Μεγάλη επιτυχία η υψηλή θέση της Ελλάδας ως προς το ελκυστικό περιβάλλον για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά η λίστα της EY είχε και άλλα ευρήματα, όχι τόσο καλά και τα οποία δεν βρήκαν χώρο στην πανηγυρική ανακοίνωση Σκρέκα.
- Οπισθοχώρηση στα PPA
- Εξοικονόμηση ή μείωση της ζήτησης;
- Η ερώτηση αφορούσε την Ζενίθ
- Ο λογαριασμός του Πάσχου
- Η τρίτη λύση για την Attica
- FSRU με τον ..αραμπά
- Πήρε ψυχολογία η ομάδα του Μαξίμου
- Από το Γαλάτσι στους Δανούς
- Πίσω έχει η Αχλάδα.. την ουρά
- Δύσκολη Εβδομάδα
Οπισθοχώρηση στα PPA
Μεγάλη επιτυχία η υψηλή θέση της Ελλάδας ως προς το ελκυστικό περιβάλλον για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά η λίστα της EY είχε και άλλα ευρήματα, όχι τόσο καλά και τα οποία δεν βρήκαν χώρο στην πανηγυρική ανακοίνωση Σκρέκα. Καταγράφει σημαντική οπισθοχώρηση στον επιμέρους δείκτη για τα μακροχρόνια συμβόλαια αγοραπωλησίας πράσινη ενέργειας (PPA) όπου κατατάσσεται στην 27η θέση (σε σύνολο 30 χωρών με Ισπανία και Γερμανία στις δυο πρώτες θέσεις), με την ελκυστικότητα της εν λόγω αγοράς στην Ελλάδα να έχει υποχωρήσει από την τελευταία έκθεση εξαιτίας της χαμηλής βαθμολογίας στους δείκτες ωρίμανσης της αγοράς PPA και των μελλοντικών προοπτικών. Εξέλιξη που πιθανότατα συνδέεται με την θέσπιση του μηχανισμού ανάκτησης κερδών στη χονδρεμπορική αγορά που σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου ενέργειας λειτουργεί ανασταλτικά για τη σύναψη PPA, επηρεάζοντας τη διαμόρφωση των τιμών
Εξοικονόμηση ή μείωση της ζήτησης
Μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι πετύχαμε σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι τόσο ακριβή που απλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις μείωσαν την κατανάλωση. Κάπως έτσι έχουμε πετύχει μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως και 13% σε μηνιαία βάση. Κάπως έτσι η εθνική ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση και κατά 34% τους τελευταίους τρεις μήνες, σε σχέση με πέρυσι.
Η ερώτηση αφορούσε την Ζενίθ..
Για αυθαιρεσία που φτάνει σε σημείο ασυδοσίας εις βάρος των καταναλωτών φυσικού αερίου, έκαναν λόγο στις αρχές του μήνα 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κατόπιν εορτής και με την γνωστή τακτική τους να μην κατονομάζουν ιδιωτικές εταιρείες, αλλά το κάνουν με ευκολία όταν η καταγγελία αφορά κρατική εταιρεία, οι βουλευτές φαίνεται ότι αναφέρονταν στην εταιρεία Ζενίθ, θυγατρική της πανίσχυρης Ιταλικής Eni. Σύμφωνα με καταγγελίες, καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες χρεώσεις, για χρήση φυσικού αερίου που δεν έγινε ποτέ, στους «έναντι» λογαριασμούς της περιόδου Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2022. Συγκεκριμένα λογαριασμοί φυσικού αερίου για την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2022 εμφανίζουν εκτιμήσεις κατανάλωσης της τάξης των 90 κυβικών για τη συγκεκριμένη περίοδο, όταν οι λέβητες φυσικού αερίου είναι κλειστοί και οι αντίστοιχοι μετρητές δεν δείχνουν κατανάλωση μεγαλύτερη από 5 έως 8 κυβικά.
Ο λογαριασμός του ..Πάσχου
Το ότι δεν βρίσκεται σε καλό φεγγάρι η Ζενίθ, φάνηκε από τον λογαριασμό φυσικού αερίου που δημοσιοποίησε ο γνωστός αρθρογράφος της Καθημερινής Πάσχος Μανδραβέλης. Ο λογαριασμός που του ήρθε, έφτανε τα 117.920,26 ευρώ, για κατανάλωση φυσικού αερίου σε οικία. Ο συνήθως ψύχραιμος Πάσχος επέλεξε να σχολιάσει σκωπτικά.. «Αυξήθηκε τόσο πολύ το φυσικό αέριο ρε παιδιά; Α, ρε Ζενίθ το μεγαλείο σου..
Η τρίτη λύση για την Attica
Τικ τοκ τελειώνει ο χρόνος για την Attica Bank και το παιχνίδι χοντραίνει. Όποιος νομίζει ότι η Ellington παίζει μόνη κάνουν λάθος. Και δεν αναφέρομαι στους Μπακοκαυμενάκηδες. Υπάρχει καλή εναλλακτική που μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα από τρίτο πολύ δυνατό παίχτη..
FSRU με τον ..αραμπά
Πανηγυρίζουμε για την Αλεξανδρούπολη, για την Κόρινθο, μιλάμε σαν να ξεκινάει αύριο η λειτουργία στον Βόλο και δεν ξέρω που αλλού, αλλά στην Γερμανία έφτιαξαν μέσα σε 200 μέρες FSRU, σταθμό υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου και εμείς ακόμα τρέχουμε..
Πήρε ψυχολογία η ομάδα του Μαξίμου
Έχει πάρει ψυχολογία η ενεργειακή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, υπό τον Νίκο Τσάφο, μετά το άνοιγμα της συζήτησης από πλευράς της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό χρηματιστήριο. Το πόσο καλά πάει αυτή η περίπτωση θα φανεί στην προσεχή συνεδρίαση της 24ης Νοεμβρίου, του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας..
Από το Γαλάτσι στους Δανούς
Ο Δανέζικος όμιλος ΑΠΕ Obton «κατεβαίνει» στην ελληνική αγορά με φωτοβολταικό πάρκο 200 MW στην Ελασσόνα μέσω της Central Greece Development 2. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η τελευταία συστάθηκε τον Ιούλιο του 2020 από Έλληνες εταίρους, με έδρα στο Γαλάτσι και με αρχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ
Πίσω έχει η Αχλάδα.. την ουρά
Ιούλιο την κύρηξε έκπτωτη επειδή δεν πλήρωνε τα μισθώματα. Νοέμβριο την επανέφερε. Σημεία των καιρών και της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα ο Κ. Σκρέκας να ανακρούσει πρύμναν για την Λιγνιτορυχεία Αχλάδας η οποία εκμεταλλεύεται τα ορυχεία Αχλάδα 1 και Αχλάδα 2 στη Φλώρινα. Λόγοι δημοσίου συμφέροντος επικαλέστηκε ο υπουργός, υπό την προυπόθεση ότι θα πληρώσει 659.000 ευρώ. Έχω μια εντύπωση ότι και να μην πληρωθεί το εν λόγω ποσό και πάλι τα λιγνιτορυχεία θα λειτουργήσουν. Ας όψεται η ανάγκη..
Δύσκολη Εβδομάδα
Δύσκολη εβδομάδα ενεργειακά αυτή που έρχεται, με Συμβούλιο Υπουργών, με δύο συνέδρια (ΙΕΝΕ, ΤΕΕ), το investors day της Ιταλικής ENEL που περιμένουμε να μάθουμε τι μέλει γενέσθαι με την ελληνική θυγατρική και αποτελέσματα ενιαμήνου της ΔΕΗ..