Μενού Ροή
Σερβία: 60% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να καλυφθεί από ΑΠΕ έως το 2030

Η Aurora Energy Research πραγματοποίησε πρόσφατα ανάλυση της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Σερβία, με τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας να κυριαρχούν, υποστηριζόμενα από την ισχυρή κυβερνητική πολιτική.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στις συνδέσεις του δικτύου προκαλούν ανησυχία για τον αντίκτυπό τους στην ανάπτυξη νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Aurora Energy Research επισημαίνει τα εξής κύρια σημεία:

  • Έως το 2030, πάνω από το 60% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία πρόκειται να καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Η αυξανόμενη δυναμική της εμπορικής οικονομίας στη Σερβία ενισχύει περαιτέρω αυτή την τάση, καθώς οι τιμές των αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων αναμένεται να ξεπεράσουν το επίπεδο κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο 2026-2035, με τις αιολικές τιμές να είναι κατά μέσο όρο 30% υψηλότερες και τις τιμές των ηλιακών να είναι πάνω από 60% υψηλότερες. 
  • Το 2023, η κυβέρνηση της Σερβίας παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο τριετούς δημοπρασίας Contracts for Difference (CfD), το οποίο αποσκοπεί στην εκχώρηση επιδοτήσεων της αγοράς για 1.300 MW νέας αιολικής και ηλιακής χωρητικότητας μέχρι το 2025. Με δύο δημοπρασίες να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, η τρίτη δημοπρασία, προγραμματισμένη για το 2025, θα απονείμει 450 MW (300 MW για χερσαία αιολικά και 150 MW για ηλιακά), προωθώντας περαιτέρω τους στόχους της χώρας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
  • Τον Μάρτιο του 2024, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Σερβίας (EMS) ανακοίνωσε καθυστερήσεις στις συνδέσεις δικτύου για αιολικά και ηλιακά έργα λόγω ανεπαρκών εφεδρικών δυνατοτήτων, εξαιτίας του υπερβολικού αριθμού αιτημάτων σύνδεσης. Το δίκτυο μπορεί να υποστηρίξει έως και 5.800 MW ανανεώσιμης δυναμικότητας το 2024, ενώ η υπάρχουσα πιλοτική γραμμή έργων ξεπερνά ήδη το όριο κατά 207%.
  • Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας μπορούν να ξεπεράσουν τις καθυστερήσεις εξασφαλίζοντας νέα δυναμικότητα για την παροχή δευτερευουσών εφεδρικών υπηρεσιών, ανακατανέμοντας τις υπάρχουσες παραγωγικές δυνατότητες για αυτές τις υπηρεσίες ή συνεργαζόμενοι με έναν τρίτο συμμετέχοντα στην αγορά για την παροχή της απαιτούμενης χωρητικότητας εκ μέρους τους. 

Η Λιάννα Κωνσταντίνου, Research Analyst για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην Aurora Energy Research, αναφέρει: 

"Η Σερβία έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μοντέλο για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στις αναπτυσσόμενες αγορές ενέργειας των Βαλκανίων, προσφέροντας σημαντικές αποδόσεις για τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές, κυρίως χάρη στις υποστηρικτικές πολιτικές της χώρας. Παρόλο που οι καθυστερήσεις στις συνδέσεις του δικτύου δεν θα επηρεάσουν τα ήδη υπάρχοντα έργα, οι νέοι συμμετέχοντες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διακοπές εάν δεν υιοθετήσουν τις εναλλακτικές λύσεις όπως πρώιμη συνεργασία με τον εθνικό Διαχειριστή  Συστήματος Μεταφοράς της Σερβίας (EMS) για να διευκολυνθεί η διαδικασία σύνδεσης και να εξασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση των έργων."

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας