Μενού Ροή
Το καλώδιο του ΑΔΜΗΕ που φέρνει πιο κοντά Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία - Αποκλειστικές δηλώσεις

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Ο ΑΔΜΗΕ και η MEPSO της Βόρειας Μακεδονίας (Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) πρότειναν πρόσφατα την αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης 400 kV Μελίτη – Μπίτολα και αναμένεται να προχωρήσουν σε μελέτη σκοπιμότητας στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τη MEPSO, αυτή τη στιγμή, διερευνάται η ανάγκη αύξησης της ικανότητας μεταφοράς ρεύματος στο πλαίσιο του ENTSOE (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς).

Ανάλογα με τα υποθετικά μακροπρόθεσμα σενάρια που εξετάστηκαν στις τελευταίες εκδόσεις του δεκαετούς σχεδίου ανάπτυξης για το ευρωπαϊκό δίκτυο TYNDP, έχουν εντοπιστεί αυξημένες ροές ενέργειας από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία, κυρίως λόγω των σχεδίων για σημαντική αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

Η δήλωση

«Ένα από τα έργα για την αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς μεταξύ των δύο συστημάτων είναι η αναβάθμιση των 400 kV Μπίτολα - Μελίτη (αντικατάσταση αγωγών με νέους υψηλότερης δυναμικότητας μεταφοράς). Στην ανάπτυξη του έργου συνεργάζονται ειδικοί της MEPSO και του ΑΔΜΗΕ. Η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας αυτού του έργου διερευνάται επίσης στο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης του ευρωπαϊκού δικτύου», επισήμαναν πηγές της MEPSO αποκλειστικά στο EnergyMag.

Η Βόρεια Μακεδονία σχεδιάζει να κλείσει το REK Bitola

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας Naser Nuredini ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα το αργότερο έως το 2030 και να επενδύσει περισσότερες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το 65% της ενέργειας παράγεται από άνθρακα στο REK Bitola και στο TPP Oslomej. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ολόκληρη η ενεργειακή μας στρατηγική είναι να το αλλάξουμε αυτό και να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζουμε όχι μόνο τις επενδύσεις μας ως ESM σε ηλιακούς συλλέκτες σε Oslomej και Bitola, αλλά και να κλείσουμε το REK Bitola και το TPP Oslomej το αργότερο έως το 2030», δήλωσε ο Nuredini σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον Nuredini, η ιδέα είναι να επενδύσουμε σε ηλιακούς συλλέκτες και αιολικούς σταθμούς, καθώς και να ολοκληρώσουμε τελικά τον υδροηλεκτρικό σταθμό Cebren.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας