Μενού Ροή
FTI: Τα σήματα για το κανόνι και οι παράπλευρες συνέπειες

Σταθμίζουν οι αρχές για να αντιμετωπίσουν πιθανές συνέπειες από το κανόνι του τρίτου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη, του FTI Touristik που δραστηριοποιείται κυρίως σε Κρήτη, Κω, Κέρκυρα και Ζάκυνθο.

Ουσιαστικά, κάθε επιχείρηση, αναμένεται να σταθμίσει τη ζημία και στο τέλος της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει το ύψος της ζημιάς. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Χατζή, με βάση ενημέρωση της ίδιας της FTI αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρίσκονται 7.500 τουρίστες σε περίπου 250 ξενοδοχεία.

«Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των συναδέλφων και συστήνουμε ψυχραιμία. Το επόμενο διάστημα θα μπορούμε να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα».“Προς το παρόν εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει μπορούν να ολοκληρωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί. Τα ταξίδια που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει θα είναι πιθανόν να μην είναι πλέον εφικτά ή θα είναι μόνο εν μέρει εφικτά από την Τρίτη, 4 Ιουνίου 2024. Σε συνεργασία με τον (προσωρινό) διαχειριστή αφερεγγυότητας που δεν έχει ακόμη διοριστεί, θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες μια ιδέα για τη συνεχή ενημέρωση των πληγέντων ταξιδιωτών και την επιχειρησιακή εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων” αναφέρει η FTI στην ανακοίνωση της. Πάντως, η αγορά είχε λάβει γνώση για το "ρίσκο" με τον εν λόγω tour operator και ήδη είχε λάβει μέτρα.

Με αφορμή, πάντως, την  πτώχευση του γερμανικού tour operator FTI πήγες από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ ανέφεραν τα εξής:

Τα  πακέτα διακοπών των επισκεπτών από τη Γερμανία  στη χώρα μας από την εν λόγω εταιρία  έχουν ήδη εξοφληθεί είτε προπληρωθεί, άρα έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος μη πληρωμής των ξενοδόχων και άλλων εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ταξιδιωτών που  βρίσκονται στη χώρα μας ανέρχεται στις 7.500. Οι ταξιδιώτες αυτοί θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στη Γερμανία κανονικά, χωρίς να επηρεαστούν από την πτώχευση της FTI.

Ο ΕΟΤ και τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου αντέδρασαν με αμεσότητα, και σε αυτή τη φάση συλλέγουν στοιχεία για να προβούν σε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες ανακοινώσεις.

Ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές από το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ στελέχη του ΕΟΤ είναι σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ)  και τον αντιπρόσωπο της FTI  στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση δε που διαπιστωθούν μεμονωμένα προβλήματα  και περιστατικά δυσλειτουργίας,  οι υπηρεσίες του Υπουργείου  και του Οργανισμού Τουρισμού βρίσκονται σε ετοιμότητα  και συντονισμό ώστε να συμβάλλουν άμεσα  στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία FTI είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).

Σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI , αυτό συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν - ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές - προστατεύονται σε περίπτωση   αφερεγγυότητας. Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών.

Το DRSF είναι πλέον υπεύθυνο για την επεξεργασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σε στενή συνεργασία με τον επηρεαζόμενο διοργανωτή.   Αυτό σημαίνει ότι το DRSF είναι υπεύθυνο, αφενός, για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους επηρεαζόμενους πελάτες και, αφετέρου, για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών.

Ο κύριος  όγκος των πελατών του FTI κατευθυνόταν στο 70% σε Κρήτη και Ρόδο, 20% σε Κέρκυρα και Κω και το υπόλοιπο 10% περίπου κάλυπτε την υπόλοιπη χώρα.

Ωστόσο η αναστάτωση από την πτώχευση ενός σημαντικού "τροφοδότη" του Ελληνικού τουρισμού με περίπου 50-60 χιλιάδες αφίξεις, μόνο στην Κρήτη και περίπου 150 - 200 χιλ πανελλαδικά, πέρυσι, είναι αναπόφευκτη αν και περιορισμένη. Το κενό, αφενός,  εκτιμάται ότι θα "καλυφθεί" από άλλους "παίκτες" κι αφετέρου για φέτος είχαν γίνει προπληρωμές λόγω των σχετικών φημών που ήδη υπήρχαν στην αγορά.

Σύμφωνα με όσα είπε στο zarpanews.gr ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, πέρσι μέσω του ομίλου αυτού είχαν έρθει στο νησί περίπου 150.000 τουρίστες, ενώ ο αριθμός των κρατήσεων για φέτος είναι άγνωστος προς το παρόν, καθώς ο εκπρόσωπος της εταιρίας στην Κρήτη δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν.

«Αφορά και τους τέσσερις νομούς, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. Από πέρσι είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα στις πληρωμές αλλά για φέτος δεν έχω ακριβή αριθμό ακόμα. Έχω πει επανειλημμένα ότι στον τουρισμό πρέπει να κάνουμε λογαριασμό στο τέλος του χρόνου, γιατί τίποτα δεν είναι βέβαιο πλέον», ανέφερε ο κ. Βλατάκης. «Όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά κλονίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ πρακτόρων, ξενοδοχείων και πελατών και αυτό είναι αρνητικό, γιατί και ο τουρισμός είναι εμπιστοσύνη», προσέθεσε.  Στα Χανιά υπάρχουν ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν πελάτες της FTI, ανέφερε στο zarpanews.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Μανώλης Γιαννούλης. Σύμφωνα με όσα είπε, οι κρατήσεις είναι ασφαλισμένες, αλλά αποτελεί ερώτημα κατά πόσο θα αποζημιωθούν οι επιχειρηματίες του κλάδου, αν τελικά αυτές χαθούν.  Η FTI ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός στην Ευρώπη και μάλιστα είχε διασωθεί από το γερμανικό δημόσιο με 600 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο της πανδημίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας