Μενού Ροή
Kαι η Αυστρία στο παγκόσμιο ρινγκ της παραγωγής τσιπ

Η Αυστρία θέλει να γίνει μία από τις κορυφαίες χώρες της ΕΕ στον τομέα της βιομηχανίας τσιπ και στηρίζεται στον νόμο της ΕΕ για τα τσιπ ως το κύριο μέσο για την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών. Ωστόσο όμως, αποφεύγει να επενδύσει νέο δημόσιο χρήμα στον τομέα.

Την Πέμπτη, η αυστριακή συντηρητική-πράσινη κυβέρνηση κάλεσε τους εκπροσώπους της βιομηχανίας σε μια «σύνοδο κορυφής για τα τσιπ» για την ενίσχυση της συνεργασίας στο μέλλον, με έμφαση στον τομέα των ημιαγωγών στον επόμενο προϋπολογισμό που θα υποβληθεί το φθινόπωρο.

«Η Αυστρία δεν πρέπει να είναι γνωστή μόνο για το Lippizaner, το Mozartkugeln και την καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και για τα μικροτσίπ ‘Made in Austria’», τόνισε την Πέμπτη ο καγκελάριος Karl Nehammer (ÖVP), προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να διευρύνει τον ρόλο της Αυστρίας ως «έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς παίκτες».

Η σύνοδος κορυφής αποτελεί το σήμα εκκίνησης για την εθνική εφαρμογή του νόμου Chips Act της ΕΕ που στόχο έχει την ενίσχυση της ικανότητας ημιαγωγών του μπλοκ και στη δημιουργία ενός μηχανισμού για την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Με την πράξη Chips Act, η ΕΕ στοχεύει να αυξήσει το μερίδιό της από περίπου 10% στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών σε 20% έως το 2030 και, ως εκ τούτου, θέλει να κινητοποιήσει 43 δισ. ευρώ για τη βιομηχανία τσιπ.

Ωστόσο, μόνο 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν από τα κράτη μέλη. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο θα συνεισφέρει η Αυστρία, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Τα εργοστάσια παραγωγής τσιπ είναι εντάσεως επενδύσεων, με ένα μόνο εργοστάσιο να κοστίζει συχνά πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Ομοίως, υπάρχει μια πρόσφατη τάση ότι οι κατασκευαστές ημιαγωγών απαιτούν υψηλές επιδοτήσεις. Για να πείσει την εταιρεία κατασκευής τσιπ Intel να επενδύσει, η Γερμανία έπρεπε να προσφέρει σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής επένδυσης των 30 δισ. ευρώ σε κρατικές ενισχύσεις.

Ωστόσο, η Αυστρία ποντάρει τώρα στο ανταγωνιστικό νομικό της περιβάλλον αντί για οικονομικά κίνητρα.

Η Αυστρία έχει τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς θα αποτελέσει «οικονομικό και ανταγωνιστικό θέλγητρο», με το «σταθερό νομικό της πλαίσιο και τους εξειδικευμένους υπαλλήλους της να εκτιμώνται από τις εταιρείες», δήλωσε στη EURACTIV ο Peter Haubner, βουλευτής και εκπρόσωπος Οικονομικών του κυβερνώντος ÖVP (ΕΛΚ).

Οι αναμενόμενες επενδύσεις θα προέλθουν έτσι κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο. Η ίδια η βιομηχανία θα επενδύσει σχεδόν 7 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συμβάλει με όρους πλαισίου και επιδοτήσεις», τόνισε ο Nehammer.

Από την πλευρά της βιομηχανίας, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες χαιρετίστηκαν πολύ.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα για την εγχώρια βιομηχανία, διότι πρόκειται για την ασφάλεια σχεδιασμού υψηλών επενδύσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Georg Knill, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυστριακών Βιομηχανιών (IV).

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας