Η ενεργειακή κρίση με την σφοδρότητα που χτύπησε την ελληνική οικονομία, ανέδειξε μεγάλες εγχώριες θεσμικές ελλείψεις και αδυναμίες.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προφανώς πιάστηκε - και δεν θα έπρεπε - αρχικά απροετοίμαστη. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι παρά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και θεσμικής θωράκισης, πάτησε γρήγορα στα πόδια της και δεδομένων των συνθηκών και κυρίως των πανίσχυρων συμφερόντων με τα οποία κλήθηκε να παλέψει, κατάφερε να ανταπεξέλθει.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προσπάθειας πιστώνεται ως θετικό επίτευγμα στον προεδρό της Αθανάσιο Δαγούμα, ο οποίος βρέθηκε εν μέσω αντίπαλων πυρών και κατάφερε να βάλει μια κάποια τάξη.
Με λίγα λόγια και παρά την σκληρή κριτική που του έχει ασκήσει το παρελθόν το energymag, δικαιούται δια να ομιλεί.
Η έκθεση
Με την αναφορά του στην Έκθεση Πεπραγμένων 2021, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, λέει αυτό που ξέρει όλη αγορά – και η κυβέρνηση – ότι καλείται να υλοποιήσει ένα δυσανάλογα μεγάλο έργο, χωρίς εργαλεία. Χωρίς προσωπικό (αριθμητικό πρόβλημα) και κυρίως χωρίς το κατάλληλο προσωπικό (ποιοτικό πρόβλημα).
Στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους, πολιτικά κόμματα και ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, ότι χωρίς μια δυνατή ανεξάρτητη αρχή, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά και κυρίως δεν θα μπορέσει να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον, οι κανόνες ανταγωνισμού των επιχειρήσεων και κυρίως να προστατευτεί ο καταναλωτής.
Όπως είπε «η Αρχή αντιμετώπισε πρωτόγνωρο κύμα αποχωρήσεων στελεχών της κατά τα έτη 2021- 2022 λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών μισθών σε σχέση με τους φορείς και τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα, σε συνδυασμό με την ένταση και τις αυξημένες ευθύνες της απασχόλησης στον Ρυθμιστή».
Λέει δηλαδή ότι οι εταιρείες που ελέγχονται από την ΡΑΕ και έχουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, αφαίμαξαν το προσωπικό της ανεξάρτητης αρχής.
Οξύμωρο γεγονός
Προσθέτει δε κάτι ακόμα πιο σημαντικό, ότι «είναι οξύμωρο το γεγονός ότι η προώθηση του έργου της ΡΑΕ, που ήταν καίριο για την προσέλκυση και υλοποίηση και ενεργειακών επενδύσεων, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και το «άνοιγμα» της αγοράς, πρακτικά είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της Αρχής, λόγω της μη υλοποίησης της δέσμευσης της Πολιτείας για την αποτελεσματική στήριξή της μέσω κατάλληλου μισθολογίου και προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού. Παρά τα δεδομένα αυτά, η Αρχή αντιμετώπισε με πλήρη επαγγελματισμό, υπερβάλλοντα ζήλο και αποτελεσματικότητα τις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις της».
Ο κ. Δαγούμας αναφέρθηκε εμμέσως και στην υποβάθμιση του σε απλό αντιπρόεδρο της νέας Ανεξάρτητης Αρχής ενέργειας, υδάτων και αποβλήτων. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο», διαμηνύει κλείνοντας το σημείωμα του, υποδηλώνοντας έτσι ότι προτίθεται να εξαντλήσει την 5ετή θητεία του
Ο Αριστοτέλης..
Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΡΑΕ διατυπώνει δημόσια ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης.
Ο κ. Δαγούμας προσφεύγει στον Αριστοτέλη για να δηλώσει εν τέλει ότι το «τέλος», συνώνυμο με την ευδαιμονία της κοινωνίας, το οποίο όρισε ο Σταγειρίτης φιλόσοφος ως υπέρτατο αγαθό, δηλαδή, στόχο όλων των πραγμάτων, καθορίζει το καθήκον των στελεχών της ΡΑΕ. «Οφείλουμε να επιδιώκουμε ενεργά τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, στον τομέα που έχουμε οριστεί να ρυθμίζουμε».
Για να καταλήξει «Ο Ρυθμιστής δεν είναι μόνο (κανονιστικός) νομοθέτης, ο οποίος θέτει το πλαίσιο και τους κανόνες της δομημένης λειτουργίας των αγορών και των πρακτικών που αναπτύσσονται θεμιτά και παρακολουθεί την εφαρμογή τους. Στόχος μας είναι η Αρχή να συμβάλει στη διαμόρφωση του ήθους και του έθους των δραστηριοποιούμενων στον κλάδο της ενέργειας».