Μενού Ροή
Η Βουλγαρία επισπεύδει τα σχέδια για την κατασκευή νέου πυρηνικού αντιδραστήρα

Η βουλγαρική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κατασκευάσει τουλάχιστον έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό που λειτουργεί στο Κοζλοντούι στις όχθες του Δούναβη.

«Το Υπουργείο Ενέργειας έχει ξεκινήσει μια μελέτη για την ταχεία κατασκευή ενός άλλου πυρηνικού αντιδραστήρα, πιθανότατα στο Κοζλοντούι, επειδή πρόκειται για μια έτοιμη τοποθεσία με περιβαλλοντική αξιολόγηση και ομάδα εργασίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άσεν Βασίλεφ την Κυριακή.

Εάν το έργο ξεκινήσει φέτος, εκτίμησε ότι ο αντιδραστήρας θα αρχίσει να λειτουργεί μεταξύ 2028 και 2030.

Ο Βασίλεφ εξήγησε ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε να κατασκευάσει έναν δεύτερο νέο πυρηνικό αντιδραστήρα που θα έχει συνολικά τέσσερις λειτουργικές μονάδες πυρηνικής ενέργειας.

Η Βουλγαρία έχει δύο νέους αχρησιμοποίητους ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, αλλά δεν είναι σαφές εάν μπορεί να τους χρησιμοποιήσει, επειδή αυτό σημαίνει ότι καλεί τη ρωσική εταιρεία Rosatom να συμμετάσχει στο έργο.

Ο Βασίλεφ αποκάλυψε πριν από δύο εβδομάδες ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια από ένα μελλοντικό νέο πυρηνικό εργοστάσιο στη Βουλγαρία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίασε επίσης την Κυριακή ότι ο στρατηγικός στόχος της Βουλγαρίας δεν είναι να αντικαταστήσει τον δικό της άνθρακα με ρωσικό αέριο γιατί θα χάσει πρόσθετη κυριαρχία.

Η Βουλγαρία δεν θα χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο για την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας.

«Για να μπορούμε να πάρουμε την ενέργεια και να τη χρησιμοποιήσουμε όταν τη χρειαζόμαστε, πρέπει να την αποθηκεύσουμε», πρόσθεσε σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη μελλοντική παραγωγή μπαταριών στη Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα τεράστιο ενεργειακό πάρκο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και η ιδέα είναι να παράγει μπαταρίες στη Βουλγαρία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βασίλεφ είπε ότι όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές μπαταριών στον κόσμο έχουν ήδη προσκληθεί και του έργου θα ηγηθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για να αποφευχθούν τα «τοπικά παιχνίδια».

«Όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, εξαρτόμαστε πολύ λίγο από αυτόν τον πόλεμο. Υπάρχουν καύσιμα για τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι μέχρι το 2025. Ο άνθρακας είναι εθνικός πόρος της Βουλγαρίας. Υπάρχει αρκετό νερό στα φράγματα (για υδροηλεκτρικούς σταθμούς). Μόνο οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου συνδέονται με τον πόλεμο και τις εξωτερικές πηγές ενέργειας και τις τιμές τους», είπε.

Το πιο ευάλωτο τμήμα του βουλγαρικού ενεργειακού τομέα είναι η εταιρεία Toplofikacia – Sofia, η οποία ανήκει στις δημοτικές αρχές της Σόφιας.

Η εταιρεία θερμαίνει τα σπίτια ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στη βουλγαρική πρωτεύουσα και παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο.

Η Toplofikacia – Sofia είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Bulgargaz και έχει συσσωρεύσει χρέη σχεδόν 500 εκατ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας