Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.
- Ανανεωνόμαστε - Το νέο energymag
- Ο Γόρδιος Δεσμός της Γάζας και το risk premium στο πετρέλαιο
- Tο risk premium στο φυσικό αέριο
- Σκυλακάκης σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου για την προτεραιοποίηση
- Οι δύσκολες αποφάσεις
- Μια πρόβλεψη για κερδισμένους και χαμένους
- Κάνουν λάθος οι εναλλακτικοί πάροχοι
Ανανεωνόμαστε - Το νέο energymag
Μετά από δύο και κάτι χρόνια παρουσίας το energymag.gr ανανεώνεται και σε ό,τι αφορά την εμφανισή του. Αυτό που κάνουμε εσωτερικά καθημερινά, δηλαδή να αλλάζουμε, να δημιουργούμε και να εμπλουτίζουμε με νέο περιεχόμενο, από την Δευτέρα το πρωί θα σας παρουσιάσουμε και την νέα ανανεωμένη μας εικόνα σε όλους εσάς, που μας εμπιστεύεστε καθημερινά για την ενεργειακή και οικονομική σας ενημέρωση. Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά που έχει επιμεληθεί η Pixual. Η ομάδα με την Ρένα, τον Γιώργο, τον Απόστολο, τον Κυριάκο, τον Χρήστο, τον Bojan, την Άρτεμις, την Νεφέλη, την Μαρία, τον Νίκο και τα άλλα παιδιά υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να βελτιώνει το δημοσιογραφικό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε..
Ο Γόρδιος Δεσμός της Γάζας και το risk premium στο πετρέλαιο
Εν αναμονή της χερσαίας επέμβασης του Ισραήλ ο φόβος πλέον των αγορών είναι η επέκταση της κρίσης, καθώς το Ιράν εκτοξεύει τις τελευταίες ώρες απειλές και προειδοποιήσεις, παρ’ ότι τα δυο αμερικανικά αεροπλανοφόρα λειτουργούν για να αποθαρρυνθούν όσους θα έμπαιναν στον πειρασμό για γενίκευση της κρίσης.
Το risk premium στην τιμή του πετρελαίου οφείλεται ακριβώς σε αυτό. Οι αγορές τιμολογούν τον γεωπολιτικό κίνδυνο, αφού δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια διαταραχή στην παγκόσμια προσφορά. Και αρκετοί θεωρούν - θέλουν να πιστεύουν - ότι το Ιράν δεν θα κάνει το απονενοημένο διάβημα, που θα πυροδοτούσε μια γενικευμένη σύρραξη και θα έστελνε το αργό στα 150 δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Υπάρχει όμως άλλο ένα κακό σενάριο που μπορεί να εκτινάξει τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια. Αυτό, μιας μακράς σύγκρουσης, χωρίς σαφή νικητή, που θα συντηρεί για καιρό την ανασφάλεια για τη περιοχή, και για τις αγορές.
Η Γάζα αποτελεί ένα Γόρδιο Δεσμό για το Ισράηλ. Η μαζική χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού, όχι μόνο δεν θα λύσει οριστικά το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα φέρει το Ισραήλ από την θέση του θύματος σε αυτή του θύτη. Ενας μαζικός βομβαρδισμός ή μια χερσαία επέμβαση θα είχε εκατόμβες θυμάτων μεταξύ των αμάχων, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αποδεχθεί.
Το Ισράηλ το γνωρίζει καλά. Γι’ αυτό και η επέμβαση του στρατού θα είναι προσεκτική, άρα θα είναι αργή. Ο φόβος να μην «απονομιμοποιηθεί» στην κοινή γνώμη θα το οδηγήσει αναγκαστικά σε μια μακράς διάρκειας επιχείρηση, η οποία όμως όσο θα κρατά, τόσο ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης θα επικρέμαται πάνω από την περιοχή, αλλά και πάνω από τις αγορές. Η τιμή του πετρελαίου επομένως μπορεί να μην εκτιναχθεί στα 150 δολάρια. Αλλά μπορεί να σέρνεται βασανιστικά για πολλές εβδομάδες προς τα 100 δολάρια μέχρι να τα ξεπεράσει.
Tο risk premium στο φυσικό αέριο
Στο φυσικό αέριο τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Εκτός από το risk premium, έχουμε ήδη γεγονότα που διαταράσσουν τη τροφοδοσία, όπως η διακοπή λειτουργίας του κοιτάσματος Ταμάρ στο Ισραήλ, μέσω του οποίου εξάγονται ποσότητες στην Αίγυπτο, οι οποίες μετατρέπονται σε LNG και εξάγονται στην Ευρώπη. Κυρίως όμως έχουμε το άλλο μέτωπο, αυτό της Ρωσίας. Τη δολιοφθορά, όπως όλα δείχνουν, στον αγωγό φυσικού αερίου και στο καλώδιο τηλεπικοινωνιών μεταξύ Εσθονίας - Φινλανδίας στην Βαλτική, όπου παρά τις διαψεύσεις της Μόσχας, οι υποψίες πέφτουν πάνω της.
