Μενού Ροή
data center
Γιατί η δημιουργία data center στην Ελλάδα μπορεί να είναι μόνο περιορισμένης κλίμακας

Τα data centers  γενικά είναι τα πιο ενεργοβόρα κτήρια στο κόσμο. Χρειάζονται μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για:

  • Τη λειτουργία των servers (επεξεργασία, αποθήκευση και μεταφορά δεδομένων).
  • Τη ψύξη (τα μηχανήματα παράγουν πολλή θερμότητα).
  • Την υποστήριξη 24/7 λειτουργίας (backup, UPS, φωτισμός, ασφάλεια κ.ά.).

Τα data centers παγκοσμίως σήμερα καταναλώνουν περίπου το 2% με 3% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη ραγδαία αύξηση της τεχνητής νοημοσύνης, του cloud computing και των big data, η κατανάλωση αυτή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα 5 χρόνια σχεδόν στο 8% με 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το ανθρακικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα αναγόμενο σε τ.μ λειτουργικών χώρων είναι έως και 50 φορές μεγαλύτερο από μία αντίστοιχη βιομηχανική επιχείρηση υψηλής έντασης (πχ χαλυβουργεία ). 

Μια σύγκριση για να φανταστείς το μέγεθος της ενεργειακής κατανάλωσης ενός μεγάλου  data center (40 MW  με 50 MW) είναι όταν την συγκρίνεις με την  ενέργεια  που καταναλώνει μια πόλη των 100 χιλιάδων κατοίκων, ακριβώς η  ίδια.

​Στην Ελλάδα, ο αριθμός των data centers αυξάνεται συνεχώς λόγω της αυξημένης ζήτησης για υποδομές cloud, τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακές γενικότερα υπηρεσίες.​ 

Τα υφιστάμενα εν λειτουργία  Data Centers μέχρι τις αρχές του 2025,  ήταν 16 τον αριθμό, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 40 ΜW.  Οι κύριες περιοχές όπου βρίσκονται αυτά τα κέντρα είναι: η Αττική, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, ο Βόλος και τα Χανιά.

Οι μεγαλύτεροι πάροχοι αυτών των data center περιλαμβάνουν τις εταιρείες Digital Realty (Lamda Hellix), TI Sparkle, Lancom, Synapsecom και Data4.

Επιπλέον, έχουν ανακοινωθεί 6 νέα data centers που βρίσκονται σε φάση κατασκευής ή σχεδιασμού, κυρίως στην περιοχή της Αττικής. Η συνολική τους εγκατεστημένη  ισχύς αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 MW, δηλαδή περίπου 6 φορές περισσότερη από την υπάρχουσα δυναμικότητα.

Στόχος για το 2030 σύμφωνα με τον πρώην Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυρανάκη,  είναι η ανάπτυξη άλλων νέων 18 data centers στην Ελλάδα έως το 2030.

Τα περισσότερα θα βρίσκονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ προβλέπονται και εγκαταστάσεις στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Κρήτη .​

Η Ελλάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα  σημαντικό κόμβο δεδομένων για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των εν δυνάμει  επενδύσεων σε υποθαλάσσια καλώδια και ψηφιακές υποδομές. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση να μην υπήρχαν τα γεωπολιτικά εμπόδια που φέρνει η Τουρκία, αλλά και η στάση του Πόντιου Πιλάτου, τόσο των Ευρωπαίων συμμάχων μας, όσο και της αντίπερας όχθης του Ατλαντικού. 

Επίσης με το υπάρχον προβληματικό ενεργειακό μείγμα και τις ελλιπείς και αναχρονιστικές ενεργειακές υποδομές ( δίκτυα μεταφοράς, υποσταθμοί,  κλπ) μάλλον θα αποτελεί ένας ευσεβής πόθος για την επόμενη πενταετία. Η εισαγωγή περισσότερου ακριβότερου lng λόγω της αύξησης της ζήτησης,  θα εκτινάξει από την μία τις τιμές του ρεύματος κατακόρυφα, από την άλλη σε ένα ποσοστό θα μειώσει τις απώλειες των πράσινων μεγαβατώρων ελλείψει αποθηκών. Αυτό βέβαια θα μειώσει τους κινδύνους ηλεκτρικής ανισορροπίας , δηλαδή της  αστάθειας των δικτύων, αφού  όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας και  η ζήτηση είναι μικρή (ΣΚ, αργίες κλπ), τα data center θα τραβούν ηλεκτρική ενέργεια 24ώρες το 24ωρο 365 ημέρες τον χρόνο. Τα κέρδη θα αυξηθούν για τους παραγωγούς ενέργειας, αλλά όχι  κατα ανάγκη και για την τσέπη των καταναλωτών. 

Στατιστικά όπου αναπτύχθηκαν data center, χωρίς τα ίδια να παράγουν την απαιτούμενη ενέργεια τους απο ΑΠΕ ή  ΣΗΘΥΑ , οι τιμές του ρεύματος ανέβαιναν. 

Ελπίζω αυτή τη φορά μην βάλουμε μπροστά το κάρο να σύρει το άλογο, όπως με τις ΑΠΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας