Μενού Ροή
OMEGA_piriniki_energeia
Το ακυρωθέν ταξίδι Σκυλακάκη στο Ισραήλ και το πλάνο μαμούθ της Eunice στην αποθήκευση – Η τύχη του EastMed και τα ελληνικά πυρηνικά όνειρα του παρελθόντος..

Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  1. Χαμένες επισκέψεις και χαμένες συμφωνίες με το Ισραήλ
  2. Οι παίχτες του Κωτσόβολου
  3. Κουίζ: Ποιος ανησυχεί με τα βουλγαρικά τέλη διέλευσης;
  4. Το στοίχημα για τον EastMed
  5. Ο πόλεμος στο φυσικό αέριο
  6. Τρέχει η Eunice
  7. Οι πυρηνικές βλέψεις της Ελλάδας..
  8. Πυρηνικές επιδιώξεις της ΔΕΗ
  9. Έρευνες για ουράνιο
  10. Σύγκρουση Μητσοτάκη-Μπούτου για τις ενεργειακές επενδύσεις
  11. Οι σκαπανείς της ελληνικής πυρηνικής προσπάθειας

Χαμένες επισκέψεις και χαμένες συμφωνίες με το Ισραήλ

Είναι γνωστή η υπόθεση με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, που αρχικά ανακοινώθηκε αλλά στην συνέχεια με την επίκληση λόγων ασφαλείας ακυρώθηκε. Το γεγονός προφανώς δεν μπορεί να δημιουργήσει σκιές στις σχέσεις των δύο χωρών, αν και θα ήταν ισχυρή δήλωση συμπαράστασης η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη. Αυτό που χάνουμε ως χώρα ήταν την μεγάλη «ευγνωμοσύνη» που θα έδειχναν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι είναι ένας λαός που θυμάται και «επιβραβεύει» τέτοιες κινήσεις. Παρεμπίπτοντος ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη στο Τελ Αβίβ που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα 2 Νοεμβρίου, κατά την οποία είχε ετοιμαστεί, όπως μου λένε, προς υπογραφή ένας κανονικός τόμος με ενεργειακές συμφωνίες, οι οποίες προς το παρόν παραπέμπονται στις πολεμικές καλένδες..

Οι παίχτες του Κωτσόβολου

Το ότι ο Κωτσόβολος θα καταλήξει στην ΔΕΗ είναι κάτι που θεωρείται δεδομένο στην αγορά. Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι η αγωνία, για κάτι σχεδόν προεξοφλημένο, για τον όμιλο Quest του ομίλου Φέσσα. Γεγονός που συνδέεται με την τύχη της αντιπροσωπείας της Apple στην Ελλάδα, όπου η Κωτσόβολος διαθέτει παρουσία shop in shop καταστημάτων σε συμφωνία με την μητρική, την ώρα που η εταιρεία του κ. Φέσσα έχει την αντιπροσωπεία στην χονδρική. Ο τρίτος ενδιαφερόμενος για την Κωτσόβολος, η κοινοπραξία εταιρειών του ομίλου Μαρινάκη, της Λάτσκο και της Viva του κ. Καρώνη, δείχνει να απολαμβάνει εκ του μακρόθεν τις εξελίξεις στην υπόθεση, καθώς απέκτησαν καλή γνώση των οικονομικών ενός σημαντικού παίχτη στην αγορά..

Κουίζ: Ποιος ανησυχεί με τα βουλγαρικά τέλη διέλευσης;

Στο πλαίσιο αυτό διαβάσαμε δημοσιεύματα για το πόσο κακό θα κάνει και στην ελληνική αγορά η συγκεκριμένη κίνηση. Άλλοι πιο ψύχραιμοι, μου λένε ότι ο μοναδικός χαμένος από την υπόθεση στην Ελλάδα θα είναι η συγκεκριμένη εταιρεία που φαίνεται να χάνει μια εξαιρετικά επικερδή δουλειά. Προσωπικά δεν υιοθετώ τίποτα. Αυτά μου λένε, αυτά σας λέω..

Το στοίχημα για τον EastMed

Διαβάζω αριστερά και δεξιά ότι οι εξελίξεις με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, θα ενισχύσουν το ενδεχόμενο κατασκευής του EastMed. Για την ώρα αυτό που ξέρουμε είναι ότι ουδείς ενδιαφέρεται. Οι Ιταλοί ως πιθανοί αγοραστές έχουν στραφεί στον TAP και οι Ισραηλινοί ως πωλητές ασχολούνται περισσότερο για την σχέση τους με την Αίγυπτο που συνεχίζουν να θεωρούν καλύτερο προορισμό για να πωλούν τις ποσότητες που τους περισσεύουν. Ίσως να ενδιαφέρεται μόνο η εταιρεία που έχει υποβάλει τα έγγραφα προς χρηματοδότηση από τα σχετικά ευρωπαικά κονδύλια. Η αίτηση έχει υποβληθεί τον Σεπτέμβριο και η απάντηση για το εάν θα πάρει πάνω από την βάση ως προς την επιλεξιμότητα και θα χρηματοδοτηθεί, αναμένεται έως τα Χριστούγεννα. Πληροφορίες ότι δεν γίνονται δεκτά στοιχήματα για το εάν θα εγκριθεί ή όχι διαψεύδονται ως ανακριβείς..

Ο πόλεμος στο φυσικό αέριο

Για όσους αναρωτιούνται ποιες θα ήταν οι τιμές του φυσικού αερίου χωρίς τον παράγοντα Πούτιν, αρκεί να κοιτάξει τον δείκτη των επενδύσεων στον κλάδο. Μεταξύ 2014 και 2020, οι επενδύσεις στην ανάπτυξη προμήθειας φυσικού αερίου κατέρρευσαν κατά 58% και άρχισαν να ανακάμπτουν οριακά μόνο το 2021. Δεν επένδυσε ο δυτικός κόσμος σε νέα κοιτάσματα και μας έπιασε απροετοίμαστους. Ποιοι έχουν επενδύσει και έχουν αέριο προς πώληση; Πολλές από τις χώρες που εμπλέκονται στην πολεμική ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή, άμεσα ή έμμεσα.

Τρέχει η Eunice

Εγκρίθηκε η Α.Ε.Π.Ο. και τρέχει το μεγάλο έργο αποθήκευσης, ισχύος 250 MW της Eunice Group στην Αρκαδία. Όπως είναι γνωστό, η Eunice Group προωθεί δύο μεγάλης κλίμακας σταθμούς ενεργειακής αποθήκευσης που φέρουν τις ονομασίες «Ptolemaida Battery Energy Storage System» και «Arcadia Battery Energy Storage System», για τις περιοχές της Πτολεμαΐδας στη Δυτική Μακεδονία και της Μεγαλόπολης Αρκαδίας αντίστοιχα. Τα δύο έργα είναι όμοιας δυναμικότητας 250MW/1000MWh. Πρόκειται για επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 560 εκατ. ευρώ, από τις μεγαλύτερες στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα μας.

Οι πυρηνικές βλέψεις της Ελλάδας..

ο νέο βιβλίο του συγγραφέα και ερευνητή Αχιλλέα Χεκίμογλου «Ατομική Εποχή: Πυρηνική Ενέργεια, αντιδραστήρες και ουράνιο στην Ελλάδα του 20ου αιώνα», το οποίο ανοίγει για πρώτη φορά τους φακέλους της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας, παρουσιάζεται την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στο καφέ του Public Συντάγματος (20.30). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας (University of Sheffield &amp, The American College of Greece) Ειρήνη Καραμούζη, η Επίκουρη Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, Τζένη Λιαλιούτη, η ιστορικός και ιδρύτρια της Historistai Concept Office, Μαρία Σαμπατακάκη, η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά (Πρώτο Θέμα, LiFO) και ο συγγραφέας.

Πυρηνικές επιδιώξεις της ΔΕΗ

Μέσα από χιλιάδες ξένα και ελληνικά έγγραφα, που καλύπτουν μία περίοδο που ξεκινά από την Απελευθέρωση και καταλήγει στο πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, το βιβλίο «Ατομική Εποχή» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος) εξιστορεί τις άγνωστες πυρηνικές επιδιώξεις της Ελλάδας στον 20ο αιώνα, περιγράφοντας τις προσπάθειες της χώρας για την ισότιμη συμμετοχή της στην ατομική εποχή, με άξονα την από το μηδέν εκκίνηση της πυρηνικής επιστήμης στην Ελλάδα, τις πυρηνικές επιδιώξεις της ΔΕΗ και τις έρευνες για ουρανιούχα κοιτάσματα.

