Από την επόμενη εβδομάδα η χώρα μπαίνει στη ζώνη των αναβαθμίσεων. Υστερα από 13 χρόνια, στις 4 Αυγούστου, ένας από τους μικρούς οίκους αξιολόγησης, ο γερμανικός Scope, αναμένεται να κάνει την αρχή, ανεβάζοντας το ελληνικό αξιόχρεο στο περίφημο ΒΒΒ. Δεδομένου ότι δεν αποτελεί έναν από τους 4 μεγάλους, τα όσα θα ακούσουμε από γερμανικά χείλη θα είναι απλώς ο προπομπός από όσα θα ακολουθήσουν.
Ο καναδικός
Περίπου έναν μήνα μετά, στις 8 Σεπτεμβρίου, αν όλα πάνε καλά και δεν έχει συμβεί κάποια νέα κρίση, ο καναδικός οίκος DBRS αναμένεται να δώσει αυτή τη μία τελευταία σπρωξιά, ανεβάζοντας και αυτός στην επενδυτική βαθμίδα την ελληνική οικονομία. Ακόμα όμως δεν θα έχουμε ακούσει (κυρίως οι αγορές) τι λένε οι τρεις μεγάλοι.
Η Moody's
Λίγες μέρες μετά, στις 15 Σεπτεμβρίου, η ελληνική οικονομία θα κάνει απλά ένα πέρασμα, από την αξιολόγηση της Moody's, η οποία επιμένει να μας κρατά τρεις βαθμίδες μακριά από το κλαμπ των κορυφαίων προς επένδυση χωρών του πλανήτη. Θεωρείται φυσιολογική μια αναβάθμιση, αλλά από τη Moody's επενδυτική βαθμίδα δεν πρόκειται να δούμε πριν από το καλοκαίρι του 2024.
H Standard and Poor's
Ο μεγάλος, αλλά ρεαλιστικός στόχος που θα αλλάξει πλήρως το «παιχνίδι» στην ελληνική οικονομία είναι η ανακοίνωση της 20ής Οκτωβρίου. Εκείνη την Παρασκευή, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, αναμένεται η ώριμη να το κάνει Standard and Poor's θα δώσει το παράσημο της αναβάθμισης στην Ελλάδα, ξεκλειδώνοντας πολλά δισεκατομμύρια που θα μπορούν να επενδυθούν στη χώρα μας, η οποία πλέον θα χαρακτηρίζεται επενδύσιμη χώρα.
Για πολλά από αυτά τα μεγάλα κυρίως αποταμιευτικά - συνταξιοδοτικά ταμεία, η επένδυση σε χώρες που διαθέτουν το αξιόχρεο των οίκων, είναι σχεδόν υποχρεωτική. Για κάποια, τα πιο μεγάλα, αναφέρεται στον κανονισμό λειτουργίας τους, ότι θα πρέπει να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε όποιον κατέχει την επενδυτική βαθμίδα.
O Fitch
Αν καταφέρουμε να γιορτάσουμε την εθνική μας επέτειο μία εβδομάδα μετά με μια τέτοιου είδους οικονομική επιτυχία, τότε όσα θα συμβούν περίπου έναν μήνα μετά, την 1η Δεκεμβρίου είναι σχεδόν προεξοφλημένο. Ο οίκος Fitch μπορεί να μη μας έχει στον προθάλαμο της αναβάθμισης, καθώς στην τελευταία αξιολόγηση μιλούσε για «σταθερές προοπτικές», ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει τη Standard and Poor's, επιβραβεύοντας μέσω της αναβάθμισης, τους κόπους όλων μας.
Τι έπεται;
Πολλοί αναρωτιούνται τι έπεται μετά την επενδυτική βαθμίδα. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και του σφιχτού δημόσιου ταμείου, προκειμένου να έρθουν και άλλες αναβαθμίσεις. Να πάμε όλοι ακόμα υψηλότερα. Κοντά στις αξιολογήσεις του κλαμπ των χωρών όπου ανήκουμε. Ολα αυτά όχι για κάποιο «καπιταλιστικό καπρίτσιο», αλλά για να απολαμβάνουμε σταθερότερο οικονομικό περιβάλλον όλοι, μικρότερο κόστος δανεισμού οι επιχειρήσεις μας.
Σε αυτή την πορεία θα συμβάλει η επίτευξη και άλλων στόχων που προκύπτουν στην πορεία. Η μείωση για παράδειγμα του ελληνικού χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ κάτω από τα επίπεδα του αντίστοιχου ιταλικού, σε μερικά χρόνια από τώρα είναι ένας φιλόδοξος αλλά εφικτός στόχος. Η αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου Μνημονίου, είναι επίσης μια σημαντική εξέλιξη, ένα ακόμα σκαλί, που δημιουργεί τις προυποθέσεις για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για όλους.