Σκόπια, του Bojan Stojkovski
Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία θα αυξηθεί, δήλωσε ο διευθυντής της Γραμματείας της Ενεργειακής Κοινότητας Γιάνεζ Κόπατς μετά τη συνάντησή του με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (ERC).
Σύμφωνα με τον Kopac, η χώρα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επίσης να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση. Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ERC Μάρκο Μπισλιμόσκι, οι δυο τους συζήτησαν τις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, ο Kopac επεσήμανε ότι η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι σε μια τέτοια κατάσταση είναι πιο εύκολο να επιβιώσεις με την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Εξάρτηση από εισαγωγές
«Στη Βόρεια Μακεδονία δεν υπάρχει αρκετή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ως εκ τούτου η χώρα εξαρτάται από τις εισαγωγές.
Δεν μπορούμε να βρούμε λύση εν μία νυκτί. Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσω νέων αιολικών σταθμών, του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren κ.λπ. Μόνο αυτό μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση», επεσήμανε ο Kopac.
Πρόσθεσε ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα θα αντανακλούν την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Μοιραία η άνοδος των τιμών
Είτε μας αρέσει είτε όχι, η τιμή του ρεύματος θα αυξηθεί, γιατί οι εισαγωγές είναι πολύ ακριβές, τόνισε.
«Γι’ αυτό το πιο σημαντικό είναι να ορίσουμε τις ευάλωτες κατηγορίες και να τις βοηθήσουμε ώστε να μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους», είπε ο Κόπατς.
Έλλειψη επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα στο μεγαλύτερο μέρος των Δυτικών Βαλκανίων
20 χρόνια χωρίς επενδύσεις
Τόνισε ότι στη χώρα, όπως και στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δεν έχουν γίνει επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα τα τελευταία 20 χρόνια και ότι μπορεί να χρειαστούν δέκα χρόνια για να βελτιωθεί η κατάσταση.
«Θα πήγαινα με μεγάλη ταχύτητα σε μια μεγάλη επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές, με ιδιωτικά κεφάλαια. Οι τιμές της αγοράς είναι καλές και δεν πρέπει να δίνονται επιδοτήσεις στους επενδυτές. Στη συνέχεια, η MEPSO (Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Βόρειας Μακεδονίας) χρειάζεται μόνο να ενεργοποιήσει τη σύνδεση και θα παράγει νέες δυναμικότητες. Η Βόρεια Μακεδονία χρειάζεται επίσης ενεργειακή απόδοση. Ξοδεύετε πολλά και τα κτίρια είναι ενεργειακά αναποτελεσματικά. Καταναλώνετε ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση και θα πρέπει να έχετε κεντρική θέρμανση με βιομάζα ή φυσικό αέριο, κάτι που σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα επιτρέψει μια μακροπρόθεσμη κανονική κατάσταση», τόνισε ο Kopac.
Στο χείλος του γκρεμού
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα ενέργειας, ένα επιπλέον ζήτημα για τη Βόρεια Μακεδονία είναι ότι οι περισσότερες από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.
Το πρόσφατο περιστατικό όταν ξέσπασε πυρκαγιά στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Bitola, τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, και χρειάστηκε να σταματήσει την παραγωγή για δύο ημέρες, το καταδεικνύει αυτό.
Δήλωση στο energymag
«Περίπου το 90% των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας λειτουργούν εκτός του καθιερωμένου νομικού πλαισίου και των διεθνών υποχρεώσεων, μόνο για να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, ώστε να μην σταματήσουν την παραγωγή» επισήμανε στο energymag o περιβαλλοντικός σύμβουλος Davor Pehcevski.
«Αυτό γίνεται εν μέρει για να διασφαλιστεί ένας σταθερός εφοδιασμός, αλλά πολύ περισσότερο για να διατηρηθούν τεχνητά χαμηλές οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και να διατηρηθεί η λεγόμενη ειρήνη στην κοινωνία. Μόνο τα τελευταία 15 χρόνια, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις σε εξοπλισμό και συμμόρφωση με τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνικές έχουν δαπανηθεί από τις αρχές για αυτό» κατέληξε ο Πεχτσέφσκι.