Καταθέτω την εμπειρία μου ως μελετητής μηχανικός για την αδυναμία ηλεκτρικής αδειοδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ υφιστάμενων κτηρίων που είχαν χρήση γραφείων, ή κατοικιών και στην συνέχεια αδειοδοτήθηκαν για μετατροπή τους σε ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, ή χρήσεων Airbnb πολυτελείας, ή συνεδριακών κέντρων με πολυχώρους κλπ στο κέντρο μεγάλων αστικών πόλεων. Πολεοδομικά αδειοδοτούνται κανονικά, ενώ από την Πυροσβεστική Υπηρεσία χορηγούνται τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά πυρασφαλείας, εφόσον έχουν εφαρμοστεί πλήρως οι προβλεπόμενες πυροσβεστικές διατάξεις που αφορά τις νέες χρήσεις.
Που όμως σκοντάφτει η λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων;
Σκοντάφτει στο ότι τα ηλεκτρικά φορτία σε πολλές των περιπτώσεων έχουν μέχρι και διπλασιαστεί με τις νέες χρήσεις, ενώ οι υφιστάμενες ηλεκτρικές παροχές τους δεν ικανοποιούν πλέον τις νέες αυξημένες ηλεκτρολογικές τους ανάγκες, οπότε οι επιχειρήσεις αναγκαστικά αιτούνται επαύξηση της χαμηλής ισχύος από τον ΔΕΔΔΗΕ, πχ από μία υφιστάμενη παροχή Νο 4 (55KVA) σε μία νέα μεγαλύτερη παροχή Νο 6 (135KVA) για να λάβουν τελικώς μία αρνητική απάντηση στο αίτημα τους.
Η αδυναμία ηλεκτρικής παροχέτευσης αυτών των επιχειρήσεων με νέες μεγαλύτερες παροχές έγκειται στον κορεσμό των δικτύων της περιοχής, στην μη δημιουργία έργων για κατασκευή νέων υποσταθμών πόλης, στον μη εκσυγχρονισμό των υποδομών και μεταφοράς μέσης τάσης κλπ. Το θέμα είναι ότι οι επενδυτές προχωρούν σε επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχουν διασφαλίσει τις αδειοδοτήσεις από τους αρμόδιους φορείς (Πολεοδομία, Εταιρία Αερίου, Πυροσβεστική, ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε κλπ) αλλά μπλοκάρουν στην ηλεκτρική παροχέτευση.
Εάν το κτήριο ήταν νεόδμητο και στέγαζε μια από τις παρα πάνω επιχειρήσεις, η νομοθεσία προβλέπει υπό προϋποθέσεις, κατασκευή υποσταθμού μέσης τάσης, κι αν τα φορτία της εν λόγω επιχείρησης προβλέπονται από την ηλεκτρολογική μελέτη εφαρμογής να είναι πάνω από 135KVA ή 250KVA (παροχή Νο6 ή Νο7), ο επενδυτής αναγκάζεται να προβεί σε κατασκευή ιδιωτικού υποσταθμού Μ.Τ. με ότι αυτό σημαίνει σε δαπάνες και χρονικές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Στα υφιστάμενα κτήρια αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, λόγω ανυπαρξίας χώρων του κτηρίου για χωροθέτηση υποσταθμού και κυρίως της μη ικανοποίησης των σχετικών απαιτήσεων των προβλεπόμενων προδιαγραφών για κατασκευή υποσταθμών ΜΤ.
Κανονικά θα έπρεπε η νομοθεσία για τα υφιστάμενα κτήρια που μετατρέπονται σε άλλες χρήσεις, όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, που οι ηλεκτρικές απαιτήσεις είναι αυξημένες και οι υφιστάμενες παροχές δεν επαρκούν, να προβλέπει προηγουμένως σχετικό έλεγχο από τον κατά τόπου ΔΕΔΔΗΕ για επάρκεια ισχύος με χορήγηση αντίστοιχης βεβαίωσης ηλεκτρικής συνδεσιμότητας ή μη, πριν ο επενδυτής ξεκινήσει τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων, διότι όταν ολοκληρωθεί το πρότζεκτ και διαπιστωθεί εκ των υστέρων αδυναμία ηλεκτροδότησης του τότε θα είναι αργά και η επένδυση κινδυνεύει να ναυαγήσει.
Επειδή τα περιστατικά αυτά κάθε χρόνο γίνονται όλο και περισσότερα, παρόλο την ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσης και υψηλής τάσης στην επικράτεια, παρόλο την πρόοδο των διασυνδέσεων και των έργων ΑΠΕ σε όλη τη χώρα, το πρόβλημα είναι έντονο στα μεγάλα αστικά κέντρα, και δη στα ιστορικά κέντρα των πόλεων που τα έργα επαύξησης ισχύος έχουν μείνει πίσω, λόγω διαφόρων τεχνικών προβλημάτων, ή μεγάλων καθυστερήσεων ειδικών αδειοδοτήσεων από υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, κλπ.
Τα τελευταία χρόνια επειδή υπάρχει έκρηξη τουριστικών επιχειρήσεων μικρών και μεσαίων μεγέθους εντός των κέντρων των μεγάλων πόλεων και δη αυτών που έχουν αυξημένη τουριστική κινητικότητα, είτε η Πολιτεία θα πρέπει να σταματήσει να αδειοδοτεί τέτοιες επιχειρήσεις σε υφιστάμενα κτήρια, ή θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, ή θα πρέπει να επιταχύνει τα έργα υποδομών και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Μ.Τ ή να απλοποιήσει τις διαδικασίες εγκατάστασης αυτόνομων φωτοβολταικών συστημάτων, δίνοντας ειδική άδεια στα δώματα για υπερυψωμένες κατασκευές βάσεων στήριξης φωτοβολταικών πάνελ, χωρίς να υπάρχουν οι σχετικοί περιορισμοί υπέρβασης ύψους λόγω ιδεατού σταθερού.
Πάντως το να αδειοδοτούνται κατά εκατοντάδες τέτοιες επιχειρήσεις σε κορεσμένες ηλεκτρικά περιοχές αστικών κέντρων, χωρίς να έχουμε διασφαλίσει την ασφαλή και απρόσκοπτη ηλεκτρική λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, είναι σαν να έχουμε κάθε φορά μια άμαξα με ένα άλογο και να βάζουμε μπροστά την άμαξα να σύρει το άλογο.