Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στρέφεται προς τη χρήση μονάδων συμπαραγωγής ως λύση για το σοβαρό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της χώρας. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη δημιουργία εγκαταστάσεων που θα παράγουν ταυτόχρονα ηλεκτρική ενέργεια και αέριο, μειώνοντας την ανάγκη για ρυπογόνες πηγές θέρμανσης, όπως το ξύλο, το πλαστικό και το πετρέλαιο, που συμβάλλουν σημαντικά στα επίπεδα ρύπανσης της χώρας.
Με την υλοποίηση αυτών των μονάδων συμπαραγωγής, η κυβέρνηση ελπίζει να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά έως και 60%. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Hristijan Mickovski ανακοίνωσε αυτά τα σχέδια σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, όπου τόνισε την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Εξήγησε ότι το ξύλο, το πετρέλαιο και ακόμη και παλιά οικιακά αντικείμενα, όπως παλιά έπιπλα, χρησιμοποιούνται συχνά για τη θέρμανση κατοικιών, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα επικίνδυνων σωματιδίων PM2.5 και PM10 στην ατμόσφαιρα. Ο Mickovski υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση αυτής της πηγής ρύπανσης δεν θα αποδώσει άμεσα αποτελέσματα, αλλά απαιτεί συνεχή και μακροχρόνια προσπάθεια.
Ο Mickovski ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναζητά ενεργά συνεργάτες για να επενδύσουν στο νέο σύστημα θέρμανσης, που βασίζεται στο φυσικό αέριο και την τεχνολογία συμπαραγωγής. Το σχέδιο περιλαμβάνει την εγκατάσταση πολλαπλών μονάδων συμπαραγωγής, οι οποίες θα αναπτυχθούν τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια.
«Σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε αρκετές μονάδες. Και με αυτόν τον τρόπο, εκτιμούμε ότι η ρύπανση θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 60% και ξεκινάμε την ανάπτυξή τους. Αυτό δεν θα συμβεί άμεσα, ίσως σε τρία ή τέσσερα χρόνια από τώρα, επειδή δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής. Αλλά αυτός είναι ένας από τους τρόπους για να αντιδράσουμε άμεσα και να κάνουμε κάτι για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα», δήλωσε ο Mickovski στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Τα Σκόπια, η πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, κατατάχθηκαν πρόσφατα ως μία από τις πιο ρυπασμένες πόλεις της περιοχής, με υψηλά επίπεδα σωματιδίων PM να αποτελούν πιεστικό ζήτημα. Η έναρξη της περιόδου θέρμανσης έχει εντείνει τη ρύπανση, με όχι μόνο τα Σκόπια αλλά και μικρότερες πόλεις να αντιμετωπίζουν επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης εντός και εκτός κτιρίων. Αυτή η ρύπανση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην καύση ξύλου και πετρελαίου, καθώς και στη σκόνη από κατασκευές και την καύση απορριμμάτων. Η ευρεία χρήση του μαζούτ, ιδιαίτερα σε δημόσιους οργανισμούς, επιδεινώνει περαιτέρω την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ο υπουργός υγείας της χώρας, Arben Taravari, ανακοίνωσε ένα εγκεκριμένο από την κυβέρνηση έργο με στόχο την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Από το επόμενο έτος, δέκα νοσοκομεία που σήμερα βασίζονται στο μαζούτ για θέρμανση θα μεταβούν σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης που δεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.