Έρευνες για ουράνιο

Συγκεκριμένα, το βιβλίο αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο της ένταξης της Ελλάδας στο CERN και της δημιουργίας του Δημόκριτου, περιγράφει τον ρόλο του παλατιού και της βασίλισσας Φρειδερίκης στην προώθηση της πυρηνικής ενέργειας και παρουσιάζει τις έρευνες για το ουράνιο στην Ελλάδα, οι οποίες ξεκίνησαν επί κυβέρνησης Αλέξανδρου Παπάγου και κορυφώθηκαν επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, όταν δημιουργήθηκε πειραματική μονάδα εξόρυξης ουρανίου στην Δράμα που υποτίθεται ότι θα έβαζε τη χώρα στο κλειστό κλαμπ των ουρανιοπαραγωγών χώρων. Επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, η έρευνα φέρνει στο φως για πρώτη φορά τις μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης των αποστατών με τους Βρετανούς για την απευθείας προμήθεια πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, αλλά και τα απόρρητα παζάρια του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου με το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανταλλαγή πυρηνικού σταθμού με ελληνικά καπνά, που έμεινε στην ιστορία ως «η συμφωνία της λίθινης εποχής».

Σύγκρουση Μητσοτάκη-Μπούτου για τις ενεργειακές επενδύσεις

Και φέρνει νέα ντοκουμέντα που περιγράφουν το ενεργειακό παρασκήνιο της Μεταπολίτευσης και της πετρελαϊκής κρίσης, το οποίο επιτάχυνε τη στροφή προς την ατομική ενέργεια, αλλά και καινούρια στοιχεία για την επίσκεψη της Μάργκαρετ Θάτσερ στην Ελλάδα και τη σύγκρουση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Γιάννη Μπούτου για τις βρετανικές ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, που θεωρούνταν από τους Βρετανούς «κλειδί» για την επιστροφή τους στο ελληνικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι σκαπανείς της ελληνικής πυρηνικής προσπάθειας

Επιπλέον, το βιβλίο επικεντρώνεται στους σκαπανείς της ελληνικής πυρηνικής προσπάθειας, τα οποία είναι πρόσωπα άγνωστα στις σημερινές γενιές: Τον ιδιοφυή πρόσφυγα από το Αϊβαλί που έφερε την πυρηνική φυσική στην Ελλάδα κι έβαλε τη χώρα στο CERN, Θόδωρο Κουγιουμζέλη˙ τον ναύαρχο Θάνο Σπανίδη, που δημιούργησε από το μηδέν το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος» και παρ’ ολίγο να αναστείλει το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου˙ την αμφιλεγόμενη βασίλισσα Φρειδερίκη που έχτισε ένα διεθνές προφίλ με σημείο αναφοράς την ατομική ενέργεια και δημιούργησε διασυνδέσεις  με την πυρηνική ελίτ των ΗΠΑ˙ τον πατέρα των ΜΟΜΑ και «νονό» της χούντας, στρατηγό Βασίλη Καρδαμάκη, ο οποίος ως διοικητής της ΔΕΗ διαπραγματεύτηκε μυστικά με τους Βρετανούς την ανταλλαγή πυρηνικών αντιδραστήρων με ελληνικά καπνά˙ τον κορυφαίο πυρηνικό επιστήμονα και καθηγητή του ΜΙΤ Ηλία Γυφτόπουλο, πρώτο πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας που προώθησε την πυρηνική μετάβαση της Ελλάδας˙ τον καθηγητή, υπουργό της κυβέρνησης του βουνού και κορυφαίο οικονομολόγο Άγγελο Αγγελόπουλο, που έγινε σημαιοφόρος της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες˙ τους ερευνητές του ουρανίου στον ελληνικό χώρο Ιάκωβο Σταυροπόδη και Σταύρο Κατράκη˙ και την αχαρτογράφητη έως σήμερα πορεία ενός δικτάτορα, επτά πρωθυπουργών και 14 υπουργών στον δρόμο για την ατομική εποχή.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας