Μενού Ροή
Ο πρωταθλητισμός των αιολικών του Αγίου Βαλεντίνου και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξεχνάει τον λιγνίτη – Τα «New kids on the block» της αποθήκευσης και η πρώτη επιτυχία της νέας ENEL

Ο Unabomber "σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  • Ξεφουσκώνουν οι τζίροι των ενεργειακών
  • Αέρας πρωταθλητισμού ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου
  • New Kids on the block της αποθήκευσης
  • Το δυναμικό new entry της Faria Renewables
  • O Χαντάβας έκανε πάλι το θαύμα του και ετοιμάζεται για βαφτίσια.
  • Όχι άλλο κάρβουνο (not)
  • Ιδιωτικά φορτηγά που θέλουν πελάτη το Κράτος
  • Η αγάπη του ΣΥΡΙΖΑ για τον λιγνίτη
  • Δεν θέλουν ούτε αιολικά, ούτε φωτοβολταικά, ούτε αποθήκευση

Ξεφουσκώνουν οι τζίροι των ενεργειακών

Υποψιαζόμασταν ότι βγήκαν καλά λεφτά για τις ενεργειακές εταιρείες μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά αυτό που αποκαλύπτεται τώρα ήταν ότι έγινε κανονικό πάρτι. Ο τζίρος των επιχειρήσεων ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, όπως το μετράει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, πριν το 2021 κινούνταν στα 16-18 δις. ευρώ ετησίως. Το 2021 ανέβηκε στα 24 δις. ευρώ. Το 2022 όμως εκτοξεύτηκε στα 57,1 δις. ευρώ! Σχεδόν τρεις φορές πάνω από μια κανονική χρονιά. Το 2023 μειώθηκε κατά 45% στα 31,3 δις. ευρώ, ωστόσο παραμένει σε επίπεδα σχεδόν διπλάσια μιας κανονικής χρονιάς. Υπάρχει πολύς ακόμα «αέρας» στους τζίρους των ενεργειακών επιχειρήσεων..

Αέρας πρωταθλητισμού ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

Για να μην λέμε μόνο τα οφέλη για τις ίδιες, οι εταιρείες ενέργειας ειδικά αυτές των ΑΠΕ έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ελληνικής προσπάθειας, ανήμερα της «γιορτής των ερωτευμένων», του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης, στην παραγωγής ενέργειας από αιολικά πάρκα. Η συμμετοχή εκείνη την ημέρα με τους έντονους βοριάδες, των αιολικών πάρκων στο μίγμα έφτασε το 46%. Μόνο η Πορτογαλία ήταν κοντά μας και όλοι οι υπόλοιποι από κάτω. Οι Ιρλανδοί κάτω από 40%, Οι Γερμανοί στο 35%. Τελευταίες Σουηδία, Λιθουανία και Πολωνία με ποσοστό κοντά στο 10%.

New Kids on the block της αποθήκευσης

Η αλλαγή που επέφερε ο δεύτερος διαγωνισμός για την αποθήκευση ενέργειας με standalone μπαταρίες, ήταν συγκλονιστική. Μεγάλες εταιρείες πανίσχυρων ενεργειακών ομίλων απέτυχαν να εγκριθούν οι προτάσεις τους. Αντίθετα μια νέα γενιά ενεργειακών εταιρειών ανέτειλε. Κυριολεκτικά «new Kids on the block» οι νέες εταιρείες που μπήκαν στην αποθήκευση.

Το δυναμικό new entry της Faria Renewables

Η πρώτη που μας έκανε εντύπωση ήταν η Faria Renewables , η οποία μέσω της BAT SOLAR πέτυχε να ενταχθεί στα επιλεγέντα έργα, η προτασή της στην Ελασσόνα με μέγιστη ισχύ 49,9MW, εγγυημένη χωρητικότητα 100MWh και θα τεθεί σε λειτουργία έως τις 31.12.2025. Πρόκειται για την εταιρεία με επικεφαλής την Θάλεια Βαλκούμα και τον Δημήτρη Κιντσάκη,  που συστάθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2023 και έκτοτε έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ. Ο πλειοψηφικός μέτοχος της είναι το Capenergie 5 το οποίο είναι fund 5ης γενιάς της γαλλικής Omnes Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια 5 δισ. ευρώ, ενώ συμμετέχει μειοψηφικά το Faria Group, μία ελληνική εταιρεία με ιδιαίτερη δυναμική στον τομέα των ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι το Capenergie 5 έχει πετύχει συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 800 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να διπλασιαστούν το επόμενο διάστημα. Η FARIA Renewables αυτή τη στιγμή έχει υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο έργων που ξεπερνάει τα 2.500MW, σε διάφορες φάσεις ωριμότητας. Επιπρόσθετα, βρίσκεται σε αναζήτηση ώριμων έργων ή και χαρτοφυλακίων έργων ΑΠΕ, Αιολικών και Φωτοβολταϊκών, με όρους σύνδεσης ή κοντά στο να λάβουν όρους σύνδεσης, με σκοπό την αγορά τους κι ανάπτυξή τους. 

O Χαντάβας έκανε πάλι το θαύμα του και ετοιμάζεται για βαφτίσια.

Στον διαγωνισμό επιβεβαιώθηκε η αλλαγή πίστας και της Enel, με την είσοδο στην μετοχή της σύνθεση του αυστραλιανού fund Macquarie. Είναι η πρώτη επιτυχία με πρωταγωνιστή του ισχυρό άνδρα Αρ. Χαντάβα που εμπιστεύτηκαν, οι δυο εταιρείες. Μαθαίνω ότι το επόμενο που προετοιμάζει είναι τα βαφτίσια του νέου σχήματος (αλλαγή ονόματος), που θα ανακοινωθούν πολύ πριν το Πάσχα. Η εταιρεία προετοιμάζει και την συμμετοχή της στον επόμενο, τρίτο στην σειρά, διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για την αποθήκευση. Συνολικά η εταιρεία διαθέτει 3GW σε τεχνολογίες: standalone μπαταρίες, υβριδικά (έργα που συνδυάζουν μπαταρίες και διάφορες μορφές ΑΠΕ).

Όχι άλλο κάρβουνο (not)

Τον θυμάστε τον λιγνίτη; Ήταν το καύσιμο που μέχρι να εφαρμοσθούν τα τέλη ρύπων, εκτός από επικίνδυνο για την ατμόσφαιρα, έγινε και κοστοβόρο. Από αυτόν παράγονταν το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρισμού στα πάλαι ποτέ εργοστάσια της ΔΕΗ. Θεωρητικά με τον λιγνίτη τείνουμε να ξεμπερδέψουμε. Κάποιοι όμως θέλουν να συνεχίσουν να υπάρχει. Εδώ και μερικές εβδομάδες 60 φορτηγά δημοσίας χρήσης, ιδιωτών όμως ιδιοκτητών, έχουν παραταχθεί στην είσοδο των Σέρβιων στον  νομό Κοζάνης και διαμαρτύρονται γιατί η ΔΕΗ δεν ανανέωσε την σύμβαση τους με τον ΑΗΣ Μελίτη, τον περασμένο Νοέμβριο. Ζητούν οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες φορτηγών, που προφανώς ξεβολεύτηκαν να μεταφερθεί η συμβασή τους στην Πτολεμαίδα 5, η οποία ωστόσο ακόμα δεν έχει σοβαρές ανάγκες.

Ιδιωτικά φορτηγά που θέλουν πελάτη το Κράτος

Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες φορτηγών, φαίνεται ότι έχουν κι άλλους λόγους να παραπονιούνται. Είχαν δημιουργήσει, κατά πως φαίνεται, μια περιουσία (τα φορτηγά) με την ασφάλεια του Κράτους και των κρατικών εταιρειών. Εκτός από τον λιγνίτη, που κόπηκε, διαμαρτύρονται γιατί δεν λειτουργεί η ΛΑΡΚΟ για να μεταφέρουν και δικά της προιόντα. Με αυτό ωστόσο που γίνονται πραγματικά έξαλλοι, είναι για το γεγονός ότι μεταφέρθηκε λιγνίτης από την Πτολεμαίδα στα Σκόπια, με 70-80 σκοπιανά φορτηγά. Αυτό που δεν λένε είναι ότι ο άχρηστος, λόγω τελών ρύπων, ελληνικός λιγνίτης, πουλήθηκε στην Βόρεια Μακεδονία (που ακόμα δεν έχει τέλη ρύπων) και ως γνωστόν ο αγοραστής φροντίζει συνήθως και για την μεταφορά του εμπορεύματος που αγόρασε..

Η αγάπη του ΣΥΡΙΖΑ για τον λιγνίτη

Το εντυπωσιακό στην υπόθεση των ιδιωτών φορτηγατζήδων είναι ότι το πρόβλημά τους έσπευσε να αναδείξει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα, ζητώντας να αξιοποιηθούν σε κάποιες άλλες ανάγκες της ΔΕΗ. Στην απάντηση που της έδωσε η Υφυπουργός Αλ. Σδούκου, της είπε το προφανές, ότι δεν μπορεί να παρέμβει στις εμπορικές σχέσεις δύο ιδιωτικών εταιρειών. Ενώ σε κάθε περίπτωση τόσο στον ΑΗΣ Μελίτης όσο και στις μονάδες του Αγίου Δημητρίου έχουν συσσωρευτεί  τεράστιες ποσότητες λιγνίτη, οι οποίες με ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να αυτοαναφλεγούν. Συμπέρασμα: Πέραν τον τοπικών σκοπιμοτήτων, δεν μπορούν στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσουν την αγάπη τους για τον λιγνίτη και το Κράτος, ακόμα και τώρα με αρχηγό τον Κασσελάκη..

Δεν θέλουν ούτε αιολικά, ούτε φωτοβολταικά, ούτε αποθήκευση

Κάνοντας πράξη την προτροπή του προέδρου τους για την αδιαμεσολάβητη επαφή με τον λαό, εκτός της κυρίας Βέττα, ένας ακόμα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , ο Αρκάς Γιώργος Παπαηλιού, κάνει λόγο για «διακινδύνευση της ασφάλειας, της υγείας και της ζωής των κατοίκων». Υποστηρίζει ότι το πάρκο των μπαταριών που δημιουργείται στην θέση Δόριζα είναι προβληματική, «αφού βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση απ’ τα σπίτια, ενώ η περιοχή, είναι ήδη, επιβαρυμένη απ΄ τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταικά στην κορυφογραμμή που περιβάλλει το χωριό». Χωρίς να σχολιάζω το «επιβαρυμένη» από τις πιο πράσινες μορφές ενέργειας, βρήκα ότι αναφέρεται στην επένδυση της Eunice στην περιοχή, η οποία βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα από τις παλιές λιγνιτικές της Μεγαλόπολης..

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας