Μενού Ροή
Φωτιά
Οι «ένοχοι» των πυρκαγιών

Οι βεβαιότητες που συνοδεύουν την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς, δεν περιορίζονται στις ..βαθιές αναλύσεις ότι ευνοούνται πάντα οι «κερδοσκόποι των ανεμογεννητριών». Υπάρχουν και άλλες, όπως ότι οι φωτιές ξεκινούν ..πάντα από το δίκτυο του ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με τους «ψαγμένους» και όχι μόνο του διαδικτύου, ποτέ δεν φταίει οτιδήποτε άλλο. Για παράδειγμα κάποιος άνθρωπος που κατοικεί στην περιοχή. Κάτι σαν τους «εξωσχολικούς» στους οποίους σχεδόν πάντα αποδίδονταν οι βανδαλισμοί στους σχολικούς χώρους στα εφηβικά μας χρόνια. Και τότε ποτέ δεν έφταιγαν τα παιδιά του σχολείου. Όλοι βολεύονται με αυτούς τους μύθους, με την απόδοση ευθυνών σε άγνωστους και κατά κανόνα ισχυρούς (όπως οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα δίκτυα) τρίτους. Με αυτό τον τρόπο, κανείς δεν ψάχνει το πιο απλό, να έχει γίνει ένα εγκληματικό λάθος, μια κακή εκτίμηση, από αυτούς που βρίσκονταν στην περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Το ίδιο «έργο», ότι η φωτιά ξεκίνησε από το δίκτυο του ηλεκτρισμού «παίχτηκε» για πολλούς μήνες και στην τραγωδία στο Μάτι, μέχρι να καταλήξουν οι αρχές ότι τελικά ευθύνονταν η καύση ξερόχορτων από έναν περίοικο.

Προφανώς κάποιες φωτιές, ξεκινούν από σπινθήρα κολώνας ηλεκτρισμού. Αλλά αυτές είναι πολύ λίγες. Ο μέσος ετήσιος αριθμός των πυρκαγιών τα τελευταία έντεκα χρόνια στην Ελλάδα, φτάνει τις 10.000. Απίστευτο ως μέγεθος, αλλά αυτό καλούμαστε να διαχειριστούμε ως χώρα, ως Κράτος, ατομικά ο καθένας ως πολίτες. Σε αυτή την εντεκαετία εκδηλώθηκαν περίπου 110 χιλιάδες πυρκαγιές. Αριθμός εντυπωσιακός, που δείχνει και πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για ακριβή ανάλυση του προβλήματος. Με βάση τα στοιχεία του διαχειριστή του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης (ΔΕΔΔΗΕ), οι αρμόδιες αρχές (δικαστικές, ανακριτικό Πυροσβεστικής κλπ.) έχουν αποφανθεί ότι οι κολώνες ή μετασχηματιστές του δικτύου ηλεκτρισμού ευθύνονται μόλις για 30 περιπτώσεις. Ποσοστό 0,027%. Πρέπει να γίνει μηδέν - ούτε λόγος - και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ενισχυθούν οι καθαρισμοί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και όπου χρειάζεται να γίνουν υπογειοποιήσεις, αλλά ο αριθμός παραμένει εξαιρετικά μικρός σε σχέση με την άποψη που επιχειρείται να διαμορφωθεί στην κοινωνία. 

Το θέμα των υπογειοποιήσεων των καλωδίων είναι ένα άλλο θέμα που αναφέρεται επίσης με υπερβολή, ως λύση στην δημόσια συζήτηση. Μόνο που η απόφαση να υπογειοποιηθεί το δίκτυο παντού σε όλη την χώρα στοιχίζει πολύ. Πάνω από 35 δισεκατομμύρια ευρώ χρειάζονται για να γίνει, ενώ αφήνει εκτεθειμένη την χώρα σε κινδύνους από άλλα καταστροφικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε αποφασίσει ως χώρα, ότι πρέπει να δώσουμε 35 δισεκατομμύρια ευρώ, από αυτά που δεν μας περισσεύουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα 30 περιπτώσεων πυρκαγιών τα τελευταία 11 χρόνια; Να δω ποιος θα κατέληγε σε μια τέτοια απόφαση και από που θα έβρισκε τα λεφτά ή πιο σωστά από που θα έκοβε δαπάνη για να βρει τα λεφτά. 

Με όλες αυτές τις «θεωρίες» η αλήθεια είναι ότι βολεύονται όλοι και κυρίως η κυβέρνηση. Αντί να ψάχνουν τις δικές της ευθύνες, για το άναρχο πολεοδομικό καθεστώς της χώρας, τους αργούς ή ανεκπαίδευτους μηχανισμούς αντιμετώπισης των πυρκαγιών, οι πολίτες αναζητούν τους «ενόχους» σε υπερβατικές θεωρίες..

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας