Κοινή δράση αναλαμβάνουν τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση. Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του EnergyMag Bojan Stojkovski στην Σύνοδο Κορυφής Open Balkans της Οχρίδας, οι ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας και της Αλβανίας δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν από κοινού την ενεργειακή και οικονομική κρίση που πλήττει τις χώρες τους.
Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου και το Σέρβικο μέλος της βοσνιακής προεδρίας παρευρέθηκαν επίσης ως προσκεκλημένοι, αν και οι χώρες τους δεν είναι μέλη της πρωτοβουλίας.
Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ήταν ένα από τα κύρια ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν οι ηγέτες των Open Balkans, καθώς προσπαθούν να δημιουργήσουν κοινές ομάδες για τον μετριασμό της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, προσθέτοντας ότι η περιοχή πρέπει να βρει έναν τρόπο να επιβιώσει τον χειμώνα που έρχεται.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovacevski, λέει ότι η περιοχή θα αντιμετωπίσει μαζί την οικονομική κρίση και την έλλειψη τροφίμων και ενέργειας.
«Όλη η Ευρώπη, και εμείς οι χώρες της περιοχής, αντιμετωπίζουμε σοβαρές συνέπειες από τις στρατιωτικές, ενεργειακές, οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις. Σε τέτοιες συνθήκες κατευθυνόμαστε φυσικά ο ένας προς τον άλλον. Επιτέλους, καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον, βοηθάμε ο ένας τον άλλον και το πιο σημαντικό, μετά από πολύ καιρό, έχουμε έναν κοινό στόχο, να προχωρήσουμε μαζί», είπε ο Kovacevski κατά την έναρξη του Open Balkans Summit.
"Η Πρωτοβουλία Ανοικτών Βαλκανίων είναι η δέσμευσή μας για μια σταθερή περιοχή, τον κανόνα της ειρήνης, της συνεργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή είναι η δέσμευσή μας για μια καλύτερη ζωή για τους λαούς μας και η αυτόχθονη πρωτοβουλία μας για τον εξευρωπαϊσμό της περιοχής", δήλωσε ο Κοβατσεφσκι , τονίζοντας ότι το Open Balkans θα προωθηθεί από κοινού ως περιφερειακός ελκυστικός τουριστικός προορισμός, αλλά και συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού και της αγοράς εργασίας.
Από Θεσσαλονίκη
Πριν, ο Kovacevski είπε επίσης ότι στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, η χώρα δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσει ακόμη τα αποθέματα εμπορευμάτων, επειδή δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων και ενέργειας.
Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αδιάλειπτη προμήθεια παραγώγων πετρελαίου από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι πάνω από το 70% του πετρελαίου δεν είναι ρωσικής, αλλά άλλης προέλευσης.