Εδώ, οι αγορές τιμολογούν τον κίνδυνο ως προς την ασφάλεια των ευρωπαικών υποδομών. Κυρίως όμως, το πρόβλημα με την αγορά φυσικού αέριου είναι ότι σε αντίθεση με εκείνη του πετρελαίου, αυτή είναι «σφιχτή». Καθώς παρά την μεγάλη αύξηση εισαγωγών φυσικού αερίου και LNG από Νορβηγία, ΗΠΑ και αλλες χώρες, η ευρωπαική αγορά δεν έχει το απαραίτητο επιπλέον capacity για να αντιμετωπίσει τυχόν έκτακτες σοβαρές καταστάσεις, όπως έναν ενδεχομένως κρύο χειμώνα σε συνδυασμό με κάποια διαταραχή τροφοδοσίας. Που θα φτάσει το risk premium σε ένα τέτοιο σεναριο; Από όπου και να το πιάσει κανείς το ενεργειακό τα μηνύματα ενόψει χειμώνα δεν είναι καλά…
Σκυλακάκης σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου για την προτεραιοποίηση
Διαιρεμένη στα τρία βρίσκεται η «πράσινη» ενεργειακή κοινότητα της χώρας και αν δεν προχωρήσει λίγο πιο γρήγορα στις αποφάσεις του ο Υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης για την σειρά προτεραιότητας σύνδεσης έργων ΑΠΕ από τον ΑΔΜΗΕ, τα κομμάτια αναμένεται να γίνουν περισσότερα. Για την ώρα έχει βάλει απεναντί του σημαντικούς επιχειρηματίες και αυτό ποτέ δεν είναι καλό για μια κυβέρνηση.. Εξηγούμαστε. Ο Υπουργός θέλει να ενισχύσει τα έργα με αποθήκευση ενέργειας, προκειμένου να πετύχει ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ. Η εναλλακτική σήμερα είναι η ιδιαίτερα κοστοβόρα συνεχή επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων από τον ΑΔΜΗΕ. Η πρόθεσή του έχει ξεσηκώσει, τις μεγάλες εταιρείες (Motor Oil λόγω Unagi) και τις βιομηχανίες που έχουν συνάψει PPAs φοβούμενοι επιπλέον κόστος αποθήκευσης. Έχει ξεσηκώσει επίσης όλες τις υφιστάμενες αιτήσεις έργων ΑΠΕ με αποθήκευση (κυρίως ξένων εταιρειών) που βρίσκονταν στο περίμενε, και τώρα φοβούνται ότι θα έρθουν με by pass διαδικασία κάποιοι νέοι επενδυτές να τους προσπεράσουν. Οι τελευταίοι αποτελούν το τρίτο στρατόπεδο καθώς θεωρούν ότι πληρούν τις προδιαγραφές του υπουργείου. Εκ των προτέρων μπορώ να σας πως ότι όλοι έχουν δίκιο..
Οι δύσκολες αποφάσεις
Σύμφωνα με την σημερινή προτεραιοποίηση υπήρχαν τέσσερεις ομάδες. Η Α’ Ομάδα που περιλαμβάνει σταθμούς κοντά στα σύνορα, στρατηγικές επενδύσεις, που είχαν την πρώτη θέση στην προτεραιότητα. Η Β’ Ομάδα που ακολουθούσε την προτεραιοποίηση περιλάμβανε έργα που έχουν συνάψει ή δεσμεύονται μέσω συμφωνίας ότι θα συνάψουν συμβάσεις πώλησης πράσινης ενέργειας (PPAs. Στην Γ’ Ομάδα περιλαμβάνονταν αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα έκανε πρώτες, δηλαδή τις ενεργειακές κοινότητες. Και η Δ Ομάδα είναι τα έργα σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας. Αυτά τα τελευταία θέλει να προτάξει ο υπουργός Ενέργειας. Το θέμα είναι ο τρόπος και δεν φαίνεται καθόλου εύκολη η απόφαση.
Μια πρόβλεψη για κερδισμένους και χαμένους
Αν μου επιτρέπεται μια πρόβλεψη, θα θεωρούσα βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί να μην πειραχτούν τα υφιστάμενα PPAs. Βέβαιο επίσης είναι ότι θα επιμείνει ο υπουργός σε νέους ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς για έργα που θα συνδέονται με αποθήκευση. Το θέμα είναι ποιοι θα «χάσουν» και δεν αναφέρομαι βέβαια στις ούτως ή άλλως παραμελημένες ενεργειακές κοινότητες..
Κάνουν λάθος οι εναλλακτικοί πάροχοι
Να με συγχωρήσουν οι «εναλλακτικοί πάροχοι» αλλά στην υπόθεση με το τέταρτο υποχρεωτικό για όσους δεν επιλέξουν κάποιο από τα τρία πρώτα, τιμολόγια, ο υπουργός Ενέργειας έχει δίκιο και όχι αυτοί που φωνάζουν. Σε αντίθετη περίπτωση η αγορά απειλείται με «μπαχαλοποίηση» σε μια περίοδο που ταυτόχρονα θα πρέπει να αφομοιώσει το τέλος των επιδοτήσεων και την επιστροφή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Εκτός και πιστεύει κανείς ότι το σύνολο των εκατομμυρίων ελληνικών συνδέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα επιλέξουν σε ένα μήνα το κατάλληλο για αυτά τύπο τιμολογίου. Η αναφορά ότι ωφελείται η ΔΕΗ είναι εκ του περισσού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πελατών που δεν πρόκειται να επιλέξουν, ανήκουν μοιραία στην ΔΕΗ. Άρα δεν αλλάζει κάτι ως προς την θέση της στην αγορά.