαγορά υποδέχτηκε την εταιρεία Dimand Real Estate Development, που είναι η πρώτη κανονική εισαγωγή ύστερα από οκτώ χρόνια, καθώς τελευταία ήταν η ΕΛΤΕΧ Άνεμος τον Ιούλιο του 2014. Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ το παρόν έδωσαν οι διοικήσεις του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, χρηματιστές και εκπρόσωποι των κύριων αναδοχών και των συμβούλων, καθώς και οι επικεφαλής των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank.
O πρόεδρος του Χ.Α. Γιάννος Κοντόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων πως «τα προηγούμενα χρόνια, όπως όλοι γνωρίζουμε, η ελληνική οικονομία - συνακόλουθα και η χρηματιστηριακή αγορά - δοκιμάστηκαν έντονα.
Σήμερα, οι γεωπολιτικές αναταράξεις προκάλεσαν άλλο ένα δύσκολο περιβάλλον διεθνούς, σύνθετης αβεβαιότητας. Σε αυτό το περιβάλλον οι εταιρείες δοκιμάζονται αλλά ανθίστανται και τολμούν. Η Dimand τόλμησε και πέτυχε. Τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια της εταιρείας ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που καταγράφεται ως το υψηλότερο από το 2007.
Την συγχαίρουμε λοιπόν γι’ αυτή της την επιτυχία» τόνισε ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και της εγχώριας Κεφαλαιαγοράς διαγράφονται σήμερα ιδιαίτερα θετικές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανταποκρινόμενο στο ρόλο του ως βασικός μοχλός ανάτασης της εθνικής οικονομίας, στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επίτευξη των στόχων τους».
Πτωτικά η μετοχή την πρώτη ημέρα
Από την πλευρά του, ο κ. Ανδριόπουλος επισήμανε πως «είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματά μας στην ανάπτυξη σύγχρονων βιοκλιματικών κτηρίων, τα είκοσι αυτά χρόνια που δραστηριοποιούμαστε. Τώρα, είμαστε υπερήφανοι και για ένα ακόμη επίτευγμα, την επιτυχή αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου και την εισαγωγή των μετοχών της Dimand στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται για έναν στόχο, τον οποίο μας βοήθησαν να εκπληρώσουμε νέοι ισχυροί μέτοχοι, αλλά και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό που μας εμπιστεύτηκε.
Η εξέλιξη αυτή μας κάνει να νιώθουμε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στους μετόχους, αλλά και τους συνεργάτες μας, για να δουλεύουμε πιο εντατικά, να πρωτοπορούμε και να βελτιώνουμε όχι μόνο τα κτήρια και το περιβάλλον, αλλά και τις συνθήκες όσων ζουν ή εργάζονται σε αυτά. Όλοι μαζί, θα συνεχίσουμε να φτιάχνουμε τις πόλεις που θέλουμε να ζούμε».
Για την ιστορία η μετοχή εισήλθε στο Χ.Α. στην τιμή των 15 ευρώ και κινήθηκε πτωτικά στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, κλείνοντας με απώλειες 4% στα 14,40 ευρώ, ενώ διακινήθηκε όγκος 88 χιλ. τεμαχίων.