Μενού Ροή
Οι επιπτώσεις στα ελληνικά ενεργειακά έργα από την πολιτική αναταραχή στη Βόρεια Μακεδονία

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Εύλογη ανησυχία προκάλεσε στις ελληνικές εταιρείες που έχουν ενεργό ενδιαφέρον για ενεργειακά έργα αλλά και στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές, η τελευταία πολιτική αναταραχή στη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα ωστόσο με τις τελευταίες εκτιμήσεις δεν αναμένεται για την ώρα να επηρεάσει το ενεργειακό έργο που αφορά την Ελλάδα και τις ελληνικές εταιρείες.

Υπενιθυμίζεται ότι μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια της αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει μη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία του.

Αν και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε την παραίτησή του λίγο μετά το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στη χώρα, αυτή έχει αναβληθεί μέχρι νεωτέρας.

Ο Ζάεφ, ένθερμος υποστηρικτής της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα, τονίζει συνεχώς τη σημασία των σχέσεων της χώρας με τον νότιο γείτονά της.

Οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα είναι επίσης σημαντικές και απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό έχουν δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις κυβερνητικά στελέχη, ειδικά όταν συζητούν τα κοινά ενεργειακά έργα που υλοποιούν ή εμπλέκονται οι δύο χώρες.

«Έχουμε αποδείξει ότι είναι δυνατή η συνεργασία, ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο χάσμα και ότι μέσα από το διάλογο, τον αμοιβαίο σεβασμό, την κατανόηση και τη συνεργασία κάθε πρόκληση μπορεί να επιλυθεί.

Αυτά τα στρατηγικά έργα, μεγάλης σημασίας για ολόκληρη την περιοχή και που υποστηρίζονται από τους εταίρους μας ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποτελούν πάγια απόδειξη», τόνισε πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Fatmir Bytyqi στο Ενεργειακό Φόρουμ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ελλάδα.

Τα "ελληνικά" έργα

Τα τρέχοντα έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, βάσει συμφωνίας μεταξύ των εθνικών εταιρειών μεταφοράς φυσικού αερίου στη Βόρεια Μακεδονία (NER) και στην Ελλάδα (ΔΕΣΦΑ).

Αυτό το έργο θεωρείται ένα από τα βασικά έργα για τη Βόρεια Μακεδονία. Η κατασκευή αυτής της διασύνδεσης θα ανοίξει πολλές δυνατότητες για τη χώρα, καθώς οι αρχές αναμένουν ότι θα δώσει επίσης στη χώρα την ευκαιρία να τοποθετηθεί ως περιφερειακός κόμβος για την παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή και πέρα ​​από αυτήν.

Το FSRU

Επιπλέον, τα Σκόπια και η Αθήνα έχουν επίσης συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στην Αλεξανδρόπουλοη όπου η Βόρεια Μακεδονία θα συμμετέχει με το 10% των μετοχών του τερματικού σταθμού.

Ταυτόχρονα, η χώρα επιδιώκει να συμμετάσχει με μερίδιο 25% στην ιδιοκτησία ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου στην περιοχή του Αλεξανδρόπουλου.

Ο αγωγός της ΟΚΤΑ

Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης πρόσφατα ότι ο αγωγός διανομής διυλισμένου πετρελαίου μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σκοπίων θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Όλα αυτά τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και θεωρούνται στρατηγικά, καθώς η Βόρεια Μακεδονία επιδιώκει επίσης να αναπτύξει περαιτέρω και να εφαρμόσει τη Στρατηγική Ενεργειακής Ανάπτυξης 2040 και τη μετάβαση σε πιο πράσινη ενέργεια και να λύσει τις τρέχουσες ενεργειακές της ελλείψεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας