Μερικές φορές όλοι νιώθουμε ότι ζούμε σε μια χώρα χωρισμένη στα δύο. Μαζί με το παρασιτικό, το προβληματικό, το άρρωστο, συνυπάρχει το προοδευτικό, το δημιουργικό, αυτό που μας βοηθά να «κατακτάμε» τον κόσμο. Αυτό που μας βοηθά να βγαίνουμε από το καβούκι και τη μιζέρια μας. Μαζί με την «ανάγκη» μας να θαυμάζουμε – πριν αποκτήσει τραγική εξέλιξη, τότε μουντζώνουμε μαζικά – τη μαγκιά ενός τύπου νεοέλληνα οπαδού της ήσσονος προσπάθειας, που έχει τρυπώσει στο Δημόσιο για να αράξει και αρνείται να προσαρμοστεί και να εφαρμόσει οποιαδήποτε συνθήκη ασφαλείας ή κανόνα, υπάρχει και ένα άλλο είδος Έλληνα. Είναι αυτό που σπούδασε εδώ στην Ελλάδα, σε ελληνικό πανεπιστήμιο, δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό του μια εργασία βολέματος στο Δημόσιο, συνεργάστηκε, σκέφτηκε εκτός του κουτιού, ψάχτηκε, εργάστηκε σκληρά και μεγαλούργησε.
Ο Γιώργος Βαρβαρέλης και ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, δύο 30άρηδες σήμερα Έλληνες, απόφοιτοι του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύει στον Βόλο, ξεκίνησαν το 2017 δημιουργώντας μια εταιρεία αγροτεχνολογίας. Δεν χρειάστηκε καν να φύγουν από τη χώρα τους. Με έδρα την Αθήνα και με όπλο μια ιδέα. Με μια εφαρμογή που εγκαθιστά ο αγρότης στην οροφή του τρακτέρ του και μπορεί να σαρώνει το χωράφι, «διαβάζοντας» το χώμα και βλέποντας ποια καλλιέργεια ευνοεί ή ποιο λίπασμα χρειάζεται για την ανάπτυξη των φυτών, κατάφεραν να ανοίξουν τα φτερά τους. Σε μικρό χρονικό διάστημα βρήκαν χρηματοδότηση. Ξεκίνησαν με μισό εκατομμύριο σε έξι μόλις μήνες από τη λειτουργία τους. Ήδη έως το 2021 είχαν αντλήσει χρηματοδότηση άνω των 11 εκατ. ευρώ και είχαν παρουσία στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, τη Γερμανία, τη Σερβία. Γρήγορα τους πήραν χαμπάρι οι μεγάλοι του κλάδου.
Σε ποια ελληνική start up «υποκλίθηκε» ο Ανιέλι – Πώς γεννήθηκε η ιδέα (μέσα από τα λόγια των εμπνευστών της)
Τη Δευτέρα ένας αμερικανικός γίγαντας της αγροτεχνολογίας, η CNH Industrial, εξαγόρασε το δημιούργημα των δύο επιστημόνων, την Augmenta Agriculture Technologies, έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων! Μια ιδέα που δημιουργήθηκε στο χωράφι, από ανθρώπους που αντί των σαλονιών έχουν επιλέξει να δουλεύουν στο χωράφι, απέδωσε χρυσάφι. Έλληνας ο σταθμάρχης της Λάρισας και οι κάθε λογής… σταθμάρχες του Δημοσίου, Έλληνες και οι δύο νέοι που ξεκίνησαν με μια ιδέα από τον Βόλο…, αλλά τόσο διαφορετικοί. Σαν να είναι από άλλον πλανήτη…
Πριν από μερικά χρόνια, το 2019, στο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας που διοργανώνει ο καθηγητής Λαδόπουλος, είχα καλέσει σε ένα πάνελ που αφορούσε ευκαιρίες καριέρας στον πρωτογενή τομέα τον Γιώργο Βαρβαρέλη να μεταφέρει στους συμμετέχοντες φοιτητές που αγωνιούσαν για το μέλλον τους την εμπειρία του. Είχε απευθυνθεί σε αυτούς με την απλότητα που χαρακτηρίζει τα παιδιά αυτή της γενιάς και αυτής της κατεύθυνσης με τη φράση «αν νομίζετε ότι θέλετε να κάνετε προγραμματισμό από την καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου, τότε ελάτε να με βρείτε για να συνεργαστούμε». Δεν ξέρω πόσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, αλλά σε αυτούς τους Έλληνες και άλλους σαν τον Βαρβαρέλη και τον Ευαγγελόπουλο στηρίζεται αυτή χώρα..